ΚΟΣΜΟΣ

Προέλευση κορωνοϊού: Διαφάνεια ζητά ο Μπλίνκεν από την Κίνα

AP Photo/Andrew Harnik

Συνεργασία και διαφάνεια ζητά από την Κίνα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, 'Άντονι Μπλίνκεν, σε ό,τι αφορά την υπό διερεύνηση προέλευση της Covid-19, την ώρα που η Ουάσινγκτον προσπαθεί να εξακριβώσει αν ο κορωνοϊός θα μπορούσε να προέρχεται από ατύχημα σε κινεζικό εργαστήριο.

Σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Κινέζο ομόλογό του Γιανγκ Τζιεσί, ο Μπλίνκεν υπογράμμισε την «ανάγκη εμβάθυνσης της έρευνας των ειδικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Κίνα» για την προέλευση του ιού, μετά τις επικρίσεις που είχαν στόχο την πρώτη αποστολή, σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, κάλεσε στα τέλη Μαΐου την αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών, η οποία μέχρι τώρα δεν μπόρεσε να αποφανθεί μεταξύ της εκδοχής μιας ζωικής προέλευσης και της εκδοχής μιας διαρροής από το κινεζικό εργαστήριο της Γουχάν, να «εντείνει τις προσπάθειες» προκειμένου να εξηγήσει την προέλευση της Covid-19 και να δώσει την έκθεσή της εντός 90 ημερών.

Ο Άντονι Μπλίνκεν κάλεσε επίσης το Πεκίνο να σταματήσει την εκστρατεία του της άσκησης πίεσης κατά της Ταϊβάν και να επιλύσει ειρηνικά τα θέματα που έχουν σχέση με το νησί.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας εξέφρασε την ανησυχία των ΗΠΑ στο θέμα «της γενοκτονίας και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας που είναι σε εξέλιξη» και έχει στόχο, σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση, τους Ουιγούρους μουσουλμάνους της Σιντζιάνγκ. Έθιξε επίσης το θέμα «της υποβάθμισης των δημοκρατικών προτύπων στο Χονγκ Κονγκ».

Είναι η πρώτη συνομιλία μεταξύ των δύο ανδρών μετά την εξαιρετικά τεταμένη συνάντησή τους στο 'Ανκορατζ, στην Αλάσκα, κατά τη διάρκεια της οποίας οι δύο μεγάλες αντίπαλες δυνάμεις δεν έκρυψαν τις διαφορές τους μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες από όλο τον κόσμο, δίνοντας την εντύπωση ενός χάσματος αδύνατου να γεφυρωθεί.

Και πραγματοποιείται τη στιγμή που ο Μπλίνκεν βρίσκεται μαζί με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στη Βρετανία για τη Σύνοδο Κορυφής της G7 στην οποία μετέχουν οι συμμαχικές δυνάμεις της Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά και κινεζικά πρακτικά, ο τόνος ήταν για άλλη μια φορά αντιπαραθετικός.

Ο Μπλίνκεν ζήτησε συγκεκριμένα για άλλη μια φορά από το Πεκίνο την «άμεση απελευθέρωση δυτικών πολιτών, θυμάτων αυθαίρετης κράτησης» στην Κίνα.

Ωστόσο οι δύο άνδρες συζήτησαν και τα θέματα στα οποία οι χώρες τους έχουν, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, κοινά συμφέροντα, όπως η Βόρεια Κορέα και «η ανάγκη για τις ΗΠΑ και τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας να εργαστούν από κοινού για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου» όπως επίσης το Ιράν, η Μιανμάρ και η κρίση του κλίματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης