ΚΟΣΜΟΣ

Πορτογαλία κατά Βρετανίας: Ακατανόητη η αφαίρεση από την «πράσινη» λίστα ταξιδιών

«Αντιμέτωποι» με καραντίνα θα βρεθούν αιφνιδίως όσοι Βρετανοί βρίσκονται ήδη για διακοπές στην Πορτογαλία AP Photo/Ana Brigida, File

Την αντίδραση της Πορτογαλίας προκαλεί η κίνηση της βρετανικής κυβέρνησης να «υποβιβάσει» τη χώρα αφαιρώντας την από την «πράσινη» λίστα ταξιδιών, με τη Λισαβόνα να τονίζει πως δεν κατανοεί τη «λογική» πίσω από την απόφαση του Λονδίνου. Την ίδια ώρα χιλιάδες Βρετανοί τουρίστες που βρίσκονται ήδη σε διακοπές στην Πορτογαλία έρχονται αιφνιδίως «αντιμέτωποι» με καραντίνα κατά την επιστροφή τους.

«Σημειώνουμε τη βρετανική απόφαση να αφαιρεθεί η Πορτογαλία από την ταξιδιωτική 'πρασινη λίστα', τη λογική της οποίας δεν μπορούμε να κατανοήσουμε» αναφέρει το πορτογαλικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο Twitter.

Προσθέτει ότι η Πορτογαλία από πλευράς της εξακολουθεί να χαλαρώνει σταδιακά και με προσοχή τα περιοριστικά μέτρα, με σαφείς κανόνες για την ασφάλεια των κατοίκων της και των επισκεπτών στη χώρα.

Καμία χώρα ή προορισμός δεν προστέθηκαν στην αναθεωρημένη ταξιδιωτική λίστα του Ηνωμένου Βασιλείου· αντίθετα η Πορτογαλία -ο μοναδικός ευρωπαϊκός τουριστικός προορισμός για τον οποίο δεν ίσχυε η υποχρέωση καραντίνας κατά την επιστροφή- μετακινήθηκε από την «πράσινη» στην «πορτοκαλί» λίστα,

Κατά τις επίσημες ανακοινώσεις ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών, Γραντ Σαπς, έκανε λόγο για «δύσκολη απόφαση», επισημαίνοντας πως ελήφθη εξαιτίας του αυξανόμενου ρυθμού μολύνσεων στην Πορτογαλία, καθώς και ανησυχιών για νέα στελέχη του κορωνοϊού που μπορεί να αποδειχθούν ανθετικά στα εμβόλια.

Αναφέρθηκε ειδικά σε μεγάλη ανησυχία για παραλλαγή της μετάλλαξης Δέλτα (ινδική μετάλλαξη).

Η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης συνιστά τεράστιο πλήγμα για τον τουριστικό τομέα της Πορτογαλίας, ο οποίος καλύπτει ένα σημαντικό ποσοστό του ΑΕΠ της χώρας.

Παράλληλα, προκαλεί αγανάκτηση στους Βρετανούς τουρίστες που βρίσκονται ήδη στην Πορτογαλία, καθώς θα έλθουν αιφνιδίως «αντιμέτωποι» με καραντίνα κατά την επιστροφή τους.

Οργή από τον αεροπορικό κλάδο

Σφοδρές είναι την ίδια στιγμή οι αντιδράσεις του αεροπορικού κλάδου του Ηνωμένου Βασιλείου για την απόφαση της κυβέρνησης Τζόνσον να κρατήσει ουσιαστικά «κλειστό» τον τουρισμό για τους Βρετανούς.

Η Ένωση Βρετανών Πιλότων (Balpa) εκφράζει «πλήρη απαγοήτευση» για τις κινήσεις της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για «το τελευταίο καρφί στο φέρετρο» της ταξιδιωτικής βιομηχανίας, η οποία έχει υποστεί το οικονομικό βάρος της πανδημίας χωρίς καμία στήριξη από την κυβέρνηση, όπως καταγγέλλει η ένωση.

«Κατανοούμε ότι η ασφάλεια έρχεται πρώτη, αλλά με τα προγράμματα εμβολιασμού να εξελίσσονται καλά σε πολλές χώρες, φαίνεται ότι η κυβέρνηση αγνοοεί τα στοιχεία και αφήνει ασφαλείς χώρες να 'ξεροσταλιάζουν' στις πράσινες και κόκκινες κατηγορίες χωρίς εύλογο λόγο» κατήγγειλε ο εκτελών χρέη γενικού γραμματέα της Balpa, Μπράιαν Στράτον, βάσει των όσων μεταδίδει το BBC.

Και συνέχισε σε υψηλούς τόνους:

«Κάθε ίχνος εμπιστοσύνης του κοινού βρίσκεται στα τάρταρα και το σύστημα του 'φωτεινού σηματοδότη' [το σύστημα διαβάθμισης και κατατάξης των χωρών σε ασφαλείς ή μη] έχει κολλήσει στο κόκκινο. Οι αεροπορικές εταιρείες μας έχουν ανάγκη τη θερινή σεζόν εάν πρόκειται να επιβιώσουν».

Την ίδια στιγμή, η βρετανική αεροπορική εταιρεία EasyJet χαρακτήρισε «τεράστιο πλήγμα» την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να αφαιρέσει την Πορτογαλία από τη λίστα των «πράσινων χωρών», για τις οποίες δεν απαιτείται οι ταξιδιώτες να μπαίνουν σε καραντίνα κατά την επιστροφή τους.

Η εταιρεία τόνισε ότι η κυβέρνηση με τους χειρισμούς καθιστά αδύνατο για τους αερομεταφορείς να σχεδιάζουν τα δρομολόγιά τους.

Η EasyJet ανέφερε ότι ενημερώθηκε προφορικά σήμερα από το υπουργείο Μεταφορών για την απόφαση, και παράλληλα τόνισε ότι «είναι παράλογο» να μην εντάσσονται άλλες χώρες στην «πράσινη» λίστα, δεδομένου ότι σε όλη την Ευρώπη μειώνονται τα κρούσματα της Covid-19.

«Η απόφαση αυτή ουσιαστικά αποκόπτει το Ηνωμένο Βασίλειο από τον υπόλοιπο κόσμο» υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η EasyJet.

Ειδικότερα για την Ελλάδα είχε προηγηθεί έντονη φημολογία πως στην επικαιροποιημένη «πράσινη» λίστα θα εντάσσονταν πιθανώς η Κως, η Ρόδος, η Σαντορίνη και η Ζάκυνθος, με τη Μύκονο και την Κεφαλονιά να βρίσκονταν επίσης στο «κάδρο».

Το ίδιο και οι Κανάριες Νήσοι, όπως επίσης η Μάλτα και η Φινλανδία.

Ωστόσο, τελικώς η «πράσινη» λίστα παρέμεινε ανέπαφη και μάλιστα η Πορτογαλία αφαιρέθηκε, με τον Γκραντ Σαπς να επισημαίνει πως η αλλαγή έγινε στο πλαίσιο «προσέγγισης η ασφάλεια πρώτα», ώστε να μην διακυνδυνεύσει το δρομολογούμενο για την 21η Ιουνίου επόμενο βήμα άρσης του lockdown στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Νωρίτερα, και καθώς τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για μεγάλη απογοήτευση χιλιάδων Βρετανών που ήθελαν να σχεδιάσουν τις διακοπές τους, ο Βρετανός υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ, είχε επισημάνει μιλώντας στο BBC.

«Πρέπει να προστατεύσουμε την πρόοδο που έχουμε επιτύχει εδώ στη χώρα, την ώρα που ασφαλώς θα επιτρέπουμε τα ταξίδια όπου υπάρχει ασφάλεια. Πρέπει να ακολουθήσουμε τα δεδομένα που υπάρχουν».

Όσοι επιστρέφουν στη Βρετανία από τις «πράσινες» χώρες έχουν υποχρέωση μόνο για δύο διαγνωστικά τεστ, ενώ όσοι ταξιδεύουν από τις χώρες της «πορτοκαλί» λίστας -και μόνο για ουσιώδεις λόγους-, έχουν υποχρέωση υποβολής σε τρία τεστ και σε δεκαήμερη καραντίνα.

Στην «πράσινη» λίστα της Βρετανίας βρίσκονται μόνο το Ισραήλ, η Νέα Ζηλανδία, η Αυστραλία, η Σιγκαπούρη, το Μπρουνέι, η Ισλανδία, το Γιβραλτάρ, τα Νησιά Φόκλαντ, τα Νησιά Φερόε, τα Νησιά Σάντουιτς και η Αγία Ελένη.

Άλλες επτά χώρες εντάσσονται στην «κόκκινη λίστα: Αφγανιστάν, Μπαχρέιν, Κόστα Ρίκα, Σρι Λάνκα, Σουδάν, Τρινιδάδ και Τομπάγκο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης