ΚΟΣΜΟΣ

Λιβύη: Νέος γύρος ειρηνευτικών συνομιλιών τον Ιούνιο στο Βερολίνο

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Γερμανία θα φιλοξενήσει ένα νέο γύρο ειρηνευτικών συνομιλιών για τη Λιβύη στις 23 Ιουνίου στο Βερολίνο, στις οποίες πρόκειται να παραστεί η μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης, δήλωσε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών την Τρίτη.

Ο κύκλος συνομιλιών θα είναι συνέχεια μιας προηγούμενης διάσκεψης που έγινε τον Ιανουάριο του 2020 και θα συζητηθούν τα «επόμενα αναγκαία βήματα για μια βιώσιμη σταθεροποίηση της χώρας», σύμφωνα με το υπουργείο.

Οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν κυρίως στις προετοιμασίες για τις εθνικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 24 Δεκεμβρίου, καθώς και στην απόσυρση ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων από τη Λιβύη.

Θα συζητηθεί επίσης η δημιουργία ενοποιημένων δυνάμεων ασφαλείας για τη βορειοαφρικανική χώρα.

Σε δηλώσεις του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας υπογράμμισε ότι η προσπάθεια ειρήνης υπήρξε μια μακρά διαδικασία και «εμείς οι ίδιοι συχνά δεν ήμασταν σίγουροι αν μπορούν να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουμε θέσει».

«Αλλά μετά τις εξελίξεις τους τελευταίους μήνες, είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι και επομένως είναι λογικό να προσκαλέσουμε τους συμμετέχοντες στην πρώτη διάσκεψη της Λιβύης σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών για να διασφαλίσουμε ότι θα συνεχίσει ο δρόμος που έχει ακολουθηθεί στη Λιβύη», είπε σε συνέντευξη τύπου.

Το Βερολίνο φιλοξένησε τον πρώτο γύρο των συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στις 19 Ιανουαρίου 2020, με τη συμμετοχή ηγετών των αντιμαχόμενων πλευρών της Λιβύης, καθώς και τους προέδρους της Ρωσίας, της Τουρκίας, της Γαλλίας και της Αιγύπτου, για να ζητήσουν ειρήνη στη χώρα που επλήγη από τις συγκρούσεις.

Σε εκείνη τη διάσκεψη, οι ηγέτες δεσμεύτηκαν να τερματίσουν κάθε ξένη παρέμβαση στη σύγκρουση και να διατηρήσουν το εμπάργκο όπλων.

Έκτοτε, μια επίσημη ανακωχή τον περασμένο Οκτώβριο οδήγησε στη δημιουργία μιας προσωρινής κυβέρνησης με στόχο την ενοποίηση των διχασμένων θεσμών της Λιβύης, την έναρξη προσπαθειών ανοικοδόμησης και την προετοιμασία για τις εκλογές του Δεκεμβρίου.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη Γιαν Κούμπις είχε κάνει λόγο στα τέλη Μαΐου ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για στασιμότητα σε ό,τι αφορά το άνοιγμα της παραλιακής διαδρομής ανάμεσα στη Σύρτη και τη Μισράτα και την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων.

Τον Δεκέμβριο, ο ΟΗΕ υπολόγιζε σε περίπου 20.000 τον αριθμό των μισθοφόρων και των ξένων μαχητών στη Λιβύη: Ρώσοι του ιδιωτικού ομίλου Wagner, από το Τσαντ, το Σουδάν, τη Συρία. Αλλά και εκατοντάδες Τούρκοι στρατιωτικοί που έχουν παρουσία στη χώρα χάρη σε μια διμερή συμφωνία με την προηγούμενη κυβέρνηση της Τρίπολης.

Με βάση εκείνη τη συμφωνία, η Άγκυρα είχε βοηθήσει στρατιωτικά το στρατόπεδο της Τρίπολης να απωθήσει μια μεγάλη επίθεση εναντίον της πρωτεύουσας που είχε εξαπολύσει ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης, ο οποίος στο παρελθόν είχε την υποστήριξη της Ρωσίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, αλλά και της Γαλλίας.

Ο Μάας τόνισε ότι η επερχόμενη συνάντηση θα αναζητήσει τρόπους για την ολοκλήρωση της απόσυρσης ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης