ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Ο ΕΜΑ αξιολογεί το εμβόλιο της Moderna για παιδιά 12-17 ετών

Κορωνοϊός: Ο ΕΜΑ αξιολογεί το εμβόλιο της Moderna για παιδιά 12-17 ετών
AP/Eugene Hoshiko

Ξεκίνησε η αξιολόγηση της επέκτασης χρήσης του εμβολίου της Moderna σε παιδιά ηλικίας 12 έως 17 ετών απο τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) .

Yπενθυμίζεται πως το εμβόλιο της Moderna κατά της COVID-19, είναι τεχνολογίας mRNA, και προς το παρόν είναι εγκεκριμένο για χρήση σε άτομα ηλικίας άνω των 18 ετών.

Η επιτροπή για τα ανθρώπινα φάρμακα του EMA (CHMP) θα πραγματοποιήσει μια ταχεία αξιολόγηση των δεδομένων που υποβάλλονται στην αίτηση, συμπεριλαμβανομένων των αποτελεσμάτων μιας μεγάλης εν εξελίξει κλινικής μελέτης στην οποία συμμετέχουν έφηβοι ηλικίας 12 έως 17 ετών.

Η γνώμη της CHMP σχετικά με την επέκταση της χρήσης του εμβολίου, μαζί με τυχόν απαιτήσεις για περαιτέρω μελέτες και πρόσθετη παρακολούθηση της ασφάλειας, θα διαβιβαστεί στη συνέχεια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα εκδώσει τελική νομικά δεσμευτική απόφαση που θα ισχύει σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Θεοδωρίδου: Ο εμβολιασμός των παιδιών δεν πρόκειται να έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα.

Αξίζει να σημειωθεί πως η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, δήλωσε την Δευτέρα πως ο εμβολιασμός παιδιών και εφήβων θα 'ζυγιστεί' και συνεκτιμηθεί εις βάθος χωρίς να επίκειται άμεσα η σχετική απόφαση της Επιτροπής -και σε κάθε περίπτωση ο εμβολιασμός των παιδιών δεν πρόκειται να έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα.

Αναφερόμενη κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας στο ζήτημα του εμβολιασμού παιδιών και εφήβων, η κ. Θεοδωρίδου επισήμανε πως έχουν ήδη υπάρξει σχετικές αποφάσεις και εγκρίσεις εκ μέρους των αρμόδιων ρυθμιστικών αρχών των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ήδη πολλές χώρες έχουν ξεκινήσει τον εμβολιασμό.

Ως προς τη θέση της ελληνικής Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, η κ. Θεοδωρίδου επισήμανε πρόκειται να γίνει επεξεργασία όλων των διαθέσιμων δεδομένων και συνεκτίμηση βασικών παραγόντων -ο ρόλος των παιδιών στη διασπορά του κορωνοϊού, η νοσηρότητα, η θνητότητα και κυρίως η ασφάλεια- και βάσει αυτών θα διαμορφωθεί το σκεπτικό επάνω στο οποίο θα στηρίξει την απόφασή της.

Σε κάθε περίπτωση, και αναγνωρίζοντας πως υπάρχει σχετική ανησυχία, η Μαρία Θεοδωρίδου ξεκαθάρισε πως ο ενδεχόμενος μελλοντικά εμβολιασμός των παιδιών και εφήβων δεν θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα, ούτε και θα γίνει αφορμή διακρίσεων κυρίως στον εκπαιδευτικό τομέα.