Εμπειρογνώμονας βιο-ασφάλειας προειδοποιεί: Κινδυνεύουν από τρομοκράτες τα εργαστήρια ιολογίας
Ανανεώθηκε:
Βρετανός ειδικός στους βιολογικούς πολέμους καλεί τους ηγέτες των G7, των πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών, να επιβάλουν αυστηρότερους περιορισμούς στα βιο-εργαστήρια, όπως τα ινστιτούτα ιολογίας, προειδοποιώντας ότι πολλά από αυτά λειτουργούν με πολύ χαλαρούς κανόνες ασφαλείας, αποτελώντας χώρο πιθανής δράσης τρομοκρατών.
Η πανδημία που εξακολουθεί να μας ταλαιπωρεί, αποτελεί τρανταχτό παράδειγμα του τι μπορεί να προκαλέσει ένας ιός όταν αρχίσει να κυκλοφορεί ανεξέλεγκτος.
Και ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξακολουθεί επισήμως να θεωρεί απίθανο το σενάριο ο ιός που προκαλεί την Covid-19 να δραπέτευσε από κάποιο εργαστήριο, οι ΗΠΑ και άλλες χώρες κάθε άλλο παρά το έχουν απορρίψει.
Ο συνταγματάρχης Hamish de Bretton – Gordon μεταπήδησε από τον στρατό κάνοντας καριέρα ακαδημαϊκού έχοντας νωρίτερα υπηρετήσει τη Βρετανία ως μέλος του Χημικού, Βιολογικού, Ραδιολογικού και Πυρηνικού της Συντάγματος.
Έχει ερευνήσει, επομένως, από πρώτο χέρι τις επιπτώσεις του χημικού και βιολογικού πολέμου, ειδικά στο Ιράκ και τη Συρία.
«Δυστυχώς, έχω περάσει μεγάλο μέρος της ζωής μου σε μέρη όπου υπάρχουν αδίστακτες κυβερνήσεις που θέλουν να βλάψουν άλλους ανθρώπους. Νομίζω ότι αυτά τα εργαστήρια είναι ένας ανοιχτός στόχος για τρομοκράτες και άλλους, και εναπόκειται σε εμάς να το κάνουμε όσο το δυνατόν πιο δύσκολο για αυτούς», είπε.
Οι διεθνείς έλεγχοι σε κέντρα όπου δημιουργούνται και μελετούνται επικίνδυνοι ιοί έχουν αποδειχθεί ανησυχητικά ελλιπείς, αναφέρει το BBC.
Όσα ερευνούν παθογόνα διαφορετικών ειδών βαθμολογούνται σύμφωνα με το πιθανό κίνδυνο μιας βιολογικής απειλής, από το 1 έως το 4, με το 4 να συνιστά το υψηλότερο επίπεδο επειλής.
Πενήντα περίπου εργαστήρια παγκοσμίως ανήκουν στην κατηγορία 4, μεταξύ των οποίων το Porton Down, κοντά στο Σάλτσμπουρι - το κορυφαίο κέντρο της Βρετανίας για τη βιολογική και χημική έρευνα.
Το Porton Down συχνά περιγράφεται ως το χρυσό πρότυπο για τη βιοασφάλεια και τα εργαστήρια της κατηγορίας 4 είναι πολύ αυστηρά ελεγχόμενα.
Όμως, τα εργαστήρια της κατηγορίας 3 με πιο απαλούς ελέγχους είναι πολύ πιο συνηθισμένα. Ο Col de Bretton-Gordon λέει ότι υπάρχουν περισσότερα από 3.000 εργαστήρια κατηγορίας 3 σε όλο τον κόσμο.
Αυτά ασχολούνται με την ιατρική έρευνα, η οποία συχνά περιλαμβάνει και την έρευνα πάνω σε ιούς όπως ο ιός της Covid-19.
Και μερικά είναι σε χώρες όπως το Ιράν, η Συρία και η Βόρεια Κορέα, όπου τα κίνητρα των καθεστώτων που βρίσκονται στην εξουσία αντιμετωπίζονται με νευρικότητα από μεγάλο μέρος του δυτικού κόσμου.
Σε σύγκριση με τη βιολογική απειλή, η έρευνα για τα χημικά όπλα είναι πολύ πιο αυστηρά ελεγχόμενη.
Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση Χημικών Όπλων (OPCW) ιδρύθηκε βάσει της Σύμβασης για τα Χημικά Όπλα το 1997 και περιλαμβάνει 193 χώρες μέλη.
Έχει τις εξουσίες να διενεργεί επιτόπιους ελέγχους για να διασφαλίζει ότι δεν διεξάγεται παράνομη έρευνα και ανάπτυξη.
Ο έλεγχος της βιολογικής έρευνας και του οπλισμού είναι λιγότερο αυστηρός. Η Σύμβαση για τα βιολογικά όπλα (BWC), η οποία απαγορεύει αποτελεσματικά τα βιολογικά όπλα, τέθηκε σε ισχύ το 1975.
Όμως λιγότερες χώρες ανήκουν στο BWC και δεν ήταν ποτέ δυνατόν να συμφωνηθεί ένα κατάλληλο πλαίσιο προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα μέλη συμμορφώνονται πλήρως με τους όρους του.
Ο συνταγματάρχης ελπίζει ότι οι κίνδυνοι που θέτουν τα βιολογικά κέντρα παγκοσμίως θα περιληφθούν στην ημερήσια διάταξη στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της G7 τον Ιούνιο και πιέζει τους υπουργούς της βρετανικής κυβέρνησης να απαιτήσουν αυστηρότερους ελέγχους. Οι υποστηρικτές του περιλαμβάνουν τον πρώην επικεφαλής της CIA, στρατηγό Ντέιβιντ Πετρέους.
Διαβάστε ακόμη:
Γιατί η θεωρία της προέλευσης του κορωνοϊού από κινεζικό εργαστήριο παραμένει τόσο ισχυρή;