ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ολάντ εγκαταλείπει το σχέδιο για αλλαγή του Συντάγματος

REUTERS/ POOL

Δεν θα προχωρήσει με το σχέδιο αλλαγής του Συντάγματος ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, αφού το κοινοβούλιο δεν συμφώνησε για το εν λόγω μέτρο.

Το σχέδιο του Ολάντ για νέο Σύνταγμα, περιλάμβανε μεταξύ άλλων και ρήτρα που επέτρεπε να αφαιρεθεί η γαλλική ιθαγένεια από αυτούς που έχουν καταδικαστεί για τρομοκρατία.

“Μέρη της αντιπολίτευσης υπήρξαν εχθρικά διακείμενοι απέναντι σε μια αναθεώρηση του Συντάγματος. Αποδοκιμάζω αυτή τη συμπεριφορά. Αποφάσισα να τερματίσω αυτό το ντιμπέιτ”, ανέφερε ο Ολάντ μετά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η απόσυρση του σχεδίου αποτελεί πλήγμα για τον σοσιαλιστή πρόεδρο, ο οποίος την είχε παρουσιάσει επίσημα απευθυνόμενος στο κοινοβούλιο στις Βερσαλλίες, μόλις τρεις μέρες μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι τον περασμένο Νοέμβρη, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 130 άνθρωποι.

Η πρωτοβουλία αυτή είχε διχάσει τους νομοθέτες και είχε προκαλέσει ένθερμες συζητήσεις εδώ και μήνες, για αυτό που οι επικριτές χαρακτήριζαν ως αναποτελεσματικό και καθαρά συμβολικό μέτρο.

Το σχέδιο του Ολάντ για την εισαγωγή των κανόνων για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Σύνταγμα, εγκαταλείφθηκε επίσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης