Μακρόν - Ερντογάν: Συρία και Λιβύη στο επίκεντρο «μακράς» συνάντησης στις Βρυξέλλες
Ανανεώθηκε:
Ενώπιος ενωπίω επί 45 λεπτά βρέθηκαν Εμανουέλ Μακρόν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, στην πρώτη συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών αφότου οι σχέσεις Γαλλίας - Τουρκίας χτύπησαν «κόκκινο».
Κατόπιν της συνάντησης, η οποία διήρκεσε περισσότερο του προκαθορισμένου, ο Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter πως είχε «μακρά» συνομιλία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου «να προχωρήσουν μπροστά» τάχιστα με σαφήνεια και σε πνεύμα σεβασμού.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Μεγάρου των Ηλυσίων, ο Μακρόν δήλωσε στον Ερντογάν ότι όλοι ΝΑΤΟϊκοί σύμμαχοι οφείλουν να έχουν σαφή δέσμευση προς τις αξίες, αρχές και κανόνες της Συμμαχίας.
Παράλληλα, αναφέρεται πως συζήτησαν για την ανάγκη να συνεργαστούν όσον αφορά τη Συρία και τη Λιβύη, βασικά πεδία σύγκρουσης μεταξύ Παρισιού και Άγκυρας.
«Οι δύο αρχηγοί κρατών είχαν τη βούληση να συζητήσουν όλα τα ζητήματα σε βάθος» επισημάνθηκε από το Μέγαρο των Ηλυσίων, το οποίο έκανε λόγο για ένα τετ-α-τετ «πλούσιο και ουσιαστικό».
Η Γαλλία και η Τουρκία έχουν προβάλει ανταγωνιστικές θέσεις σε αριθμό ζητημάτων στους κόλπους του ΝΑΤΟ, τα οποία αποκρυσταλλώθηκαν ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου το Παρίσι υποστήριξε την Ελλάδα έναντι της τουρκικής προκλητικότητας.
«Όταν είμαστε μέλη του ίδιου οργανισμου, δεν μπορούμε να αποφασίζουμε να διεξάγουμε μονομερείς επιχειρήσεις που είναι αντίθετες στα συμφέροντα των συνασπισμών που έχουμε οικοδομήσει» είχε δηλώσει την περασμένη Πέμπτη ο Μακρόν μιλώντας στους δημοσιογράφους.
Οι σχέσεις των δύο χωρών επιδεινώθηκαν σοβαρά εξαιτίας διαφωνιών σχετικά με τη Συρία, τη Λιβύη και πιο πρόσφατα σχετικά με τη σύγκρουση ανάμεσα στο Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Τον Οκτώβριο ο Ερντογάν είχε αμφισβητήσει την «ψυχική υγεία» του Γάλλου ομολόγου του, κατηγορώντας τον ότι διεξάγει «εκστρατεία μίσους» εναντίον του Ισλάμ επειδή είχε υπερασπιστεί το δικαίωμα των σκιτσογράφων να γελοιογραφούν τον προφήτη Μωάμεθ, καθώς και για την ομιλία του κατά της ισλαμιστικής «αποσχιστικής δράσης» στη Γαλλία.
Στη διάρκεια της συνομιλίας «έγινε μια διευκρίνιση σχετικά με το Ισλάμ», αναφέρθηκε από το Μέγαρο των Ηλυσίων.
«Η συνάντηση αποτέλεσε ευκαιρία για τον πρόεδρο [της Γαλλίας] να επαναλάβει ότι η Γαλλία σέβεται το Ισλάμ και τους μουσουλμάνους, ότι το γαλλικό κοσμικό κράτος σέβεται όλες τις θρησκείες. Αυτές είναι οι αξίες της Γαλλικής Δημοκρατίας» δήλωσε εκπρόσωπος του Μεγάρου των Ηλυσίων, προσθέτοντας ότι ο Μακρόν υπογράμμισε ότι «αυτές οι αξίες πρέπει να γίνονται σεβαστές και να μην εργαλειοποιούνται».