Κολομβία: Ο ΟΗΕ ζητάει μια ανεξάρτητη έρευνα για τους νεκρούς στο Κάλι
Ανανεώθηκε:
Την ανησυχία της μετά τις βίαιες διαδηλώσεις στο Κάλι, στην Κολομβία, που στοίχισαν τη ζωή σε 14 ανθρώπους εξέφρασε σήμερα η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, απευθύνοντας έκκληση για διάλογο και τη διεξαγωγή μιας ανεξάρτητης έρευνας.
Ο στρατός της Κολομβίας, υπό τις εντολές του προέδρου Ιβάν Ντούκε, άρχισε χθες να αναπτύσσει 1000 στρατιώτες στο Κάλι, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας και επίκεντρο αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, μία ημέρα μετά τις συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών, αστυνομικών και ένοπλων πολιτών.
«Είναι απαραίτητο όλοι αυτοί που θα μπορούσαν να έχουν εμπλακεί (σε αυτή τη βία) προκαλώντας τραυματισμούς ή θανάτους, μεταξύ αυτών επίσημοι αξιωματούχοι, να βρεθούν στο επίκεντρο γρήγορων, αποτελεσματικών, ανεξάρτητων, αμερόληπτων και διαφανών ερευνών και να ζητηθεί από τους υπεύθυνους να λογοδοτήσουν», δήλωσε η Μισέλ Μπατσελέτ, σε ένα δελτίο τύπου.
Το γραφείο της Μπατσελέτ ανέφερε πως 14 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την Παρασκευή και άλλοι 98 έχουν τραυματιστεί, 54 εκ των οποίων με πυροβόλα όπλα.
Ένας ανακριτής της εισαγγελίας του Κάλι πυροβόλησε εναντίον του πλήθους, σκοτώνοντας δύο αμάχους, προτού τον λιντσάρουν διαδηλωτές, σύμφωνα με την εισαγγελία.
Τα βίαια επεισόδια λαμβάνουν χώρα έναν ακριβώς μήνα μετά τις κινητοποιήσεις της 28ης Απριλίου εναντίον ενός σχεδίου φορολογικής μεταρρύθμισης, που γρήγορα εγκαταλείφθηκε και το οποίο στόχευε στην αύξηση του ΦΠΑ και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης εισοδήματος.
Το γραφείο της Μπατσελέτ έκανε λόγο, επιπλέον, για πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες άτομα άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών παρουσία αστυνομικών στην πόλη.
«Αυτά τα γεγονότα είναι ακόμα πιο ανησυχητικά δεδομένων των προόδων, που επιτεύχθηκαν, για την επίλυση, μέσω του διαλόγου, των κοινωνικών αναταραχών, που ξέσπασαν πριν από έναν μήνα, μετά την έναρξη μιας απεργίας σε εθνικό επίπεδο κατά πολλών κοινωνικών και οικονομικών πολιτικών της κυβέρνησης», επισήμανε η επικεφαλής των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.
Η πρώην πρόεδρος της Χιλής κάλεσε όλες τις πλευρές να «βάλουν τέλος σε κάθε μορφή βίας, μεταξύ άλλων των βανδαλισμών», υπογραμμίζοντας πως μονάχα ο διάλογος θα μπορούσε να οδηγήσει στην επίτευξη μιας λύσης.