ΚΟΣΜΟΣ

Έρευνα: Η κλιματική κρίση θα φέρει διπλάσια συρρίκνωση των οικονομιών των G7 απ' ό,τι η Covid-19

AP Photo/Martin Meissner

Οι οικονομίες των αναπτυγμένων κρατών θα συρρικνωθούν σε διπλάσιο βαθμό από την κλιματική κρίση απ' ότι εξαιτίας της πανδημίας της Covid-19, σε περίπτωση που δεν καταφέρουν να περιορίσουν τις εκπομπές καυσαερίων, σύμφωνα με έρευνα.

Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα της Oxfam και του Swiss Re Institute, οι χώρες της G7 - δηλαδή οι μεγαλύτερες οικονομίες του βιομηχανικού κόσμου - θα χάνουν 8,5% του ΑΕΠ τους κάθε χρόνο ή σχεδόν 5 τρισ. δολάρια, με αποτέλεσμα την κατάρρευση των οικονομιών τους τα επόμενα τριάντα χρόνια, εάν οι θερμοκρασίες αυξηθούν κατά 2,6 βαθμούς Κελσίου, όπως είναι πιθανό με βάση κυβερνητικές δεσμεύσεις και πολιτικές σε όλο τον κόσμο.

Οι οικονομίες των κρατών της G7 -Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία- συρρικνώθηκαν κατά περίπου 4,2% κατά μέσο όρο στην πανδημία του κορωνοϊού, ενώ οι οικονομικές απώλειες από την κλιματική κρίση έως το 2050 θα ήταν περίπου στην κλίμακα να υπόκεινται μια παρόμοια κρίση δύο φορές το χρόνο, σύμφωνα με την έρευνα.

Ενδεικτικά, η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου θα χάσει 6,5% ετησίως έως το 2050 με βάση τις τρέχουσες πολιτικές και προβλέψεις, σε σύγκριση με 2,4% εάν επιτευχθούν οι στόχοι της συμφωνίας του Παρισιού.

Άλλες χώρες θα πληγούν πολύ περισσότερο, όπως η Ινδία, της οποίας η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά ένα τέταρτο λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας κατά 2,6 βαθμούς Κελσίου, ενώ η Αυστραλία θα υποστεί απώλεια 12,5% της παραγωγής και η Νότια Κορέα θα χάσει σχεδόν το ένα δέκατο του οικονομικού της δυναμικού.

Οι ηγέτες των χωρών της G7 και η ΕΕ θα συναντηθούν την Παρασκευή στην Κορνουάλη για να συζητήσουν την παγκόσμια οικονομία, τα εμβόλια κατά της Covid-19, τους φόρους στις επιχειρήσεις και την κλιματική κρίση.

Η μοντελοποίηση από την ασφαλιστική εταιρεία Swiss Re έλαβε υπόψη τις άμεσες επιπτώσεις της κατάρρευσης του κλίματος, συμπεριλαμβανομένων ακραίων καιρικών συνθηκών όπως ξηρασίας και πλημμυρών, καθώς και τις επιπτώσεις στη γεωργική παραγωγικότητα, αλλά και της επιπτώσεις της [αυξημένης] θερμοκρασίας στην υγεία.

Ο Jerome Haegeli, επικεφαλής οικονομολόγος της Swiss Re, δήλωσε: «Η κλιματική αλλαγή είναι ο μακροπρόθεσμος νούμερο ένα κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία και η παραμονή στην παρούσα κατάσταση δεν αποτελεί επιλογή - χρειαζόμαστε περισσότερη πρόοδο από την G7. Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο οι υποχρεώσεις για τη μείωση του CO2, αλλά και η βοήθεια στις αναπτυσσόμενες χώρες, είναι εξαιρετικά σημαντική».

Πρόσθεσε επίσης ότι τα εμβόλια για την Covid-19 ήταν ένας βασικός τρόπος για να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες, καθώς οι οικονομίες τους πλήττονται σκληρά από την πανδημία και θα χρειαστούν βοήθεια για να ανακάμψουν σε μια πράσινη πορεία, παρά μέσω της ενίσχυσης των ορυκτών καυσίμων.

Ο εκπρόσωπος της ασφαλιστικής διαπίστωσε ότι οι πολιτικές και οι δεσμεύσεις των κυβερνήσεων για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου εξακολουθούν να είναι ανεπαρκείς για την επίτευξη των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης