ΗΠΑ: Eκτελέστηκε πριν τέσσερα χρόνια και τώρα βρέθηκε το DNA άλλου άνδρα στο όπλο της δολοφονίας
Ανανεώθηκε:
«Είμαι αθώος»: από την πρώτη ημέρα της σύλληψής του, μέχρι και την τελευταία του πνοή, ο Λεντέλ Λι επέμενε ότι δεν είχε διαπράξει το έγκλημα για το οποίο είχε καταδικαστεί.
Σε συνέντευξή του στο βρετανικό κρατικό δίκτυο BBC, λίγο πριν από την εκτέλεσή του από την πολιτεία του Άρκανσο τον Απρίλιο του 2017, ο Λι είπε:
«Τα τελευταία μου λόγια θα είναι, αυτά που λέω εδώ και καιρό: Είμαι ένας αθώος άνθρωπος».
Και σήμερα, τέσσερα χρόνια από την εκτέλεσή του για τη δολοφονία της Ντέμπρα Ρις το 1993, οι δικηγόροι της οικογένειάς του λένε πως βρέθηκε το DNA άλλου ατόμου στο όπλο της δολοφονίας, εγείροντας νέα ερωτήματα για την καταδίκη του.
«Νομίζω ότι εάν είχαμε τα στοιχεία αυτά πριν εκτελεστεί, τότε θα ήταν ακόμη ζωντανός» είπε στο CNNi ο Λι Σορτ, δικηγόρος του Λεντέλ Λι.
Η ανάλυση DNA από το ξύλινο μπαστούνι που χρησιμοποιήθηκε για τη δολοφονία της Ρις έγινε κατόπιν αιτήματος των δικηγόρων της οικογένειας του Λι αλλά και των συνηγόρων της ΜΚΟ «Προγράμματος Αθωότητας» και της Αμερικανικής Ένωσης ΠολιτικώνΔικαιωμάτων.
Το ίδιο DNA, αγνώστου ταυτότητας, βρέθηκε και στη λευκή μπλούζα που ήταν τυλιγμένη γύρω από το μπαστούνι.
Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν το DNA προέρχεται από αίμα ή άλλο βιολογικό υλικό, όπως για παράδειγμα δερματικά κύτταρα.
Την ίδια ώρα, οι δικηγόροι του Λι δήλωσαν πως στη δίκη του άνδρα είχαν παρουσιαστεί στοιχεία DNA για έξι τρίχες που εντοπίστηκαν στον τόπο του εγκλήματος, με την έκθεση να αποκλείει το ενδεχόμενο οι πέντε από τις έξι τρίχες να προέρχονται από τον τότε κατηγορούμενο.
Η ΜΚΟ «Πρόγραμμα Αθωότητας», που ασχολείται μόνο με την αθώωση αδίκως καταδικασμένων ατόμων στις ΗΠΑ, είχε εκδώσει ανακοίνωση τον Ιανουάριο του 2020 που τόνισε πως δεν υπάρχει κανένα φυσικό στοιχείο που να συνδέει τον Λι με τη δολοφονία της Ρις.
Την Παρασκευή, η ΜΚΟ είπε στο CNNi ότι τα αποτελέσματα των τεστ DNA δεν δείχνουν «απόλυτη ή αδιαμφισβήτητη» σύνδεση με τον Λι.
Η δικηγόρος της ΜΚΟ, Νίνα Μόρισον, τονίσε σε ανακοίνωσή της τον περασμένο μήνα ότι τα αποτελέσματα είναι ατελή αλλά εντοπίστηκαν και νέα προφίλ DNA που δεν είχαν εντοπιστεί κατά τη διάρκεια της δίκης ή της διαδικασίας των εφέσεων του Λι.
Η ίδια τόνισε πως η ΜΚΟ προσπάθησε να ταυτοποιήσει το γενετικό προφίλ, κάνοντας μια σχετική αναζήτηση στην εθνική βάση δεδομένων DNA, ωστόσο δεν βρέθηκαν αποτελέσματα.
Η οικογένεια του Λι αρνήθηκαν να δώσουν συνέντευξη στο CNNi, αναφέροντας πως η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.
Μάλιστα, η αδελφή του Λι, Πατρίσια Γιανγκ, τονίζει σε ανακοίνωσή της που εκδόθηκε μέσω του «Προγράμματος Αθωότητας» ότι η οικογένειά της θρηνεί ακόμη το θάνατο του αδελφού της και είναι μια δύσκολη χρονική συγκυρία.
«Χαιρόμαστε που υπάρχουν νέα στοιχεία στην εθνική βάση DNA και παραμένουμε αισιόδοξοι ότι θα εντοπιστούν και νέα στοιχεία στο μέλλον» είπε η Γιανγκ, συμπληρώνοντας:
«Ζητάμε να γίνει σεβαστή η ιδιωτική μας ζωή αυτές τις δύσκολες ώρες».
Το χρονικό της υπόθεσης
Ο Λι καταδικάστηκε σε θάνατο το 1995, δύο χρόνια αφότου η 26χρονη Ντέμπρα Ρις βρέθηκε άγρια δολοφονημένη.
Κατά τη διάρκεια της δίκης, αρκετοί γείτονες της Ρις κατέθεσαν ότι είδαν τον Λι κοντά στο σπίτι της.
Ο Λι, που ήταν μαύρος, εκτελέστηκε στις 20 Απριλίου του 2017 –ο πρώτος βαρυποινίτης που έλαβε το θανατηφόρο κοκτέιλ στην πολιτεία μετά από 10 χρόνια.
Σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την εκτέλεσή του, ο δικηγόρος του Λι ζήτησε από το δικαστήριο να εξεταστούν τα στοιχεία DNA –κάτι που θα γινόταν για πρώτη φορά.
Ωστόσο, το αίτημα δεν έγινε αποδεκτό.
«Στην αιτιολογική του έκθεση, ο δικαστής είπε πως δεν θα είχαν σημασία, καθώς υπήρχαν τρεις μάρτυρες που είδαν τον Λι σε αυτή ή κοντά σε αυτή τη γειτονιά την ημέρα της δολοφονίας» είπε ο Σορτ.
Μάλιστα, ο δικηγόρος υποστήριξε πως ενδεχομένως να έπαιξε ρόλο στην απόφαση του δικαστή το γεγονός ότι τα φάρμακα για την θανατηφόρα ένεση πλησίαζαν την ημερομηνία λήξης τους.
Ο δικαστής Χέρμπερτ Ράιτ, ένας εκ των δικαστικών που αρνήθηκαν το αίτημα του Λι να «παγώσει» η εκτέλεσή του μέχρι να εξεταστεί το DNA, δήλωσε στο CNNi ότι η ημερομηνία λήξης των φαρμάκων δεν έπαιξε κανέναν απολύτως ρόλο στην απόφασή του.
«Θεώρησα πως τα αποτελέσματα δεν ήταν πιθανό να αλλάξουν την ετυμηγορία» είπε ο Ράιτ, κάνοντας λόγο για άλλα στοιχεία εις βάρος του Λι, όπως τις καταθέσεις των αυτοπτών μαρτύρων.
Μάλιστα, ο ίδιος υποστήριξε πως οι δικηγόροι του Λι είχαν πολλά χρόνια να ζητήσουν τις DNA εξετάσεις, ωστόσο προχώρησαν σε σχετικό αίτημα λίγες ημέρες πριν από την εκτέλεσή του.
Ο δικαστής αποκάλυψε, παράλληλα, πως ένας από τους χειρότερους φόβους του είναι πως σε κάποια του υπόθεση δεν θα είναι διαθέσιμο κάποιο σημαντικό στοιχείο.
«Όμως σε αυτή την υπόθεση, με βάση όσα είχα στη διάθεσή μου, αισθάνθηκα ότι έλαβα τη σωστή απόφαση… Δεν μου άρεσε απαραίτητα η απόφαση, αλλά ήταν νομικά ορθή» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Αξιωματούχοι της πολιτείας του Άρκανσο, όπως ο κυβερνήτης Άσα Χάτσινσον που υπέγραψε και το χαρτί της εκτέλεσης του Λι, δήλωσαν πως δεν μετανιώνουν την απόφαση.
Σε συνέντευξη Τύπου στις αρχές του μήνα, ο Χάτσινσον υποστήριξε πως τα νέα στοιχεία δεν είναι τελεσίδικα. Αυτό που είναι σαφές είναι πως οι ένορκοι έκριναν πως ο Λι ήταν ένοχος.
Με τη σειρά της, η Γενική Εισαγγελέας Λέσλι Ράτλετζ είπε στο CNNi:
«Δεν εκτελέστηκε ο λάθος άνθρωπος. Ο σωστός άνθρωπος εκτελέστηκε. Ο Λεντέλ Λι δολοφόνησε τη Ντέμπρα Ρις».
Ερωτηθείσα για τα νέα στοιχεία DNA, η Ράτλετζ επέμεινε πως η εκτέλεση ήταν σύννομη και τόνισε πως υπήρχε μάρτυρας που κατέθεσε στο δικαστήριο ότι είδε τον Λι να μπαίνει στο σπίτι του θύματος και να βγαίνει 20 λεπτά αργότερα.