ΚΟΣΜΟΣ

Ο πόλεμος δεν είναι βιντεοπαιχνίδι, λέει Αμερικανός που πολεμά το ISIS

Δεκάδες Δυτικοί συμμετέχουν στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους, στο πλευρά των Κούρδων Μαχητών CNN

Ένας πρώην αμερικανός στρατιώτης που συμμετείχε στις μάχες κατά του Ισλαμικού Κράτους μαζί με Κούρδους πολεμιστές στη Συρία, προειδοποίησε, σήμερα, όσους σκέφτονται να ενταχθούν στον πόλεμο ότι η ζωή στην πρώτη γραμμή του πολέμου δεν είναι ηλεκτρονικό παιχνίδι.

“Συναντάς πολλούς ανθρώπους που πιστεύουν ότι θα είναι μια εμπειρία παιχνιδιού – κάτι όπως το Call of Duty” λέει στο CNN από το στρατόπεδό του, κοντά στο Τίγρη Ποταμό στη Βόρεια Συρία.

“Πιστεύουν ότι επειδή ξέρουν πώς να τραβάνε τη σκανδάλη σε μία κονσόλα, μπορούν να το κάνουν και στη δημόσια ζωή”.

Ο Ράντι Ρόμπερτς (Randy Roberts) είναι ένας από τους δεκάδες δυτικούς που πήγαν στη Συρία και το Ιράκ προκειμένου να ενισχύσουν τους Κούρδους μαχητές στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Πρόκειται για ένα γκρουπ ανδρών και γυναικών, από την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Μεταξύ τους ένας Καναδός γιατρός, μια νέα γυναίκα από τη Σουηδία και ένας μεσήλικας από τη χώρα των Βάσκων.

Ο Ρόμπερτς είναι ανάμεσα στους πιο έμπειρους μαχητές εκεί καθώς είναι ειδικευμένος στο 25 Τάγμα Πεζικού, ενώ έχει πάει σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις στο Ιράκ.

Όταν το Ισλαμικό Κράτος ξεκίνησε να κερδίζει έδαφος εντός της Συρίας, προσπάθησε να ενταχθεί ξανά, όμως τα πολλά τατουάζ που έχει δεν του το επέτρεψαν. Αμερικανοί στρατιώτες που έχουν πάνω από τέσσερα τατουάζ δεν γίνονται δεκτοί στον αμερικανικό στρατό. Για αυτό ο Ρόμπερτς αποφάσισε να κάνει το ταξίδι μόνος του, ψάχνοντας επαφές στο Google και σε ομάδες του Facebook όπως το “Λιοντάρια της Ροχάβα”.

Παράτησε το πανεπιστήμιο στη Νέα Υόρκη, έβγαλε ένα εισιτήριο και ταξίδεψε για το Ιράκ. Όλο αυτό του στοίχησε 5.000 δολάρια. Ο Ρόμπερτς λέει ότι αποφάσισε να το κάνει μετά από τις “μαζικές σφαγές αθώων ανθρώπων” από το Ισλαμικό Κράτος. “Ένιωσα ότι, με την προηγούμενη εμπειρία μου, μπορούσα να βοηθήσω, να συνεισφέρω στον σκοπό”, λέει στο CNN.\

Βρίσκεται εκεί τους τελευταίους εφτά μήνες, πρώτα στο Ιράκ όπου μαζί με άλλους ξένους μαχητές πολέμησε στο Κιρκούκ, όπου ανακατέλαβαν αρκετά χωριά που είχε καταλάβει το Ισλαμικό Κράτος. Στη Συρία συμμετείχε σε ανταλλαγές πυρών γύρω από την Τζαραμπλούς, η οποία ακόμα βρίσκεται ακόμα στα χέρια των τρομοκρατών.

Πλέον βοηθά στην εκπαίδευση νέων στρατιωτών, ορισμένοι από τους οποίους δεν έχουν ποτέ τους χειριστεί όπλο.

Ο Ρόμπερτς λέει ότι όσοι Δυτικοί πάνε εκεί για να ζήσουν μια εμπειρία ηλεκτρονικού παιχνιδιού, καλύτερα να μην πάνε. “Αν θες να πολεμήσεις να ξένες χώρες, πολέμα πρώτα στη δική σου χώρα”.

Αρκετοί ξένοι μαχητές έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους πολεμώντας στο πλευρό των Κούρδων μαχητών. Μια από τις μεγαλύτερες απειλές είναι οι νάρκες και οι παγιδευμένες περιοχές που αφήνει πίσω του το Ισλαμικό Κράτος.

Ο Ρόμπερτς λέει ότι του έχει περάσει αρκετές φορές από το μυαλό ότι μπορεί να σκοτωθεί, αλλά λέει ότι είναι πρόθυμος να πληρώσει αυτό το τίμημα.

Τρέφει μεγάλο θαυμασμό για τους συντρόφους του στους Κούρδους μαχητές. Αυτός και οι υπόλοιποι Δυτικοί τους περιγράφουν ως τους πιο γενναίους πολεμιστές που έχουν συναντήσει. Όμως, ο Ρόμπερτς τονίζει ότι χρειάζονται επειγόντως βασική στρατιωτική εκπαίδευση. Τρέφει, επίσης, μεγάλο θαυμασμό για μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, ειδικά αυτούς που έρχονται από μέρη όπως η Τσετσενία.

Ο Ρόμπερτς σχεδιάζει να επιστρέψει στην πατρίδα του, κυρίως γιατί έχει μείνει χωρίς λεφτά, μετά από τόσο καιρό. Όμως σχεδιάζει να γυρίσει και να διαδραματίσει το ρόλο του στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους.

U.S. man fighting ISIS: It's not 'Call of Duty'

Tim Lister and Clarissa Ward, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης