ΚΟΣΜΟΣ

Δεν έχουν σχέση με την τρομοκρατία οι πυροβολισμοί στο Καπιτώλιο, λένε οι αμερικανικές αρχές

Δεν έχουν σχέση με την τρομοκρατία οι πυροβολισμοί στο Καπιτώλιο, λένε οι αμερικανικές αρχές
Άντρες της αστυνομίας του Καπιτωλίου φυλούν την Λεωφόρο της Ανεξαρτησίας (Independence Avenue), καθως οι εγκαταστάσεις του εκκενώνονται, μετά από τους πυροβολισμούς στο κέντρο επισκεπτών (Capitol Visitors Center) στον Λόφο του Καπιτωλίου στην Ουάσιγκτον, τη Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016 REUTERS/Joshua Roberts

Μεμονωμένο περιστατικό από άτομο που έχει ξαναβρεθεί στους χώρους του Καπιτωλίου αλλά δεν έχει σχέση με την τρομοκρατία χαρακτήρισαν οι αμερικανικές αρχές την σημερινή εισβολή που σήμανε συναγερμό στην Ουάσιγκτον.

Νωρίτερα τη Δευτέρα (28/3) ένοπλος άντρας μπήκε στο υπόγειο κέντρο επισκεπτών του Καπιτωλίου (Capitol Visitor Center), οποίος πυροβολήθηκε και τραυματίστηκε από τους αστυνομικούς που σημάδεψε, σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά από την αστυνομία.

Ο ύποπτος και μια γυναίκα που έτυχε να βρίσκεται στο χώρο τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο, είπε ο αρχηγός της αστυνομίας του Καπιτωλίου Μάθιου Βερντερόζα (Matthew Verderosa) σε συνέντευξη τύπου.

Ο Βερντερόζα πρόσθεσε πως δεν τραυματίστηκε κανένας αστυνομικός, αλλά δεν είχε διευκρινιστεί ο αριθμός όσων αστυνομικών πυροβόλησαν.

Είπε, επίσης, πως στον τόπο της συμπλοκής βρέθηκε ένα όπλο, ενώ στους χώρους του Καπιτωλίου βρέθηκε το αυτοκίνητο του δράση, ο οποίος είναι γνωστός στην αστυνομία, όπως μεταδίδει και το ΑΠΕ-ΜΠΕ στο σχετικό του τηλεγράφημα

«Βάσει αρχικών ερευνών, πιστεύουμε πως αυτό είναι μεμονωμένο περιστατικό από άτομο που έχει ξαναβρεθεί στους χώρους του Καπιτωλίου στο παρελθόν. Δεν υπάρχει λόγος να πιστέψουμε ότι αυτό είναι τίποτα παραπάνω από μια ποινική πράξη», είπε ο αρχηγός της αστυνομίας.

Αξιωματούχος της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών δήλωσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις που συνδέουν την πράξη με την τρομοκρατία.

Την ώρα που διαδραματίστηκαν τα παραπάνω, στην περιοχή υπήρχαν πολύ λίγα μέλη του Κογκρέσου, καθώς η ημέρα δεν ήταν εργάσιμη.

Το κτίριο του Καπιτωλίου σφραγίστηκε, αλλά άνοιξε ξανά μετά από λίγο. Το συγκεκριμένο συγκρότημα, όπου έπεσαν οι πυροβολισμοί εξυπηρετεί, κυρίως, τουρίστες.

Η αστυνομία, ωστόσο, δεν έδωσε το όνομα του δράστη στη δημοσιότητα και είπε ότι έδρασε μόνος του.

Εν τούτοις, το CNN International μετέδωσε ότι οι αρχές έχουν αναγνωρίσει στο πρόσωπο του δράστη τον 66χρονο Λάρι Ράσελ Ντόσον (Larry Russell Dawson) από την Αντιόχεια (Antioch) του Τενεσί (Tennessee), εναντίον του οποίου –σύμφωνα με το Associated Press– έχει εκδοθεί περιοριστική εντολή μετά από περιστατικό στο Κογκρέσο τον περασμένο Οκτώβριο.

Η Μυστική Υπηρεσία του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα εκκένωσε έναν χώρο γύρω από τον Λευκό Οίκο από τουρίστες, αλλά ο χώρος επιδόθηκε ξανά σε χρήση. Μια αναφορά ότι κάποιος προσπάθησε να μπει στον Λευκό Οίκο είναι αναληθής, είπε εκπρόσωπος της Μυστικής Υπηρεσίας.

Η αστυνομία της ανεξάρτητης περιφέρειας της Κολούμπια (Washington DC), η οποία είναι ανεξάρτητη από την αστυνομία του Καπιτωλίου επιβεβαίωσε ότι το επεισόδιο ήταν μεμονωμένο και δεν αποτέλεσε δημόσια απειλή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ