ΚΟΣΜΟΣ

Εκτροπή αεροσκάφους: Η Λευκορωσία υπερασπίζεται την «αεροπειρατεία» ενώ «βράζει» η δυτική οργή

Εκτροπή αεροσκάφους: Η Λευκορωσία υπερασπίζεται την «αεροπειρατεία» ενώ «βράζει» η δυτική οργή
AP Photo/Mindaugas Kulbis

Την ώρα που οι δυτικοί ηγέτες καταδικάζουν, ο ένας μετά τον άλλον, την κίνηση της Λευκορωσίας να οργανώσει αναχαίτιση αεροσκάφους, μετά από κρατική εντολή, προκειμένου να συλλάβει αντιφρονούντα δημοσιογράφο, το υπουργείo Εξωτερικών της χώρας υπερασπίζεται την κίνηση ως καθόλα νόμιμη.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας κατήγγειλε σήμερα τις «αβάσιμες», όπως τις χαρακτήρισε, κατηγορίες της ΕΕ και υπογράμμισε ότι έδρασε νόμιμα.

Την Κυριακή ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Λουκατσένκο διέταξε την αναχαίτιση αεροσκάφους της RyanAir το οποίο είχε ξεκινήσει από την Αθήνα και κατευθυνόταν στο Βίλνιους της Λιθουανίας ώστε να κάνει αναγκαστική προσγείωση στο Μινσκ, όπου συνελήφθη αντιφρονών δημοσιογράφος που επέβαινε σε αυτό.

Η Λευκορωσία ισχυρίζεται ότι το αεροσκάφος προσγειώθηκε στο Μινσκ έπειτα από απειλή για τοποθέτηση βόμβας, ενώ η ΕΕ και οι ΗΠΑ την κατηγορούν ότι έστειλε μαχητικό αεροσκάφος να αναχαιτίσει το Boeing 737 της Ryanair προκειμένου να το αναγκάσει σε προσγείωση και να συλλάβει τον αντιφρονούντα Ρομάν Προτάσεβιτς.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα ικανά μας όργανα ακολούθησαν τους διεθνείς κανόνες», επεσήμανε το λευκορωσικό υπουργείο Εξωτερικών στον ιστότοπό του.

Παράλληλα απέρριψε «τις αβάσιμες κατηγορίες» των ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες, όπως κατήγγειλε, «πολιτικοποιούν» την υπόθεση.

AP Photo/Mindaugas Kulbis

Εξάλλου το υπουργείο Εξωτερικών επεσήμανε ότι η λευκορωσική κυβέρνηση είναι έτοιμη να επιτρέψει σε ειδικούς να επισκεφθούν τη χώρα, αν αυτό χρειαστεί, προκειμένου να ερευνήσουν το περιστατικό.

Από την πλευρά της η λευκορωσική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας ανακοίνωσε ότι οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας της χώρας εξέδωσαν «σύσταση» προς το πλήρωμα της Ryanair μετά την προειδοποίηση για βόμβα, όμως δεν το ανάγκασαν να προσγειωθεί στο Μινσκ με απειλές.

Λευκορώσοι πράκτορες στην πτήση;

Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας Σάιμον Κόβενι προχωρούσε στην αποκάλυψη ότι πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών αποβιβάσθηκαν από το αεροσκάφος της Ryanair όταν αυτό εξαναγκάσθηκε σε προσγείωση στο Μινσκ».

«Πέντε ή έξι άνθρωποι αποβιβάσθηκαν. Μόνο ο ένας συνελήφθη, πράγμα που σημαίνει ότι ήταν άνθρωποι των μυστικών υπηρεσιών», είπε.

Νωρίτερα, ο διευθύνων σύμβουλος της Ryanair είχε δηλώσει: «πεποίθησή μας είναι ότι πράκτορες της KGB αποβιβάσθηκαν επίσης στο αεροδρόμιο».

Οι μυστικές υπηρεσίες της Λευκορωσίας έχουν διατηρήσει την ρωσική τους ονομασία, κληρονομιά της σοβιετικής εποχής, και παραμένουν «KGB». Η Λευκορωσία είναι πρώην σοβιετική δημοκρατία και δορυφόρος της Μόσχας.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν την ευρωπαϊκή απάντηση, η οποία θα τεθεί προς συζήτηση στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής των «27» ενώ έντονα προκρίνεται η επιβολή κυρώσεων ως αντίδραση στην «σοκαριστική πράξη», όπως χαρακτήρισε το συμβάν το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Μητσοτάκης: Να υπάρξουν ξεκάθαρες και αυστηρές συνέπειες

Σε δηλώσεις του στους «Financial Times» ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής, «πρέπει να συμφωνήσουν ώστε να υπάρξουν ξεκάθαρες και αυστηρές συνέπειες που δεν θα αφήσουν περιθώρια στη Λευκορωσία να αμφισβητήσει την ενότητα και την αποφασιστικότητά μας».

Μιλώντας στη στήλη Europe Express, ενόψει της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι το προηγούμενο η ΕΕ να μην παρουσιάζει ενιαίο μέτωπο σε εξωτερικά ζητήματα δεν πρέπει να επαναληφθεί στην περίπτωση της «απαράδεκτης επιθετικής ενέργειας» από την Λευκορωσία.

«Η αναγκαστική προσγείωση ενός επιβατικού αεροσκάφους με στόχο την παράνομη κράτηση ενός πολιτικού αντιπάλου και δημοσιογράφου είναι απολύτως καταδικαστέα και συνιστά απαράδεκτη επιθετική ενέργεια που δεν μπορεί να γίνει ανεκτή», αναφέρει ο Πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως στην προκειμένη περίπτωση πρέπει να υπάρξουν συνέπειες, καθώς «ως μια Ένωση αρχών δεν μπορούμε να δεχτούμε οτιδήποτε άλλο».

«Αρκετά», τονίζει.

Η Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε ότι «η εξωφρενική και παράνομη συμπεριφορά... θα έχει συνέπειες».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίκεν καταδίκασε την «συγκλονιστική πράξη» και προειδοποιώντας ότι η διοίκηση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν «συντονίζει με τους εταίρους μας στα επόμενα βήματα».

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντόμινικ Ραάμπ δήλωσε ότι ο κ. Προτάσεβιτς συνελήφθη «βάσει εξαπάτησης» και ζήτησε την άμεση απελευθέρωσή του.

«Ο κ. Λουκασένκο πρέπει να θεωρηθεί υπεύθυνος για τις εξωφρενικές του ενέργειες», ανέφερε δήλωση.

Το Ηνωμένο Βασίλειο κάλεσε επίσης το Συμβούλιο της Διεθνούς Οργάνωσης Πολιτικής Αεροπορίας (ΔΟΠΑ) «να συνεδριάσει επειγόντως για να εξετάσει την παραβίαση των διεθνών κανόνων για την προστασία της πολιτικής αεροπορίας από το καθεστώς».

Βέβαιη ότι ο δημοσιογράφος βασανίζεται μετά τη σύλληψή του, δηλώνει η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας, Sviatlana Tsikhanouskaya:

Για άμεση απελευθέρωση του Ρομάν Προτάσεβιτς κάλεσε η ΕΕ, μέσω του ύπατου εκποσώπου Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, τη Λευκορωσία.

«Σοκαρισμένη» και η Ρωσία

Η Ρωσία, από την άλλη, χαρακτήρισε «σοκαριστικές» τις κατηγορίες της Δύσης εναντίον της Λευκορωσίας.

«Είναι σοκαριστικό που η Δύση χαρακτηρίζει ‘σοκαριστικό’ το περιστατικό στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας”, σχολίασε σήμερα στο Facebook η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα, καταγγέλλοντας ότι στο παρελθόν δυτικές χώρες έχουν επιδοθεί “σε απαγωγές, αναγκαστικές προσγειώσεις αεροσκαφών και παράνομες συλλήψεις».

«Είτε θα πρέπει να θεωρούν τα πάντα σοκαριστικά: από την αναγκαστική προσγείωση το αεροπλάνου του προέδρου της Βολιβίας στην Αυστρία έπειτα από αίτημα των ΗΠΑ, ως την αναγκαστική προσγείωση λευκορωσικού αεροσκάφους που μετέφερε ακτιβιστές κατά των κινητοποιήσεων στην πλατεία Μαϊντάν στην Ουκρανία μόλις 11 λεπτά μετά την απογείωσή του. Είτε δεν θα πρέπει να σοκάρονται από αντίστοιχες συμπεριφορές άλλων», πρόσθεσε η Ζαχάροβα.