ΗΠΑ: Υπό αμφισβήτηση η πρόθεση του Ιράν για επιστροφή στη διεθνή συμφωνία για τα πυρηνικά του
Ανανεώθηκε:
Αμφιβολίες εκφράζει η Ουάσινγκτον για το κατά πόσο η Τεχεράνη θέλει όντως να επιστρέψει στη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Οι έμμεσες συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν έχουν ξεκινήσει εδώ και δύο μήνες, με την Τεχεράνη να αρνείται -για την ώρα- να πραγματοποιήσει απευθείας συναντήσεις με την Ουάσινγκτον σχετικά με τον τρόπο επαναφοράς της Ισλαμικής Δημοκρατίας στην τήρηση των όρων της συμφωνίας, την οποία ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εγκατέλειψε το 2018, ωθώντας το Ιράν να αρχίσει να παραβιάζει τους όρους της σχεδόν ένα χρόνο αργότερα.
«Ακόμη δεν ξέρουμε αν το Ιράν θέλει πράγματι και είναι έτοιμο να κάνει αυτό που πρέπει για να τηρήσει μια νέα συμφωνία», δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής ακρόασης στην Ουάσινγκτον.
«Προσπαθούμε ακόμη να μάθουμε αν αυτό συμβαίνει», πρόσθεσε.
Ο Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ το 2018 από αυτή τη διεθνή συμφωνία που είχε υπογραφεί τρία χρόνια νωρίτερα για να αποτρέψει την Ισλαμική Δημοκρατία να αποκτήσει ατομική βόμβα, κρίνοντας τη συμφωνία ανεπαρκή, προτού επαναφέρει και ενισχύσει τις οικονομικές κυρώσεις της Ουάσινγκτον σε βάρος της Τεχεράνης. Σε απάντηση, οι ιρανικές αρχές αποδεσμεύτηκαν σταδιακά από τα όρια που είχαν τεθεί βάσει της συμφωνίας στο πυρηνικό τους πρόγραμμα.
Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δηλώνει έτοιμος να επαναφέρει τις ΗΠΑ στη συμφωνία αν το Ιράν επιστρέψει στην τήρηση των περιορισμών του πυρηνικού του προγράμματος. Μέσω των άλλων συμβαλλόμενων μερών της συμφωνίας (Ευρωπαίοι, Κίνα, Ρωσία), οι δύο χώρες εχθροί μεταξύ τους, διαπραγματεύονται από τις αρχές Απριλίου στη Βιέννη αυτή τη συμφωνία που οι Αμερικανοί αποκαλούν «πλήρη σεβασμό αντί πλήρους σεβασμού» της συμφωνίας.
Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να επαναληφθούν στο τέλος της εβδομάδας στην αυστριακή πρωτεύουσα.
«Δεν είμαστε ακόμη στο στάδιο μιας επιστροφής στον 'σεβασμό αντί σεβασμού', δεν ξέρουμε αν αυτό θα μπορέσει να γίνει. Στο μεταξύ, το πρόγραμμα του Ιράν καλπάζει προς τα εμπρός... Όσο περισσότερο συνεχίζεται αυτό, τόσο περισσότερο μειώνεται ο χρόνος απεμπλοκής» επέμεινε ο Μπλίνκεν.