ΚΟΣΜΟΣ

«Φλέγεται» η Κολομβία: Δέκα νεκροί σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Κάλι

(AP Photo)

Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι στην πόλη Κάλι σκοτώθηκαν σε μια μέρα κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, ανέφεραν οι αρχές το Σάββατο, καθώς η Κολομβία μπαίνει στο δεύτερο μήνα αναταραχών που αντιμετωπίζονται με βίαιη καταστολή.

Ο πρόεδρος Ιβάν Ντούκε ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα αναπτύξει τον στρατό στην πόλη, την ώρα που ολόκληρο το έθνος «κλυδωνίζεται» επί έναν μήνα από βίαιες διαδηλώσεις, που έχουν μετατραπεί σε μια ευρεία κινητοποίηση κατά της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την αστυνομία, οκτώ από τα δέκα θύματα έπεσαν νεκροί από πυρά. Σε μια περίπτωση, ένας εκπρόσωπος του γραφείου του εισαγγελέα του Κάλι είπε ότι ένας αστυνομικός πυροβόλησε σε πλήθος, σκοτώνοντας έναν άμαχο, προτού τον λιντσάρουν οι διαδηλωτές.

Βίντεο που κυκλοφόρησαν στα μέσα, έδειχναν έναν άνδρα ξαπλωμένο σε μια λίμνη αίματος και έναν άλλο σε κοντινή απόσταση να κρατά ένα όπλο. Στη συνέχεια ο άνδρας δέχθηκε επίθεση από ένα πλήθος ανθρώπων.

Σχεδόν πόλεμος

«Στα νότια της πόλης είχαμε μια πραγματική σκηνή μάχης, σχεδόν πόλεμο, όπου πολλοί άνθρωποι όχι μόνο έχασαν τη ζωή τους, αλλά είχαμε επίσης σημαντικό αριθμό τραυματιών», δήλωσε ο γραμματέας ασφάλειας του Κάλι Κάρλος Ρόχα, περιγράφοντας την κατάσταση.

Μετά την πραγματοποίηση ευρείας σύσκεψης με κυβερνητικούς αξιωματούχους αρμόδιους για την ασφάλεια, ο πρόεδρος Ντούκε ανακοίνωσε την Παρασκευή πως η μέγιστη ανάπτυξη στρατιωτικής βοήθειας στην εθνική αστυνομία θα ξεκινήσει αμέσως.

Ο επίσημος απολογισμός σε όλη τη χώρα, μέχρι την Παρασκευή, από έναν ολόκληρο μήνα βίαιων διαδηλώσεων, ήταν 49 νεκροί, ενώ πολλοί ακόμη είναι οι τραυματίες και οι αγνοούμενοι.

Η οργάνωση Human Rights Watch, ανέφερε υψηλότερα νούμερα, λέγοντας ότι έχει μετρήσει μέχρι σήμερα 63 θανάτους, ενώ χαρακτήρισε την κατάσταση στο Κάλι, μια πόλη 2,2 εκατομμυρίων, πολύ σοβαρή.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της οργάνωσης Jose Miguel Vivanco προέτρεψε τον Ντούκε να λάβει επείγοντα μέτρα για αποκλιμάκωση, συμπεριλαμβανομένης μιας ειδικής εντολής που απαγορεύει στους πράκτορες του κράτους να χρησιμοποιούν πυροβόλα όπλα.

Οι κυβερνητικές προσπάθειες διαπραγμάτευσης με την Εθνική Απεργιακή Επιτροπή ήταν σε μεγάλο βαθμό μάταιες, αφού δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν την οργή των ολοένα και πιο πολιτικοποιημένων νέων που χτυπήθηκαν από την πανδημία, θυμωμένοι για τις βαθιές ανισότητες της χώρας που αισθάνονται ότι δεν ακούγονται οι φωνές τους.

Στις 28 Απριλίου, η κυβέρνηση πρότεινε ένα νομοσχέδιο για τη φορολογική μεταρρύθμιση, το οποίο προκάλεσε οργή, αφού επιδίωκε να αυξηθεί ο ΦΠΑ και να διευρυνθεί η φορολογική βάση στη μεσαία τάξη, οδηγώντας τους ανθρώπους ξανά στους δρόμους. Αν και η πρόταση αποσύρθηκε γρήγορα, πυροδότησε μια ευρεία αντικυβερνητική κινητοποίηση από ανθρώπους που ένιωθαν ότι έμειναν αβοήθητοι απέναντι στην υγειονομική κρίση και που εξοργίστηκαν περαιτέρω από τη βαριά απάντηση των δυνάμεων ασφαλείας.

Ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας οι διαμαρτυρίες είναι κυρίως ειρηνικές, τη νύχτα μετατρέπονται συχνά σε ταραχές και διεξάγονται μάχες με τις ένοπλες δυνάμεις.

Οι διαδηλωτές καίνε οδοφράγματα σε ολόκληρη τη χώρα και μπλοκάρουν δεκάδες βασικούς δρόμους, προκαλώντας έλλειψη πολλών προϊόντων.

Οι οικονομολόγοι λένε ότι περισσότερο από το 42 τοις εκατό των 50 εκατομμυρίων ανθρώπων της χώρας ζουν σε φτώχεια. Το ένα τρίτο των Κολομβιανών ηλικίας 14 έως 28 ετών είναι άνεργοι και δεν φοιτούν στο σχολείο, σύμφωνα με τον Hernando Gomez Buendia, συγγραφέα του βιβλίου «Μεταξύ της ανεξαρτησίας και της πανδημίας», και αυτό έχει οδηγήσει σε αυξανόμενη δυσαρέσκεια και περιφρόνηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης