ΚΟΣΜΟΣ

Μπάιντεν: Στο ναδίρ οι σχέσεις με τη Ρωσία, «αλλά δεν επιδιώκουμε σύγκρουση»

Ο Τζο Μπάιντεν κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ Yves Herman, Pool via AP

Αναγνωρίζοντας πως οι σχέσεις με τη Ρωσία βρίσκονται στο ναδίρ, αλλά διαμηνύοντας ταυτόχρονα πως οι Ηνωμένες Πολιτείες «δεν επιδιώκουν τη σύγκρουση», έφθασε ο Τζο Μπάιντεν στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου και θα τεθεί αύριο, Δευτέρα, μεταξύ άλλων επί τάπητος η ρωσική προκλητικότητα, για να ακολουθήσει την Τετάρτη η πολυαναμενόμενη «επίσημη πρώτη» μεταξύ του Αμερικανού προέδρου και του Βλαντιμίρ Πούτιν στο ουδέτερο έδαφος της Γενεύης.

Ο Τζο Μπάιντεν «υποσχέθηκε» ότι θα είναι «πολύ σαφής» όταν έλθει ενώπιος ενωπίω με τον Ρώσο πρόεδρο, σε μία συνάντηση που στρέφει επάνω της τα βλέμματα της διεθνούς διπλωματίας.

Ο Λευκός Οίκος έχει ήδη ανακοινώσει πως ο Αμερικανός πρόεδρος θα εγείρει ενώπιον του Πούτιν όλο το φάσμα των ζητημάτων -από τις κυβερνοεπιθέσεις που προέρχονται από τη Ρωσία και την ρωσική ανάμειξη στις αμερικανικές εκλογές, έως την επιθετικότητα της Μόσχας εναντίον της Ουκρανίας, τη φυλάκιση αντιφρονούντων και το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας των εργασιών της συνόδου της G7 στην Κορνουάλη, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι συμφωνεί με την προ ημερών δήλωση Πούτιν ότι οι αμερικανο-ρωσικές σχέσεις βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο εδώ και χρόνια, γεγονός το οποίο και απέδωσε στις ρωσικές ενέργειες.

Ωστόσο, σημείωσε ότι κατά τη συνάντηση της Γενεύης «δεν επιδιώκει σύγκρουση», αλλά την λύση σε ζητήματα και ενέργειες «που δεν συμβαδίζουν με τους διεθνείς κανόνες».

«Θα πούμε με πολύ σαφή τρόπο ποιοι είναι οι όροι που πρέπει να εκπληρωθούν προκειμένου να αποκτήσουμε μια καλύτερη σχέση με τη Ρωσία. Δεν επιδιώκουμε τη σύγκρουση» δήλωσε απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους.

Εκ μέρους του ΗΠΑ έχει ήδη ανακοινωθεί ότι η συνάντηση Μπάιντεν-Πούτιν θα ολοκληρωθεί δίχως κοινή συνέντευξη Τύπου. Ο Αμερικανός πρόεδρος θα απευθυνθεί μόνος στους δημοσιογράφους, καθώς αυτή είναι η κατάλληλη οδός για να «μεταφέρει με σαφήνεια στον ελεύθερο Τύπο» τα όσα διειμήφθησαν και τα ζητήματα που έθεσε ενώπιον του Ρώσου προέδρου, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Από πλευράς του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε σε συνέντευξή του σήμερα, Κυριακή, πως επιθυμεί η συνάντηση με τον Μπάιντεν να συμβάλλει προκειμένου να υπάρξει «άμεσος διάλογος μεταξύ των δύο χωρών, να αποκατασταθούν οι προσωπικές επαφές, για να δημιουργηθούν πραγματικά λειτουργικοί μηχανισμοί στους τομείς που αντιπροσωπεύουν αμοιβαία συμφέροντα».

Σε άλλη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει την περασμένη εβδομάδα, ο Ρώσος πρόεδρος είχε ρωτηθεί και για τον επίμαχο χαρακτηρισμό «φονιάς» (killer), που του απέδωσε ο Μπάιντεν τον περασμένο Μάρτιο, απαντώντας πως έχει ακούσει δεκάδες τέτοιες κατηγορίες. «Δεν είναι κάτι που με ανησυχεί στο ελάχιστο» ανέφερε.

Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα να φανεί ο Μπάιντεν λιγότερο παρορμητικός από τον προκάτοχό του, Ντόναλντ Τραμπ -τον οποίο και έχει αναγνωρίσει ανοιχτά ότι στήριζε στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016.

Μιλώντας σήμερα, ενώπιον των δημοσιογράφων ο Τζο Μπάινεν ανέφερε ότι είχε προειδοποιήσει τον Πούτιν -πριν την εκλογική του νίκη το 2020- πως θα διερευνήσει εάν ο Ρώσος πρόεδρος είχε ανάμειξη σε απόπειρα επηρεασμού και των τελευταίων προεδρικών εκλογών, όπως μεταδίδει σχετικά ο Guardian.

«Το έλεγξα, είχα πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία των υπηρεσιών πληροφοριών. Είχε ανάμειξη σε αυτές τις δραστηριότητες. Αντέδρασα και κατέστησα σαφές ότι θα αντιδράσω ξανά» υπογράμμισε ο Μπάιντεν.

Ως προς τη Σύνοδο Κορυφής της G7, o Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι ήταν «εξαιρετικά παραγωγική», επαναλαμβάνοντας πως «η Αμερική επέστρεψε».

«Όλος o κόσμος γύρω από το τραπέζι αντιλήφθηκε και αντιλαμβάνεται τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και την ευθύνη των δημοκρατιών μας» προσέθεσε ο Αμερικανός.

Στη διάρκεια των συνόδων εργασίας και σε κατ' ιδίαν συνομιλίες στο περιθώριο της G7 ο Μπάιντεν προσπάθησε να ενώσει τους συμμάχους του απέναντι τόσο στη Μόσχα, όσο και στο Πεκίνο, ένας μεγάλος στόχος της ευρωπαϊκής περιοδείας του που δείχνει την «επιστροφή» των ΗΠΑ στη διεθνή σκηνή μετά την εποχή Τραμπ.

Στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου, η Ρωσία καλείται να σταματήσει τις «αποσταθεροποιητικές δραστηριότητές της» κυρίως μέσω κυβερνοεπιθέσεων, σύμφωνα με το τελικό ανακοινωθέν.

Ο Μπάιντεν υπογραμμίζει μεν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιδιώκουν σύγκρουση με τη Ρωσία, αλλά έχει παράλληλα καταστήσει σαφές σε όλους τους τόνους πως η Ουάσινγκτον θα απαντήσει με στιβαρό τρόπο αν η Μόσχα εμπλακεί σε επιβλαβείς δραστηριότητες.

Η Ρωσία από πλευράς της διατείνεται πως η Δύση έχει καταληφθεί από «αντιρωσική υστερία» και πως θα υπεραμυνθεί των συμφερόντων της με όποιον τρόπο θεωρεί κατάλληλο.

Από τη Βρετανία επίσης, και εν όψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Τζο Μπάιντεν επαναβεβαίωσε τη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στο Άρθρο 5 της Βορειοατλαντικής Συνθήκης, τονίζοντας ότι η υπεράσπιση ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ που δέχεται επίθεση αποτελεί «ιερή υποχρέωση».

Ο Μπάιντεν σημείωσε ότι το ΝΑΤΟ είναι «ζωτικής σημασίας για την ικανότητά μας να προασπίσουμε την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών για το υπόλοιπο του αιώνα», θέλοντας κατ' αυτό τον τρόπο να αποκρούσει την ανησυχία και αβεβαιότητα που είχε εγείρει στους κόλπους του ΝΑΤΟ ο Ντόναλντ Τραμπ με τις συχνές επιθέσεις του κατά του οργανισμού και την υποβάθμιση της δέσμευσης των ΗΠΑ στο Άρθρο 5.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης