ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν και Λουκασένκο «οργανώνονται» για την αεροπορική σύνδεση Ρωσίας-Λευκορωσίας

(Sergei Ilyin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Δεύτερο γύρο άτυπων συνομιλιών είχαν σήμερα στο Σότσι, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο. Ντυμένοι πιο… σπορ, οι δύο πρόεδροι έκαναν μια βόλτα με σκάφος στο παραθαλάσσιο θέρετρο της Μαύρης Θάλασσας, έφαγαν το πρωινό τους, ενώ σύμφωνα με το Κρεμλίνο, συζήτησαν θέματα οικονομικής συνεργασίας, αντιμετώπισης της πανδημίας, αλλά και το «φλέγον» ζήτημα με το αεροσκάφος της Ryanair, το οποίο υποχρεώθηκε σε αναγκαστική προσγείωση στο Μινσκ, προκειμένου να συλληφθεί ο αντιφρονών δημοσιογράφος Ρομάν Προτάσεβιτς. 

Ο Πούτιν, εξάλλου, έχει εκφράσει εξαρχής πλήρη στήριξη στον Λουκασένκο, υποβαθμίζοντας τη βαρύτητα της «κρατικής αεροπειρατείας» κατ' εντολή του, την οποία επανέλαβε και χθες, Παρασκευή, κατά τις επίσημες συνομιλίες τους.

Όπως είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ «ο Λουκασένκο έδωσε στον ομόλογό του λεπτομερείς πληροφορίες για ό,τι συνέβη στο αεροσκάφος της RyanAir» και πρόσθεσε ότι «η Μόσχα δεν είναι αδιάφορη για την τύχη της Ρωσίδας Σοφία Σαπέγκα», της φίλης του δημοσιογράφου Ρομάν Προτασέβιτς, η οποία συνελήφθη μαζί του.

(Sergei Ilyin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Το Κρεμλίνο επέμεινε ότι ο Λουκασένκο «δεν διατύπωσε αιτήματα για επιπλέον οικονομική βοήθεια» προς την Ρωσία, η οποία είναι ο βασικός πιστωτής της Λευκορωσίας, αλλά οι δύο συμφώνησαν να εργαστούν «για την οργάνωση της αεροπορικής σύνδεσης» ανάμεσα στις δύο χώρες, με δεδομένα τα μέτρα που έχουν επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου επανέλαβε ότι η Μόσχα επιθυμεί «εις βάθος έρευνα» για τις συνθήκες του περιστατικού και κατηγόρησε την Δύση ότι «έβγαλε βεβιασμένα συμπεράσματα».

(Sergei Ilyin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Συνασπισμός 27 χωρών, ανάμεσά του οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και πολλές ευρωπαϊκές χώρες ζήτησαν με σημερινή τους ανακοίνωση την απελευθέρωση του Ρομάν Προτασέβιτς χαρακτηρίζοντας το περιστατικό «σοκαριστική και χωρίς προηγούμενο ενέργεια, που συνιστά «κατά μέτωπον επίθεση κατά της ελευθερίας του Τύπου».

ΕΕ: Οικονομική στήριξη σε μία δημοκρατική Λευκορωσία

Έχοντας ήδη απαντήσει στο πρωτοφανές περιστατικό με τον αεροπορικό αποκλεισμό της Λευκορωσίας και σειρά πρόσθετων κυρώσεων, η Ευρωπαϊκή Ένωση προαναγγέλει τώρα σχέδιο οικονομικής στήριξης, ύψους τριών δισ. ευρώ, σε μία μελλοντικά δημοκρατική Λευκορωσία -με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σχεδόν να καλεί ανοιχτά σε καθεστωτική αλλαγή.

Η πρόεδρος της Κομισιόν απέστειλε επιστολή προς την αυτοεξόριστη στο Βίλνιους επικεφαλής της λευκορωσικής αντιπολίτευσης, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, και άλλες «ηγετικές προσωπικότητες της Λευκορωσίας», εκφράζοντας «θαυμασμό και σεβασμό για το κουράγιο και την δύναμη του λαού».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσιάζει στο Συμβούλιο το περίγραμμα για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο οικονομικής στήριξης σε μια μελλοντικά δημοκρατική Λευκορωσία. Το σχέδιο, ύψους έως 3 δισ. ευρώ, αντικατοπτρίζει τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υποστηρίξει τις επιθυμίες του λαού της Λευκορωσίας για μία ειρηνική δημοκρατική μετάβαση στη χώρα μετά τις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου 2020, οι οποίες δεν ήταν ούτε ελεύθερες, ούτε δίκαιες.

Και, όπως σημειώνει και ο βρετανικός Guardian, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ήλθε μόλις μια «ανάσα» πριν καλέσει ανοιχτά σε αλλαγή καθεστώτος:

«Το μήνυμά μας είναι διπλό. Για τον λαό της Λευκορωσίας: Βλέπουμε και ακούμε την επιθυμία σας για αλλαγή, δημοκρατία και ένα λαμπρό μέλλον. Και προς τις αρχές της Λευκορωσίας: Καμία καταστολή, βαρβαρότητα ή εξαναγκασμός δεν θα φέρει νομιμότητα στο αυταρχικό σας καθεστώς. Μέχρι στιγμής, έχετε αγνοήσει κατάφωρα τη δημοκρατική επιλογή του λαού της Λευκορωσίας [..] είναι καιρός να αλλάξουμε πορεία. Όταν -και όχι εάν- η Λευκορωσία ξεκινήσει την ειρηνική δημοκρατική της μετάβαση, η ΕΕ θα είναι εκεί για να τη συνοδεύσει».

Σε ανάλογο πνεύμα και η σχετική ανάρτηση του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, στο Twitter.

«Παρουσιάζουμε σήμερα ένα πακέτο οικονομικής ενίσχυσης τριών δισ. ευρώ που μπορούμε να παράσχουμε στη Λευκορωσία σε περίπτωση δημοκρατικής μετάβασής της. Θα έπρεπε να αποτελέσει ένα γνήσιο κίνητρο για το καθεστώς να αλλάξει την πορεία του».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης