Μισέλ «καλεί» Πούτιν: Η ΕΕ δεν ανέχεται προκλήσεις από τη Ρωσία - Αλλάξτε συμπεριφορά
Ανανεώθηκε:
Μήνυμα ευρωπαϊκής ενότητας κόντρα στη ρωσική προκλητικότητα σε βάρος κρατών-μελών των «27» και διεθνώς μετέφερε ο Σαρλ Μισέλ σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Με φόντο τα πρωτοφανή γεγονότα στη Λευκορωσία, το ανοιχτό «μέτωπο της Ουκρανίας και όχι μόνον, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ξεκαθάρισε πως η Μόσχα πρέπει να αλλάξει συμπεριφορά εάν επιθυμεί να αναστραφεί η φθίνουσα πορεία στις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σε σχετική ανακοίνωση, ο Σαρλ Μισέλ υπογραμμίζει πως οι σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας βρίσκονται στο ναδίρ και αυτή η κατάσταση, ή και η επιδείνωσή της, δεν είναι προς το συμφέρον καμίας πλευράς.
«Αυτή η φθίνουσα τάση στις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας μπορεί να αλλάξει μόνον εάν σταματήσει η Ρωσία την ανατρεπτική συμπεριφορά» έγραψε επίσης στο Twitter ο Σαρλ Μισέλ έπειτα από την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πούτιν, συμπληρώνοντας πως μεταξύ άλλων συζητήθηκε η πανδημία του κορωνοϊού και ο στόχος να καταστούν αποτελεσματικά εμβόλια διαθέσιμα προς όλους.
Ο Σαρλ Μισέλ εξέφρασε στον Βλαντιμίρ Πούτιν τη θέση της Συνόδου Κορυφής του Μαΐου σχετικά με τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και την καταδίκη παράνομων και προκλητικών ενεργειών της Μόσχας κατά της ΕΕ, των κρατών-μελών της και άλλων χωρών.
«Η ΕΕ είναι ενωμένη και με αλληλεγγύη απέναντι σε τέτοιες πράξεις. Οι σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα. Αυτή η κατάσταση ή η περαιτέρω επιδείνωσή της δεν εξυπηρετεί κανένα μέρος» επισημαίνεται.
Παράλληλα, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο Σαρλ Μισέλ επανέλαβε την ακλόνητη υποστήριξη της ΕΕ στην ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της και τόνισε το μερίδιο ευθύνης της Ρωσίας για την πλήρη εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ.
Επιπροσθέτως, συζητήθηκε η κατάσταση στη Λευκορωσία. Ο Σαρλ Μισέλ επανέλαβε τη θέση της ΕΕ για την αναγκαστική προσγείωση της πτήσης Ryanair από τις αρχές της Λευκορωσίας και ενημέρωσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν για τις κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το πρωτοφανές επεισόδιο «κρατικής αεροπειρατείας».
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπογράμμισε ότι είναι ουσιώδες για τις αρχές της Λευκορωσίας να απελευθερώσουν τους πολιτικούς κρατούμενους, να σταματήσουν τις καταστολές και τη βία και να ξεκινήσουν έναν αποκλειστικό εθνικό διάλογο, σημειώνοντας ότι η Ρωσία μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη μιας ειρηνικής διευθέτησης της κρίσης.
Τέλος, αναφέρεται ότι Μισέλ και Πούτιν συνομίλησαν επίσης για την Λιβύη, τη σύγκρουση Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν, καθώς και για την πανδημία του κορωνοϊού, τα εμβόλια και άλλα παγκόσμια ζητήματα.