Διπλωματικό επεισόδιο με αφορμή σατιρικό βίντεο για τον Ερντογάν
Διπλωματικό επεισόδιο δημιουργήθηκε μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας, με αφορμή ένα σατιρικό βίντεο με «πρωταγωνιστή» τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η Άγκυρα κάλεσε για εξηγήσεις τον Γερμανό πρεσβευτή για το βίντεο με ένα σατιρικό τραγούδι, που μεταδόθηκε από ένα γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο και κρίθηκε προσβλητικό για τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Το σατιρικό τραγούδι «Erdowie, Erdowo, Erdogan», το οποίο μεταδόθηκε στις 17 Μαρτίου στην εκπομπή «extra 3» του δημόσιου περιφερειακού καναλιού NDR, επιτίθεται κυρίως στα πλήγματα στην ελευθερία του Τύπου που έχει καταφέρει ο Τούρκος πρόεδρος, ενώ είναι ιδιαίτερα επικριτικό και όσον αφορά στις δαπάνες που έγιναν για την κατασκευή του πολυτελούς μεγάρου του Ερντογάν κοντά στην Άγκυρα.
Ο Γερμανός πρεσβευτής Μάρτιν Έρντμαν «εκλήθη την περασμένη εβδομάδα για να του γνωστοποιηθεί η διαμαρτυρία μας σχετικά με την εκπομπή αυτή την οποία καταδικάζουμε και ζητήσαμε να σταματήσει η μετάδοσή της», δήλωσε σχετικά με το περιστατικό αυτό στο Γαλλικό Πρακτορείο τουρκική διπλωματική πηγή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Από την πλευρά της, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, ξεκαθάρισε πως η ελευθεροτυπία δεν είναι διαπραγματεύσιμη για τη Γερμανία στις συνομιλίες της με την Τουρκία. «Κατέστη σαφές ότι παρ'όλα τα κοινά συμφέροντα που έχουν η Γερμανία και η Τουρκία, η άποψη για την ελευθεροτυπία, την ελευθερία της έκφρασης δεν είναι διαπραγματεύσιμη για μας», δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών σε τακτική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο επικαλούμενο το Ρόιτερς.
Την ίδια ώρα, οι οπαδοί του τούρκου προέδρου δημιούργησαν στο Twitter ένα χάσταγκ, #WeLoveErdogan, για να υποστηρίξουν τον αμφιλεγόμενο ήρωά τους ο οποίος επισκέπτεται αυτές τις ημέρες τις Ηνωμένες Πολιτείες και αντιμετωπίζει όλο και περισσότερες επικρίσεις για τις επιθέσεις που εξαπολύει στην ελευθερία της έκφρασης στη χώρα του.
«Ο πρόεδρός μας Κύριος @RT_Erdogan έγινε δεκτός με μεγάλο ενθουσιασμό από αμερικανούς πολίτες και από τους συμπατριώτες μας», έγραψε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος συνοδεύει τον πρόεδρο στην Ουάσινγκτον, συνοδεύοντας το tweet του με το #WeLoveErdogan.
Άλλοι ανήρτησαν φωτογραφίες: ο Ερντογάν να αγκαλιάζει παιδιά, να παίζει ποδόσφαιρο ή, ακόμη, να φεύγει από το Φόρουμ του Νταβός έπειτα από μία αντιπαράθεση με τον ισραηλινό πρόεδρο Σιμόν Πέρες το 2009. «Είναι γι’ αυτό που #WeLoveErdogan», σχολιάζει ένας βουλευτής του κυβερνώντος AKP.
Όμως αυτή η εκστρατεία έδωσε γρήγορα τη θέση της στην πολεμική, με τους οπαδούς του Ερντογάν να κατηγορούν στη συνέχεια το Twitter για λογοκρισία, όταν η φράση αυτή εξαφανίστηκε από τον κατάλογο των πιο δημοφιλών.
Οργισμένος, ο δήμαρχος της Άγκυρας Μελίχ Γκιοκτσέκ ανήρτησε μέχρι και σαράντα οργισμένα tweets στον λογαριασμό του στα αγγλικά καθώς και στον λογαριασμό του στα τουρκικά, λέγοντας πως το Twitter την απέσυρε σκόπιμα.
«Αυτή η φράση #WeLoveErdogan ήταν μεταξύ των πιο δημοφιλών στον κόσμο... Όμως στη συνέχεια λογοκρίθηκε με απίστευτο τρόπο», διαμαρτύρεται, κατηγορώντας μέχρι και τους οπαδούς του ορκισμένου εχθρού του προέδρου Ερντογάν, του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, ότι βρίσκονται πίσω από τη λογοκρισία αυτή.
Άλλοι χρήστες του διαδικτύου άφησαν να εννοηθεί πως το Twitter μπόρεσε να αποσύρει αυτή τη φράση από τον κατάλογο επειδή πολλά tweets δημιουργήθηκαν τεχνητά ή απλώς λόγω του πολύπλοκου αλγορίθμου που προσδιορίζει τις πιο δημοφιλείς από αυτές.