ΚΟΣΜΟΣ

Στόλτενμπεργκ: Σημαντικός ο ρόλος της Τουρκίας, δεν υπάρχει απόφαση για το αεροδρόμιο της Καμπούλ

Ερντογάν και Στόλτενμπεργκ λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ Kenzo Tribouillard, Pool via AP

Το ΝΑΤΟ δεν κατέληξε σε κάποια απόφαση σχετικά με την προστασία του αεροδρομίου της Καμπούλ μετά την επικείμενη απόσυρση των συμμαχικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν.

Αυτό δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας, ερωτηθείς εάν η Τουρκία θα παραμείνει στο Αφγανιστάν, αναλαμβάνοντας την ασφάλεια του διεθνούς αεροδρομίου «Χαμίντ Καρζάι», όπως η ίδια έχει προτείνει. Δήλωσε, όμως, ότι η Τουρκία θα διαδραματίσει έναν «ρόλο-κλειδί».

Οι ηγέτες του NATO δεσμεύτηκαν να παρέχουν οικονομική στήριξη στην Καμπούλ και να συνεχίσουν την εκπαίδευση των δυνάμεων ασφαλείας και των κρατικών δομών του Αφγανιστάν.

Όσον αφορά στην Τουρκία, ο κ. Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι η Συμμαχία παραμένει πιστή στη δέσμευσή της για ενίσχυση της ασφάλειας της. Όπως μετέδωσε το CNN Turk, το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να βρίσκεται σε επιφυλακή έναντι πιθανών πυραυλικών επιθέσεων κατά της Τουρκίας από τη Συρία. Ο ίδιος ευχαρίστησε για μία ακόμη φορά την Άγκυρα επειδή φιλοξενεί εκατομμύρια Σύρων προσφύγων.

Η τουρκική πρόταση

Λίγο πριν από τη Σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ , η Τουρκία πρότεινε να αναλάβει η ίδια -υπό όρους- την προστασία του αεροδρομίου της Καμπούλ μετά την αποχώρηση των συμμαχικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν.

«Μετά την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να αποσυρθούν από το Αφγανιστάν, η Τουρκία υπέβαλε πρόταση για να αναλάβει την ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ. Σε αυτό το πλαίσιο, διεξάγονται συνομιλίες με το ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες Πολιτείες» ανέφερε Τούρκος αξιωματούχος που επικαλείται το Reuters.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η δήλωση του Τούρκου υπουργού Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ: «Πρόθεσή μας είναι να παραμείνουμε στο Αφγανιστάν υπό προϋποθέσεις. Οι όροι μας είναι (να έχουμε) πολιτική, οικονομική και υλικοτεχνική υποστήριξη. Εάν πληρούνται, μπορούμε να παραμείνουμε στο Διεθνές Αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι».

Η Τουρκία είχε αναλάβει και στο παρελθόν την ασφάλεια του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ και έχει παρουσία στην αφγανική πρωτεύουσα.

Η αναβάθμιση της παρουσίας της στο Αφγανιστάν, ή ορθότερα η ακόμη πιο ενεργή εμπλοκή τη χωρίς την παρουσία συμμάχων, θα της προσφέρει διαπραγματευτικά πλεονεκτήματα σε άλλα ανοικτά μέτωπα που έχει με τις ΗΠΑ και τους ΝΑΤΟϊκους συμμάχους της. Μία τέτοια πρωτοβουλία δεν αρκεί ίσως να αποκαταστήσει αμέσως τις σχέσεις της με τη Δύση, σίγουρα όμως θα της προσδώσει διεθνές κύρος, θα τονώσει τη διεθνή της εικόνα, θα της δώσει λόγο στη Συμμαχία και προφανώς μία τέτοια επιλογή κινείται μέσα στο πλαίσιο των περιφερειακών φιλοδοξιών του κ. Ερντογάν.

Από τη συγκεκριμένη αποστολή δεν λείπουν φυσικά οι κίνδυνοι ωστόσο, όπως παρατηρεί ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Χικμέτ Τσετίν, το ρίσκο για τη την Τουρκία είναι μικρότερο σε σχέση με άλλες ΝΑΤΟϊκές χώρες. Με εξαίρεση ίσως τους Ταλιμπάν, το κλίμα για την Τουρκία είναι θετικό στο Αφγανιστάν, τονίζει, μιλώντας στην Deutsche Welle.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία αναλαμβάνει πρωτοβουλία στο Αφγανιστάν. Προσφάτως, στα τέλη του περασμένου Απριλίου, είχε προσκαλέσει τις αντιμαχόμενες πλευρές για συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη (24 Απριλίου-4 Μαΐου), η οποία τελικά δεν πραγματοποιήθηκε επειδή δεν προσήλθαν οι Ταλιμπάν. Οι ειρηνευτικές προσπάθειες στη χώρα συνεχίζονται με ενεργό ρόλο του Κατάρ και με επαφές στην Καμπούλ και τη Ντόχα του ειδικού απεσταλμένου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ζαλμάι Χαλιλζάντ.

Η προθυμία της Τουρκίας να διατηρήσει στρατιωτικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν, αναλαμβάνοντας την ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ, να κρατήσει δηλαδή ανοικτή την πύλη της χώρας προς τον υπόλοιπο κόσμο και αρά ουσιαστικά να εξασφαλίσει ότι δεν θα πέσει τουλάχιστον η πρωτεύουσα στα χέρια των Ταλιμπάν, θέτει νέα δεδομένα, πιο ευνοϊκά για την Τουρκία, που δεν περιορίζονται μόνο στο θέμα του Αφγανιστάν, αλλά έχουν βαρύτητα ευρύτερα στο πλέγμα των προβληματικών σχέσεων της Άγκυρας με τους ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους της.

Έτσι, ο Ερντογάν προσέρχεται ενώπιον του Μπάιντεν με μία πρόταση υψηλού ρίσκου για τη χώρα του (αρκεί αν θυμηθούμε ότι καμία ξένη δύναμη δεν έφυγε από το Αφγανιστάν νικήτρια), ζητώντας ως αντάλλαγμα τον επαναπροσδιορισμό των τουρκο-αμερικανικών σχέσεων και τη διατήρηση ζωντανών των τουρκικών φιλοδοξιών να περιφερειακό -και όχι μόνο- ρόλο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης