ΚΟΣΜΟΣ

«Καίει» τον Τζόνσον ο Κάμινγκς για την πανδημία: Πέθαναν χιλιάδες άνθρωποι χωρίς λόγο...

Ο Ντόμινικ Κάμινγκς, πρώην κορυφαίος σύμβουλος του Μπόρις Τζόνσον AP Photo/Alberto Pezzali, File

Κόλαφος για τον Μπόρις Τζόνσον και τη βρετανική κυβέρνηση αποδείχθηκε η μαραθώνια κατάθεση του Ντόμινικ Κάμινγκς αναφορικά με τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού. Ο πρώην κορυφαίος σύμβουλος του Τζόνσον κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι είναι «ακατάλληλος για το αξίωμα» και κατήγγειλε ότι χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν αναίτια συνεπεία των χειρισμών του.

Επιβεβαίωσε, δε, ότι τον άκουσε να εκστομίζει τη φράση-σοκ «αφήστε τα πτώματα να στοιβάζονται κατά χιλιάδες», ενώ αποκάλυψε πως ο Μπόρις Τζόνσον χαρακτήριζε αρχικά «τρομακτικό παραμύθι σαν την γρίπη των πτηνών» την Covid-19, την οποία μάλιστα αποκαλούσε «kung flu».

Σε μία μαραθώνια κατάθεση-«φωτιά», διάρκειας άνω των επτά ωρών, ενώπιον επιτροπής του βρετανικού Κοινοβουλίου, ο Κάμινγκς κατακεραύνωσε τον Μπόρις Τζόνσον, λέγοντας ότι αγνόησε τα επιστημονικά στοιχεία και καθυστέρησε λανθασμένα την επιβολή καθεστώτος lockdown προς ανάσχεση της πανδημίας.

«Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν, οι οποίοι δεν χρειαζόταν να πεθάνουν» δήλωσε ο Κάμινγκς σκιαγραφόντας μία εικόνα πλήρους πολιτικής αποτυχίας, αντιπαραθέσεων και μίας κυβέρνησης ανίκανης να χειριστεί την υγειονομική κρίση.

Σημειώνοντας ότι έχει στοιχεία και κείμενα μηνυμάτων στο whatsapp για να υποστηρίξει τα λεγόμενά του, ο ίδιος ανέφερε ότι ο Μπόρις Τζόνσον χαρακτήριζε «τρομακτικό παραμύθι σαν την γρίπη των πτηνών» την Covid-19 έναν μήνα πριν από την επιβολή του πρώτου lockdown στην Βρετανία.

Κατά τον Ντόμινικ Κάμινγκς, ο Τζόνσον προσφέρθηκε μάλιστα να μολυνθεί από τον ιό σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση για να αποδείξει ότι δεν υπάρχει τίποτε για να φοβάται κανείς, την ώρα που οι υπουργοί του βρίσκονταν σε διακοπές για σκι και η κυβέρνηση αποτύγχανε παταγωδώς στα πρώτα στάδια της επιδημίας της Covid-19, την οποία ο Μπόρις Τζόνσον αποκαλούσε «kung flu».

Παράλληλα, ο Κάμινγκς επιβεβαίωσε και ότι άκουσε τον Βρετανό πρωθυπουργό να λέει «αφήστε τα πτώματα να στοιβάζονται κατά χιλιάδες» όταν συζητούσε αν θα πρέπει να κηρύξει ένα τρίτο lockdown στα τέλη του περασμένου έτους.

Ο Τζόνσον έχει διαψεύσει δημοσιεύματα ότι προέβη στην επίμαχη δήλωση, αλλά όταν ο Κάμινγκς ρωτήθηκε αν άκουσε τον πρωθυπουργό να λέει αυτά τα λόγια, εκείνος απάντησε «ναι», επιβεβαιώνοντας την αρχική αποκάλυψη του BBC.

«Το άκουσα αυτό στο γραφείο του πρωθυπουργού» δήλωσε ενώπιον της επιτροπής της βρετανικής Βουλής των Κοινοτήτων.

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του χαρακτήρισε τον Τζόνσον «πλήρως ακατάλληλο» για το αξίωμα, λέγοντας μάλιστα:

«Ο Μπόρις Τζόνσον ως πρωθυπουργός στην Ντάουνινγκ Στριτ, είναι παλαβό!».

Ο ίδιος ο Κάμινγκς ζήτησε συγγνώμη για τα λάθη που διέπραξε η βρετανική κυβέρνηση στα πρώτα στάδια της πανδημίας του κορωνοϊού, λέγοντας ότι υπουργοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι πρόδωσαν την εμπιστοσύνη των Βρετανών.

«Η αλήθεια είναι ότι κορυφαίοι υπουργοί, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, κορυφαίοι σύμβουλοι όπως εγώ, δεν στάθηκαν αντάξιοι των απαιτήσεων που το κοινό δικαιούται να έχει από την κυβέρνησή του σε μία κρίση σαν αυτή», είπε κατά την κατάθεσή του ενώπιον επιτροπής του βρετανικού κοινοβουλίου, μιλώντας για την διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και για τα διδάγματα που πρέπει να αντληθούν από τις επιδόσεις της κυβέρνησης Τζόνσον.

«Την ώρα που οι άνθρωποι μας χρειάζονταν περισσότερο, η κυβέρνηση απέτυχε», είπε.

Αποκρούει το «κατηγορώ» ο Τζόνσον

Ο Μπόρις Τζόνσον από πλευράς του δήλωσε ότι αναλαμβάνει την πλήρη ευθύνη της διαχείρισης της πανδημίας, εκφράζοντας ειλικρινή λύπη για τα δεινά που προκάλεσε η υγειονομική κρίση.

«Αλλά επιμένω στην θέση μου ότι η κυβέρνηση ενήργησε με την πρόθεση να σώσει ζωές και να προστατεύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και ακολουθώντας λαμπρές επιστημονικές συμβουλές. Αυτό ακριβώς κάναμε» είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Ο Τζόνσον απέρριψε τις κατηγορίες του πρώην συμβούλου του για την αποτυχία στην διαχείριση της κρίσης, δηλώνοντας ότι κανείς δεν μπορεί αξιόπιστα να κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι επέδειξε εφησυχασμό σε οποιαδήποτε στιγμή. «Εργαστήκαμε πλήρως για να ελαχιστοποιήσουμε την απώλεια ζωής» ανέφερε.

Ο ίδιος αναφερόταν στον στόχο της «συλλογικής ανοσίας» που είχε υιοθετήσει αρχικά η βρετανική κυβέρνηση για να υπαναχωρήσει στην συνέχεια μπροστά στις προειδοποιήσεις ότι η επιλογή αυτή θα οδηγούσε σε εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους.

«Η διαχείριση αυτής της πανδημίας ήταν ένα από τα δυσκολότερα πράγματα που εκλήθη να κάνει η χώρα εδώ και πάρα πολύ καιρό, αλλά καμία από τις αποφάσεις δεν ήταν εύκολη» είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

«Η επιβολή lockdown είναι κάτι τραυματικό για μία χώρα, η διαχείριση μίας πανδημίας αυτής της κλίμακας υπήρξε φοβερά δύσκολη» επέμεινε.

Με 128.000 νεκρούς, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η περισσότερο πληγείσα από την υγειονομική κρίση χώρα της Ευρώπης. Μετά τις καθυστερήσεις στη λήψη δραστικών μέτρων κατά της επιδημίας, η κυβέρνηση Τζόνσον επένδυσε στη μαζική εμβολιαστική εκστρατεία, χάρη στην οποία η κατάσταση βελτιώθηκε έπειτα και από τα διαδοχικά lockdown. Όμως, η διασπορά του ινδικού στελέχους του ιού απειλεί να υπονομεύσει την άρση των τελευταίων περιοριστικών μέτρων στην Αγγλία που έχει ορισθεί για την 21η Ιουνίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης