ΚΟΣΜΟΣ

NYT - Μπάιντεν: Δωρεά 500 εκατ. δόσεων εμβολίου Pfizer σε 100 χώρες

Το ζεύγος Μπάιντεν φθάνει στη Βρετανία Joe Giddens/Pool via AP

Με τις Ηνωμένες Πολιτείες ενώπιον εκκλήσεων και πιέσεων προς ανάληψη ουσιαστικότερης δράσης για την αντιμετώπιση της δραματικής ανισότητας στην πρόσβαση στα εμβόλια κορωνοϊού παγκοσμίως, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, αναμένεται να ανακοινώσει στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της G7 την αγορά και διάθεση 500 εκατ. δόσεων του εμβολίου της Pfizer σε 100 χώρες σε διάστημα ενός έτους.

Τη σχετική συμφωνία Μπάιντεν με την κοινοπραξία Pfizer-BioNTech φέρνουν στο φως οι εφημερίδες New York Times και Washington Post επικαλούμενες πηγές με γνώση του σχεδίου, το οποίο και θα ανακοινώσει ο Αμερικανός πρόεδρος ενδεχομένως και αύριο, Πέμπτη, από τη Βρετανία και τη σύνοδο της G7 έχοντας στο πλάι του τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά.

Ο Τζο Μπάιντεν έχει φθάσει ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο -πρώτο σταθμό της «επίσημης πρώτης» του Αμερικανού προέδρου στην Ευρώπη. Στις δέκα το πρωί αύριο, Πέμπτη, συναντάται με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, πριν ανοίξουν οι εργασίες της συνόδου της G7.

Κατά τις διαθέσιμες πληροφορίες, οι πρώτες 200 εκατ. δόσεις θα διανεμηθούν φέτος και οι υπόλοιπες 300 εκατ. έως τα μέσα του 2022. Περίπου έξι εκατ. δόσεις θα δοθούν άμεσα σε χώρες με δραματική επιδημιολογική κατάσταση όπως η Ινδία.

Θα παραχθούν στο σύνολό τους στις Ηνωμένες Πολιτείες και η αγορά τους θα γίνει δίχως περιθώριο κέρδους για τις Pfizer-BioNTech.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη «κλείσει» την αγορά 300 εκατ. δόσεων εμβολίου· η νέα συμφωνία είναι ανεξάρτητη από τα προγενέστερα συμβόλαια, σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται οι NYT, κατ' επέκταση φθάνει τα 800 εκατ. ο συνολικός αριθμός των δόσεων που έχουν συμφωνήσει μέχρι στιγμής να αγοράσουν οι ΗΠΑ από τις Pfizer-BioNTech.

Οι 500 εκατ. δόσεις σαφώς υπολείπονται κατά πάρα πολύ των 11 δισ. δόσεων που εκτιμά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ότι απαιτούνται αυτή τη στιγμή παγκοσμίως, ωστόσο υπερβαίνουν σημαντικά των δεσμεύσεων που είχαν αναλάβει μέχρι πρότινος οι Ηνωμένες Πολιτείες ως προς τον διαμοιρασμό εμβολίων κατά του κορωνοϊού, αναφέρουν οι New York Times.

Ο Τζο Μπάιντεν είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα ότι οι ΗΠΑ θα διαθέσουν 25 εκατ. δόσεις εντός του Ιουνίου σε χώρες της Καραΐβικής και της Λατινικής Αμερικής, στη νότια και νοτιανατολική Ασία, την Αφρική, καθώς και τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη.

Πρόκειται για τις πρώτες από τις 80 εκατ. δόσεις που έχει δεσμευτεί ο Αμερικανός πρόεδρος να στείλει διεθνώς για να συνδράμει στον εμβολιασμό.

Ο ίδιος ο Μπάιντεν έχει στηρίξει δημοσίως την άρση των πατεντών στα εμβόλια κορωνοϊού, σε μία κίνηση που χαιρετίστηκε θερμά από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, εντούτοις δεν υφίσταται συναίνεση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ισχυρή είναι και η αντίδραση των φαρμακευτικών εταιρειών.

Στο προσχέδιο συμπερασμάτων της επικείμενης συνόδου κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ που δημοσιοποίησε το πρακτορείο Reuters επισημαίνεται ότι ο εθελοντικός διαμοιρασμός τεχνολογίας είναι το «κλειδί» για την αύξηση της παραγωγής, χωρίς να γίνεται καμία αναφορά σε υποχρεωτική άρση πατεντών.

Στο κείμενο που ήλθε στην κατοχή του Reuters -και στο οποίο μπορεί και πάλι να γίνουν αλλαγές- διαφαίνεται πάντως πως Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ συμφωνούν στη χαλάρωση των περιορισμών για τις εξαγωγές εμβολίων και φαρμάκων κατά της Covid-19.

Η σύνοδος ΕΕ-ΗΠΑ είναι προγραμματισμένη για την προσεχή Τρίτη στις Βρυξέλλες.

Διαβάστε αναλυτικά

Κορωνοϊός: ΕΕ και ΗΠΑ προς συμφωνία για χαλάρωση περιορισμών στις εξαγωγές εμβολίων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης