ΚΟΣΜΟΣ

Παραδόθηκε ο αεροπειρατής

Αεροπειρατεία στην Κύπρο REUTERS/Stringer

Παραδόθηκε στις κυπριακές αρχές ο αεροπειρατής της πτήσης MSR181 των αιγυπτιακών αερογραμμών. 

Ρεπορτάζ: Αδάμος Ζαχαριάδης, Γεωργία Κουρουπάκη, Κώστας Ζοργιός

Αίσιο τέλος είχε το πολύωρο θρίλερ με την αεροπειρατεία σε αεροσκάφος των Αιγυπτιακών Αερογραμμών που πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, λίγο πριν τις 9 το πρωί της Τρίτης.

Λίγο μετά τις 14:30 το μεσημέρι ο αεροπειρατής βγήκε από το αεροσκάφος με τα χέρια ψηλά και παραδόθηκε στις αρχές, ενώ νωρίτερα απελευθερώθηκαν όλοι οι επιβάτες καθώς και το πλήρωμα του αεροσκάφους.

Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αεροπειρατής δεν είχε πάνω του εκρηκτικά, καθώς όπως διαπιστώθηκε τα «πυρομαχικά» ήταν καλύμματα φορητών τηλεφώνων. Όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης, «είχαμε μια τέτοια υποψία, όμως έπρεπε να λάβουμε όλα τα μέτρα»

Επίσης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου, ο κ. Κασουλίδης δήλωσε ότι είχαν φτάσει από την Αίγυπτο στο αεροδρόμιο της Πάφου Αιγύπτιοι κομάντος και διαπραγματευτής, γνώστης της αραβικής γλώσσας. Τελικά δεν χρειάστηκε να επέμβουν.

Τέλος, ο υπουργός ανέφερε ότι ο αεροπειρατής παραδόθηκε, αφού η κυπριακή κυβέρνηση απέρριψε το αίτημά του για ανεφοδιασμό του αεροσκάφους με προορισμό την Κωνσταντινούπολη.

Ένας εκ των επιβαινόντων στο αεροσκάφος, το εγκαταλείπει πηδώντας από το παράθυρο του κοκπιτ/ Πηγή: Reuters

Σε ότι αφορά τον δράστη, είναι ο 59χρονος Σεΐφ Ελντιν Μουστάφα, πρώην αξιωματικός του αιγυπτιακού στρατού. Αιτήματά του, σύμφωνα με πολυσέλιδη επιστολή στα αραβικά που παρέδωσε ο ίδιος, ήταν να απελευθερωθούν γυναίκες από τις φυλακές της Αιγύπτου, καθώς και να του παραχωρηθεί πολιτικό άσυλο στην Κύπρο.

Αν και νωρίτερα είχε αναφερθεί ότι τα κίνητρά του ήταν προσωπικά, τελικά φαίνεται ότι ήταν πολιτικά, καθώς ζητούσε την απελευθέρωση γυναικών από τις φυλακές της Αιγύπτου αλλά και συνάντηση με αξιωματούχο της ΕΕ για παραχώρηση πολιτικού ασύλου. Ο αεροπειρατής ήταν παντρεμένος με γυναίκα από την Κύπρο και ζούσε στο νησί ως το 1994. Όπως τόνισε ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός, μόλις έγινε γνωστή η λήξη της αεροπειρατείας, ο δράστης πρόκειται να ανακριθεί για να διαπιστωθούν τα ακριβή κίνητρα του.

Τον γύρο του κόσμου κάνει η παρακάτω φωτογραφία, ωστόσο ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται πράγματι για τον δράστη της αεροπειρατείας.

Η Υπουργική Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων που ενεργοποιήθηκε από την πρώτη στιγμή για τη διαχείριση της αεροπειρατείας στη πτήση MSR 181 από την Αλεξάνδρεια προς το Κάιρο (εσωτερική πτήση) στο αεροδρόμιο Λάρνακας,ανέφερε νωρίτερα πως δεν πρόκειται περί τρομοκρατίας, αλλά περί ατομικής ενέργειας προσώπου ασταθούς ψυχολογικής κατάστασης.

Παρόλα ταύτα, οι Αρχές της Δημοκρατίας έλαβαν πολύ σοβαρά υπόψη τις ενέργειες του αεροπειρατή με γνώμονα τη διάσωση όλων των επιβατών και του πληρώματος.

Ειδική ομάδα της Αστυνομίας, εκπαιδευμένη στις διαπραγματεύσεις, διαπραγματεύθηκε επί ώρες με τον αεροπειρατή με σκοπό να πεισθεί να παραδοθεί, ενώ οι αρχές από την πρώτη στιγμή παρείχαν την απαιτούμενη φροντίδα στους απελευθερωθέντες επιβάτες.

Πηγή: Reuters

Η απελευθέρωση των επιβαινόντων έγινε σε στάδια, κατά το πρώτο εγκατέλειψε μαζικά το αεροσκάφος ο μεγαλύτερος αριθμός των επιβατών, ενώ ακολούθησαν ακόμη δύο "κύματα" απελευθέρωσης, αλλά με μικρότερο αριθμό επιβατών. Μεταξύ των επιβατών ήταν και δύο Έλληνες πολίτες, οι οποίοι είναι καλά στην υγεία τους. Στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, βρέθηκε και ο Έλληνας πρέσβης στην Κύπρο για να παρακολουθεί και να ενημερώνεται για τις εξελίξεις.

Σύμφωνα με το Reuters μεταξύ των πρώτων επιβατών που απελευθερώθηκαν ήταν 8 Βρετανοί και 10 Αμερικανοί πολίτες, καθώς και δύο Μητροπολίτες του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, οι Ιωαννουπόλεως Δαμασκηνός και Μιτρίας Νικόδημος. Ο Γενικός Διευθυντής του κυπριακού ΥΠΕΞ Αλέξανδρος Ζήνων είχε αναφέρει το πρωί στο CNN Greece ότι δεν υπάρχει κύπριος επιβάτης στο αεροσκάφος.

Πηγή: Reuters

Ο συναγερμός σήμανε λίγο πριν τις 9 το πρωί της Τρίτης, όταν αεροσκάφος των Αιγυπτιακών Αερογραμμών που είχε απογειωθεί από την Αλεξάνδρεια στις 8 το πρωί, εκτελώντας εσωτερική πτήση με προορισμό το Κάιρο, υπέβαλε αίτημα για άδεια προσγείωσης στο αεροδρόμιο της Λάρνακας,ενώ πετούσε στην περιοχή ελέγχου πτήσεων της Κύπρου, η οποία και δόθηκε.

Το αεροσκάφος, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου, προσγειώθηκε στις 8:50 στη Λάρνακα, με το αεροδρόμιο από εκείνη τη στιγμή και μετά να κλείνει και οι πτήσεις να προωθούνται στο αεροδρόμιο της Πάφου.

Ακολούθησε ένα θρίλερ σε πολλά επίπεδα, καθώς οι πληροφορίες ήταν συγκεχυμένες τόσο για την ταυτότητα και τα κίνητρα του δράστη, όσο και για τον αριθμό των επιβαινόντων στο αεροσκάφος.

Οι πρώτες πληροφορίες μιλούσαν για Αιγύπτιο αεροπειρατή, με το όνομα Ιμπραχήμ Σαμάχα, που ζητούσε πολιτικό άσυλο στην Κύπρο, ο οποίος τελικά ήταν ένας εκ των επιβατών της πτήσης, και όχι ο αεροπειρατής. Άλλες πληροφορίες μιλούσαν για Λίβυο αεροπειρατή.

Ακολούθησε νέο θρίλερ σχετικά με τα κίνητρα του δράστη, με την πληροφορία ότι όλα γίνονται για τα μάτια μιας γυναίκας να γίνεται viral και να εκθέτει ακόμη και τον πρόεδρο της Κύπρου, ο οποίος κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μάρτιν Σουλτς δήλωσε χαριτολογώντας πως "πάντα υπάρχει μια γυναίκα".

Πάντως, καθ όλη τη διάρκεια του θρίλερ, το CNN International μετέδιδε τις εξελίξεις της αεροπειρατείας, απευθείας από το CNN Greece.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης