ΚΟΣΜΟΣ

Τυνησία: Ανησυχία της Διεθνούς Αμνηστίας για την ατιμωρησία αστυνομικών

Τυνησία: Ανησυχία της Διεθνούς Αμνηστίας για την ατιμωρησία αστυνομικών
AP Photo/Hassene Dridi

Η Διεθνής Αμνηστία εξέφρασε ανησυχία για τη συνεχιζόμενη ατιμωρησία αστυνομικών που διαπράττουν καταχρήσεις στην Τυνησία, δέκα χρόνια μετά τη λαϊκή εξέγερση, αναφερόμενη σε νέα σειρά επεισοδίων αστυνομικής βαρβαρότητας που έχουν προκαλέσει αγανάκτηση στη χώρα που αποτέλεσε κοιτίδα της επιλεγόμενης Αραβικής Άνοιξης.

Ο θάνατος νεαρού κατοίκου της Τύνιδας, του Άχμεντ μπιν Αμάρα, λίγες ώρες μετά τη σύλληψή του την 8η Ιουνίου, αποτέλεσμα το έναυσμα για διαδηλώσεις και ταραχές που επαναλαμβάνονταν αρκετά βράδια στη λαϊκή συνοικία Σίντι Χασίν.

Ανταλλαγές ρίψεων αντικειμένων και δακρυγόνων σημειώθηκαν σε άλλη μια φτωχή συνοικία της Τύνιδας, την Εταντχαμέν, που είχε ήδη συγκλονιστεί από παρόμοιες ταραχές τον χειμώνα.

Οι διαδηλώσεις είναι συνεχείς τις τελευταίες ημέρες στην τυνησιακή πρωτεύουσα. Την Παρασκευή, δεκάδες άνθρωποι έκαναν πορεία στο κέντρο της Τύνιδας, φωνάζοντας μεταξύ άλλων το σύνθημα «αξιοπρέπεια και λευτεριά στις λαϊκές γειτονιές».

«Οι προηγούμενες γενιές ήταν συνηθισμένες στη σιωπή και στην αδικία, αλλά εμείς δεν πρόκειται να σιωπάμε πλέον», είπε ο Ντία Αγιάρι, 22χρονος διαδηλωτής.

Με ανακοίνωσή της η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε τις τυνησιακές αρχές να «διενεργήσουν αμερόληπτη και αποτελεσματική έρευνα για τις ύποπτες συνθήκες του θανάτου του Άχμεντ μπιν Αμάρα». Η ΜΚΟ τονίζει πως οι αστυνομικοί που βαρύνουν υποψίες για τον θάνατο του νεαρού παραμένουν σε υπηρεσία στο αστυνομικό τμήμα της Σίντι Χασίν.

«Οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες αυτόπτες μάρτυρες εκφοβίστηκαν είναι πολύ ανησυχητικές», τόνισε η Άμνα Γκελάλι, υποδιευθύντρια του τμήματος της Αμνηστίας που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική.

«Είναι η πρώτη φορά, στη διάρκεια των τελευταίων ετών ερευνών (...) στην Τυνησία που βρήκαμε τόσο πολλούς ανθρώπους που φοβούνταν να μιλήσουν σε μια οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», συνέχισε η κυρία Γκελάλι.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο της οικογένειας, τον οποίο επικαλέστηκε η Διεθνής Αμνηστία, οι αρχές συνέλαβαν έναν μάρτυρα-κλειδί, φίλο του Άχμεντ μπιν Αμάρα που τον βρήκε τραυματισμένο και τον μετέφερε στο νοσοκομείο.

Το κινητό τηλέφωνο περίοικου που τράβηξε βίντεο της σύλληψης κατασχέθηκε, συμπλήρωσε η ΜΚΟ.

Δέκα χρόνια και πλέον μετά την πτώση του αστυνομικού καθεστώτος του Ζιν ελ Αμπιντίν Μπιν Αλί, οι δυνάμεις ασφαλείας μπορεί να μην βρίσκονται πια στο απυρόβλητο, ούτε να διαθέτουν απόλυτη εξουσία, όμως ελάχιστες μεταρρυθμίσεις προχώρησαν.

Οι καταχρήσεις τους σπανίως καταλήγουν στις δικαστικές αίθουσες. Στο μεταξύ τα οικονομικά προβλήματα της Τυνησίας έχουν επιδεινωθεί, πυροδοτώντας κινητοποιήσεις εν μέσω της αργής προόδου της δημοκρατικής μετάβασης στη χώρα.