ΚΟΣΜΟΣ

Γενεύη: Αντίστροφη μέτρηση για τη «μονομαχία» Μπάιντεν - Πούτιν

Η Βίλα Λα Γκρανζ θα φιλοξενήσει τη συνάντηση των προέδρων ΗΠΑ και Ρωσίας AP Photo/Patrick Semansky

Με την υποστήριξη των στενότερων συμμάχων των Ηνωμένων Πολιτειών, τους οποίους και καθησύχασε ότι «η Αμερική επέστρεψε» μετά τα ταραγμένα χρόνια της προεδρίας Τραμπ, έφθασε ο Τζο Μπάιντεν στη Γενεύη για την κρίσιμη συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, στην οποία καρφώνονται όλα τα βλέμματα της διεθνούς διπλωματίας.

«Η συμμαχία μας είναι σταθερή. Το ΝΑΤΟ είναι ενωμένο και οι Ηνωμένες Πολιτείες επέστρεψαν» δήλωσε στέλοντας μήνυμα στη Μόσχα κατά την αποβίβασή του από Air Force One στο αεροδρόμιο της Γενεύης μετά την «επίσημη πρώτη» στις Βρυξέλλες, όπου και «άνοιξε» μια νέα εποχή στην διατλαντική και ευρω-ατλαντική συνεργασία.

Ο Τζο Μπάιντεν κατά την άφιξή του στη Γενεύη (Martial Trezzini/Keystone via AP, Pool)

Απέναντι στον ισχυρό άνδρα του Κρεμλίνου, ο Μπάιντεν υιοθέτησε αποφασιστικό τόνο τις τελευταίες ημέρες, διαμηνύοντας ότι πρόκειται να θέσει χωρίς περιστροφές τις «κόκκινες γραμμές» του. «Δεν επιδιώκουμε τη σύγκρουση με τη Ρωσία, αλλά θα απαντήσουμε αν η Ρωσία συνεχίσει τις δραστηριότητές της» δήλωσε κατ' επανάληψη.

«Θα ξεκαθαρίσω στον πρόεδρο Πούτιν ότι υπάρχουν τομείς όπου μπορούμε να συνεργαστούμε αν το επιθυμεί. Αν επιλέξει να μην συνεργαστεί και ενεργεί όπως και στο παρελθόν, όσον αφορά την κυβερνοασφάλεια και ορισμένες άλλες δραστηριότητες, θα απαντήσουμε, και θα απαντήσουμε με τον ίδιο τρόπο» υπογράμμισε ο Μπάιντεν τη Δευτέρα έχοντας λάβει τη στήριξη του ΝΑΤΟ.

Η συνάντηση της Τετάρτης με τον πρόεδρο της Ρωσίας αποτελεί μεγάλο στοίχημα για τον Τζο Μπάιντεν -τον πέμπτο Αμερικανό πρόεδρο με τον οποίο θα έλθει ενώπιος ενωπίω ο Βλαντιμίρ Πούτιν από την άνοδό του στην εξουσία, στα τέλη του 1999.

Ο Τζο Μπάιντεν κατά την αναχώρησή του από τις Βρυξέλλες για το crash test με τον Βλαντιμίρ Πούτιν (AP Photo/Patrick Semansky)

Ο Λευκός Οίκος θέλησε, πάντως, να βάλει τον πήχυ αρκετά χαμηλά· όχι μεγάλες ανακοινώσεις, αλλά ένας στόχος που θα έχει διάρκεια: Να γίνουν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών «πιο σταθερές και προβλέψιμες».

Για τον Βλαντίμρ Πούτιν, οι ειδικοί συμφωνούν ότι έχει ήδη αυτό που ήθελε: Τη διεξαγωγή της συνόδου κορυφής ως απεικόνιση της σημασίας της Ρωσίας. Η αναγνώριση της δύναμης της Ρωσίας είναι ο βασικός άξονας του Πούτιν τις τελευταίες δύο δεκαετίες που είναι στην εξουσία.

Ο Λευκός Οίκος έχει ήδη ανακοινώσει πως ο Τζο Μπάιντεν θα εγείρει ενώπιον του Πούτιν το «καυτό» ζήτημα των επιθέσεων λυτρισμικού που προέρχονται από τη Ρωσία, τις υποψίες περί ρωσικής ανάμιξης στις αμερικανικές εκλογές, την επιθετικότητα της Μόσχας εναντίον της Ουκρανίας, τη φυλάκιση αντιφρονούντων και έτερα ζητήματα που έχουν πλήξει τη σχέση των δύο χωρών.

Η Ρωσία από πλευράς της διατείνεται πως η Δύση έχει καταληφθεί από «αντιρωσική υστερία» και επιμένει πως θα υπεραμυνθεί των συμφερόντων της με όποιον τρόπο θεωρεί κατάλληλο.

AP Photo/Markus Schreiber

Πέντε ώρες συνομιλιών - Χωριστές συνεντεύξεις Τύπου

Μπάιντεν και Πούτιν θα κάνουν δηλώσεις χωριστά μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης· ενδεικτικό της τεταμένης σχέσης των δύο πλευρών δεν μόνο το γεγονός ότι θα δώσουν χωριστές συνεντεύξεις Τύπου, αλλά και το ότι δεν πρόκειται να παρακαθίσουν σε γεύμα.

Σχετικά με το θέμα της συνέντευξης Τύπου ο Λευκός Οίκος έχει ήδη ανακοινώσει πως ο Μπάιντεν θα απευθυνθεί μόνος στους δημοσιογράφους, καθώς αυτή είναι η κατάλληλη οδός για να «μεταφέρει με σαφήνεια στον ελεύθερο Τύπο» τα όσα διειμήφθησαν.

Οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν στην Βίλα Λα Γκρανζ, εντυπωσιακή έπαυλη του 18ου αιώνα, στο κέντρο της πόλης και του μεγαλύτερου πάρκου της με εντυπωσιακή θέα στη λίμνη Λεμάν.

AP Photo/Markus Schreiber)

Οι συνομιλίες αναμένεται να αρχίσουν στις 14.00 (ώρα Ελλάδας) και αναμένεται να διαρκέσουν τέσσερις με πέντε ώρες ή και ακόμη περισσότερο, καθώς θα συζητούν, μεταξύ άλλων, τον έλεγχο των εξοπλισμών, τις κυβερνοεπιθέσεις και τις ρωσικές παρεμβάσεις στις αμερικανικές εκλογές.

Ο Πούτιν θα φτάσει πρώτος στην έπαυλη, όπου οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν αρχικά με τον πρόεδρο της Ελβετίας, Γκι Παρμελέν, προτού να ξεκινήσουν τις συνομιλίες τους στη βιβλιοθήκη με τα ιστορικά, δερματόδετα βιβλία -πολλά από τα οποία είναι γραμμένα στα κινεζικά, τα γαλλικά, τα περσικά ή τα τουρκικά.

Μεταξύ των χιλιάδων συγγραφέων, έργα των οποίων φυλάσσονται στην έπαυλη, είναι και ο Σαρλ Πικτέ ντε Ροσμόν, ο Ελβετός διπλωμάτης που συνέταξε τη διακήρυξη της ουδετερότητας της Ελβετίας -ένας από τους λόγους για τους οποίους επελέγη η Γενεύη για τη σύνοδο.

AP Photo/Markus Schreiber

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αρχικά συνάντηση σε περιορισμένο σχήμα (οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Ρωσίας, καθώς και οι επικεφαλής της αμερικανικής και της ρωσικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν και Σεργκέι Λαβρόφ), πριν από μία διευρυμένη συνάντηση εργασίας.

Η Γενεύη έχει μετατραπεί σε «φρούριο» για τη συνάντηση, με 4.000 αστυνομικούς και στρατιώτες να βρίσκονται επί ποδός.

Η πόλη είχε ήδη φιλοξενήσει μια ακόμη πιο ιστορική σύνοδο: Την πρώτη κατ΄ιδίαν συνάντηση μεταξύ του Αμερικανού Ρόναλντ Ρίγκαν και του Ρώσου Μιχαήλ Γκορμπατσόφ το 1985. Η Ρωσία παρέμεινε ακόμη Σοβιετική Ένωση για τα επόμενα έξι χρόνια, αλλά οι τρεις ημέρες της συνάντησης στη Γενεύη σημάδεψαν την αρχή του τέλους του Ψυχρού Πολέμου.

Διαβάστε επίσης

«Είμαστε ενωμένοι»: Δίπλα στον Μπάιντεν η ΕΕ πριν το crash test με τον Πούτιν

Ελβετία: Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για τη συνάντηση Μπάιντεν- Πούτιν

Μπάιντεν προς Πούτιν με ΝΑΤΟϊκή «δυναμική»: Έρχομαι με καθαρές «κόκκινες γραμμές»

Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ: «Απειλή» η Ρωσία, «πρόκληση» η Κίνα για την παγκόσμια ασφάλεια

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης