Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid: Συμφωνία στη Συνοδο Κορυφής - Σε ισχύ από 1ης Ιουλίου
Ανανεώθηκε:
Ικανοποιημένοι εμφανίστηκαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για τη συμφωνία που επετεύχθη στις Βρυξέλλες για το Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε πως πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή, όσο το δυνατόν συντομότερα.
Την ικανοποίησή τους για την πολιτική συμφωνία αναφορικά με το Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid εξέφρασαν σε δηλώσεις τους μετά τη Σύνοδο Κορυφής, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καθώς και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.
Συγκεκριμένα, η πρόεδρος της Επιτροπής στη συνέντευξη Τύπου, μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, είπε ότι υπάρχει ικανοποίηση για την πολιτική συμφωνία που επετεύχθη. Όπως τόνισε, είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη διευκόλυνση των ελεύθερων μετακινήσεων και υπενθύμισε ότι το Πιστοποιητικό θα είναι τεχνικά έτοιμο την 1η Ιουνίου, ενώ αναμένεται να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου.
To Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid, που αναμένεται να δώσει νέα ώθηση στα ταξίδια, τις αερομεταφορές και τον τουρισμό, θα είναι διαθέσιμο για εκείνους που έχουν εμβολιαστεί πλήρως, ή έχουν αρνητικό PCR test, ή έχουν πιστοποιητικό ότι έχουν αναρρώσει από κορωνοϊό.
Μισέλ: Η πανδημία μπορεί να νικηθεί με διεθνή συνεργασία
Η πανδημία μπορεί να νικηθεί μόνο εάν κινητοποιηθούμε όλοι μέσα από διεθνή συνεργασία τόνισε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ενώ υπογράμμισε ότι οι ηγέτες χαιρέτισαν την συμφωνία για το Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην επανεξέταση της σύστασης για τα ταξίδια εντός ΕΕ στα μέσα Ιουνίου.
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σημείωσε ότι οι ηγέτες είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν μιας μορφής αισιοδοξία σε σχέση με την πανδημία, επισημαίνοντας ότι υπάρχει πρόοδος στην Ευρώπη ωστόσο πρέπει «να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση».
Μέρκελ: «Χαιρετίζουμε τη συμφωνία»
Την ικανοποίησή της για τη συμφωνία που επετεύχθη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο θέμα του Ψηφιακoύ Πιστοποιητικού Covid, εξέφρασε και η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, τονίζοντας ιδιαίτερα τη σημασία της διαμόρφωσης του απαιτούμενου νομικού πλαισίου.
«Χαιρετίσαμε τη συμφωνία για το Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid και ευχαριστήσαμε γι' αυτό την πορτογαλική προεδρία. Χρειάζεται ασφαλώς λίγη ακόμη δουλειά προκειμένου να εφαρμοστεί. Εργαζόμαστε γι' αυτό και σε εθνικό επίπεδο στη Γερμανία. Αλλά η νομική βάση για πρώτη φορά υπάρχει κι αυτό είναι σημαντικό», τόνισε η κυρία Μέρκελ κατά την συνέντευξη Τύπου και επισήμανε ακόμη την ανάγκη να φθάσουν γρήγορα εμβόλια κατά της Covid-19 σε όλον τον κόσμο.
Αναφερόμενη στην πρόσβαση των φτωχότερων χωρών σε εμβόλια, τόνισε ότι για να τεθεί η πανδημία υπό έλεγχο παγκοσμίως, πρέπει όλοι να έχουν την ευκαιρία να εμβολιαστούν και ανακοίνωσε ότι η Γερμανία θα διαθέσει 30 εκατομμύρια εμβόλια από τα 100 εκατομμύρια που θα χαρίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε φτωχότερες χώρες.
«Για να θέσουμε παγκοσμίως την πανδημία υπό έλεγχο πρέπει να έχουν όλοι την ευκαιρία για εμβολιασμό. Η Ευρώπη αποτελεί εδώ καλό παράδειγμα. Ένα μεγάλο μέρος των εμβολίων που παράγονται εδώ πηγαίνει σε τρίτες χώρες, αλλά αυτό δεν αρκεί», σημείωσε.
Παράλληλα η κυρία Μέρκελ χαιρέτισε ως ιδιαίτερα σημαντική την πρωτοβουλία του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, στο πλαίσιο της Διεθνούς Διάσκεψης για την Υγεία, για τη διάθεση εμβολίων σε τιμές κόστους προς τις φτωχότερες χώρες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, από την πλευρά της, ανακοίνωσε ότι θα δωρίσει σε φτωχότερες χώρες 100 εκατομμύρια εμβόλια έως το τέλος του έτους και, σύμφωνα με την 'Αγγελα Μέρκελ, η Γερμανία θα συνεισφέρει στην πρωτοβουλία 30 εκατομμύρια εμβόλια.
Η καγκελάριος έφερε, όπως είπε, στη σημερινή συζήτηση και το θέμα της αντίδρασης της ΕΕ σε ενδεχόμενες παραλλαγές του βασικού στελέχους του νέου κορωνοϊού, τονίζοντας ότι «πρέπει στο μέλλον να είμαστε σε θέση να δράσουμε καλύτερα και γρηγορότερα». Εξέφρασε πάντως την ικανοποίησή της για τον μηχανισμό που συμφωνήθηκε ήδη την περασμένη εβδομάδα, ο οποίος, όπως είπε, θα επιτρέψει πιο συντονισμένη και πιο άμεση αντίδραση σε τέτοιες περιπτώσεις.
Μητσοτάκης: Να τεθεί σε εφαρμογή το συντομότερο δυνατόν
Στην ανάγκη άμεσης εφαρμογής του Ψηφιακού Πιστοποιητιού Covid αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τοποθέτησή του μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες για την πορεία της covid-19.
«Εξέφρασα την ικανοποίησή μου που η πρότασή μου για το Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid έγινε αποδεκτή», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας με Έλληνες δημοσιογράφους.
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την προσδοκία το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό να τεθεί σε εφαρμογή το συντομότερο δυνατόν με ενιαίους κανόνες.
Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Να τεθεί σύντομα σε εφαρμογή το ψηφιακό πιστοποιητικό