ΚΟΣΜΟΣ

Με «μήνυμα» στον Πούτιν αναχώρησε ο Μπάιντεν για την «επίσημη πρώτη» στην Ευρώπη

Ο Τζο Μπάιντεν κατά την επιβίβασή του στο Air Force One AP Photo AP Photo/Alex Brandon

Το μήνυμα πως θα καταστήσει σαφές προς τη Ρωσία και την Κίνα «πως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη είναι ενωμένες» έστειλε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, πριν επιβιβαστεί νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας) στο Air Force One με προορισμό τη Βρετανία για την «επίσημη πρώτη» στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ο πρώτος σταθμός της περιοδείας Μπάιντεν στην Ευρώπη για τη σύνοδο κορυφής της G7 πριν από την πρώτη και πολυαναμενόμενη συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, στο ουδέτερο έδαφος της Γενεύης.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εγκαινιάζει μία οκταήμερη αποστολή για να αποκαταστήσει τους υπερατλαντικούς δεσμούς που είχαν πληγεί επί της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και να αναδιαμορφώσει τις σχέσεις με τη Ρωσία.

Το ταξίδι αυτό αποτελεί μια δοκιμασία για την ικανότητα του Τζο Μπάιντεν να διαχειριστεί και να αποκαταστήσει τις σχέσεις με σημαντικούς του συμμάχους, οι οποίοι απομακρύνθηκαν από τους εμπορικούς δασμούς που επέβαλε ο πρόεδρος Τραμπ και από την αποχώρηση των ΗΠΑ από διεθνείς συνθήκες.

«Θα αποδείξουν οι δημοκρατικές συμμαχίες και θεσμοί, που διαμόρφωσαν τόσο μεγάλο μέρος του περασμένου αιώνα, την ικανότητά τους απέναντι στις σύγχρονες απειλές και εχθρούς; Θεωρώ ότι η απάντηση είναι 'ναι'. Και αυτή την εβδομάδα στην Ευρώπη έχουμε την ευκαιρία να το αποδείξουμε», έγραψε ο Μπάιντεν σε ένα άρθρο γνώμης, το οποίο δημοσιεύτηκε στην Washington Post.

Η συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στις 16 Ιουνίου στη Γενεύη είναι η κορωνίδα του ταξιδιού του, μια ευκαιρία να μεταφέρει τις ανησυχίες των ΗΠΑ απευθείας στoν Πούτιν σχετικά με τις ρωσικές επιθέσεις λυτρισμικού, την επιθετικότητα της Μόσχας προς την Ουκρανία, την πρόσφατη «κρατική αεροπορεία» από το καθεστώς Λουκασένκο στη Λευκορωσία, και μια σειρά από άλλα ζητήματα.

Ο πρώτος σταθμός του Μπάιντεν θα είναι το παραθαλάσσιο χωριό Σεντ Ιβ στην Κορνουάλη, όπου θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής της G7.

Η σύνοδος αναμένεται να επικεντρωθεί στην διπλωματία των εμβολίων, το εμπόριο, το κλίμα και μια πρωτοβουλία για την ανοικοδόμηση των υποδομών στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Αμερικανοί αξιωματούχοι βλέπουν αυτή την προσπάθεια ως έναν τρόπο για να αντιπαρατεθούν στην αυξανόμενη κινεζική επιρροή.

Ο Μπάιντεν ενδεχομένως να δεχτεί πιέσεις για να κάνει περισσότερα στο θέμα του διαμοιρασμού των προμηθειών των αμερικανικών εμβολίων με άλλες χώρες έπειτα από μια αρχική δέσμευση για 20 εκατομμύρια δόσεις που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Η προσπάθειά του να πιέσει για την επιβολή ενός παγκόσμιου ελάχιστου φόρου επί των πολυεθνικών εταιρειών συναντά αντιδράσεις στις ΗΠΑ.

Οι υπουργοί Οικονομικών της G7 συμφώνησαν πριν από την σύνοδο κορυφής να επιδιώξουν την επιβολή ενός παγκόσμιου ελάχιστου φόρου 15%, ενώ περίπου για 100 μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες προβλέπεται ότι θα πρέπει να πληρώνουν φόρους για το 20% των κερδών που αποκτούν πάνω από το όριο του 10% στις χώρες όπου δημιούργησαν τα έσοδα.

Οι Ρεπουμπλικανοί εναντιώθηκαν στο σχέδιο αυτή την εβδομάδα πιθανόν περιπλέκοντας την ικανότητα των ΗΠΑ να επιβάλουν μια ευρύτερη παγκόσμια συμφωνία.

Αύριο, Πέμπτη, ο Μπάιντεν θα συναντηθεί με τον βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον στην Κορνουάλη σε μια προσπάθεια να αναβιώσει την αμερικανο-βρετανική «ειδική σχέση» μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

Έπειτα από τρεις ημέρες συμμετοχής στην G7 ο Μπάιντεν και η σύζυγός του Τζιλ θα επισκεφθούν την βασίλισσα Ελισάβετ στο Κάστρο του Ουίνδσορ.

Ο 78χρονος Μπάιντεν είχε συναντήσει την βασίλισσα το 1982, όταν ήταν γερουσιαστής του Ντέλαγουερ.

Στη συνέχεια ο Μπάιντεν θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ και τη σύνοδο ΗΠΑ-ΕΕ.

Στην ατζέντα των συνομιλιών αναμένεται να κυριαρχήσει το θέμα της Ρωσίας, της Κίνας και το διαρκές αίτημα των ΗΠΑ προς τους ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους να συνεισφέρουν περισσότερο στην κοινή άμυνα.

Ο Μπάιντεν θα ολοκληρώσει το ταξίδι του στη Γενεύη, που θα αποτελέσει ίσως και το δυσκολότερο μέρος της αποστολής του, αφού θα συναντηθεί με τον Πούτιν, ο οποίος είχε καλές σχέσεις με τον Τραμπ.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε σχετικά στους δημοσιογράφους ότι ο Μπάιντεν ευελπιστεί οι συναντήσεις του στην G7 και στο NATO να ενισχύσουν μια αίσθηση συμμαχικής ενότητας πριν από τη συνάντησή του με τον Πούτιν.

Δεν αναμένεται πάντως σημαντική πρόοδος από τη συνάντησή τους. Σύμφωνα με τον Σάλιβαν, ο Μπάιντεν θα ασκήσει πιέσεις στον Πούτιν για τις προτεραιότητες που θέτουν οι ΗΠΑ. Οι δύο πλευρές διαπραγματεύονται αν θα παραχωρήσουν στο τέλος κοινή συνέντευξη Τύπου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης