ΚΟΣΜΟΣ

Λευκορωσία: «Μπλόκο» στην έξοδο πολιτών από τη χώρα

Λευκορωσία: «Μπλόκο» στην έξοδο πολιτών από τη χώρα
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε μια ακόμα πρωτοφανή ενέργεια προχώρησε το καθεστώς Λουκασένκο, περιορίζοντας τις δυνατότητες των κατοίκων της να εγκαταλείψουν τη Λευκορωσία μέσω των χερσαίων συνόρων, επιτρέποντας μόνο στους κατόχους άδειας μόνιμης διαμονής σε ξένο κράτος να φύγουν. «Πλήρη παραβίαση» του νόμου καταγγέλλει η αντιπολίτευση.

Σε μια ανάρτηση σήμερα στο Telegram η λευκορωσική υπηρεσία συνοριοφυλακής ανέφερε ότι μόνο οι «πολίτες που κατέχουν έγγραφο που επιβεβαιώνει την άδεια μόνιμης διαμονής τους σε ένα ξένο κράτος» έχουν το δικαίωμα να φύγουν από τη Λευκορωσία.

Παράλληλα η υπηρεσία διευκρίνισε ότι «η προσωρινή άδεια διαμονής (...) δεν συνιστά λόγο ταξιδιού στο εξωτερικό».

Η Λευκορωσία εφάρμοσε περιορισμούς στα ταξίδια στο εξωτερικό τον Δεκέμβριο του 2020, επισήμως στο πλαίσιο των μέτρων κατά της πανδημίας του κορωνοϊού. Σε κάθε περίπτωση, η έξοδος από τη χώρα οδικώς είναι δυνατή μόνο κάθε έξι μήνες.

«Το καθεστώς Λουκασένκο έχει περιορίσει αυστηρά το δικαίωμα των Λευκορώσων να ταξιδεύουν, ισχυριζόμενο ότι συγκεκριμένοι λόγοι δεν επαρκούν για να εγκαταλείψουν τη Λευκορωσία», σχολίασε στο Twitter ο Βαλέρι Κοβαλέφσκι, σύμβουλος θεμάτων εξωτερικής πολιτικής της Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, αρχηγού της λευκορωσικής αντιπολίτευσης.

«Όμως, το Σύνταγμα δεν προβλέπει κανέναν όρο», πρόσθεσε, καταγγέλλοντας «πλήρη παραβίαση του νόμου».

Τα αεροπορικά ταξίδια παραμένουν ελεύθερα, αλλά οι προορισμοί έχουν περιοριστεί από τότε που η Ευρωπαϊκή Ένωση απέκλεισε τον εναέριο χώρο της στα αεροσκάφη της Λευκορωσίας, σε απάντηση στη σύλληψη του αντιφρονούντα Λευκορώσου δημοσιογράφου Ρομάν Προτασέβιτς στο αεροδρόμιο του Μινσκ μετά την αναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους στο οποίο επέβαινε.

Δεκάδες Λευκορώσοι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους τους τελευταίους μήνες, μερικές φορές διασχίζοντας παράνομα τα σύνορα, για να ξεφύγουν από το αιματηρό κύμα καταστολής μετά την αμφισβητούμενη επανεκλογή του προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο τον Αύγουστο του 2020.

Η γειτονική Λιθουανία ήταν από τις χώρες που βοήθησε αυτούς τους πρόσφυγες, χορηγώντας τους ταξιδιωτικές θεωρήσεις εξάμηνης διάρκειας επιτρέποντας τους έτσι να ρυθμίσουν το νομικό καθεστώς τους στη χώρα αυτή.