ΚΟΣΜΟΣ

Στο Δικαστήριο της Χάγης προσέφυγε ο ιδιοκτήτης του πύργου των ΜΜΕ που βομβαρδίστηκε στη Γάζα

Στο Δικαστήριο της Χάγης προσέφυγε ο ιδιοκτήτης του πύργου των ΜΜΕ που βομβαρδίστηκε στη Γάζα
AP Photo/Hatem Moussa

Ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου προσέφυγε ο ιδιοκτήτης από τη Γάζα του πύργου, όπου στεγάζονταν τα τοπικά γραφεία ΜΜΕ και καταστράφηκε από τον ισραηλινό στρατό, όπως επιβεβαίωσαν οι δικηγόροι που τον εκπροσωπούν.

Η ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, η οποία ισοπέδωσε τον πύργο που στέγαζε τη «φωνή» διεθνών μέσων ενημέρωσης στη Λωρίδα της Γάζας, προκάλεσε ανησυχία διεθνώς και ερωτηματικά.

Η προσφυγή, ένα αντίγραφο της οποίας έχει περιέλθει στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου, αναφέρει πως η καταστροφή, στις 15 Μαΐου, του κτηρίου όπου βρίσκονταν τα γραφεία του πρακτορείου ειδήσεων Associated Press και του τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera συνιστά «έγκλημα πολέμου».

«Το κτήριο αυτό καταστράφηκε χωρίς κανένα κίνητρο. Επομένως, πρόκειται για έγκλημα πολέμου», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ζιλ Ντεβέρ, ένας εκ των δικηγόρων του ενάγοντος, από την έδρα του ΔΠΔ στη Χάγη.

Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι στρατιωτικοί εξοπλισμοί της Χαμάς βρίσκονταν μέσα στο πολυώροφο κτήριο, το οποίο έπληξαν μαχητικά αεροσκάφη.

Όμως, ο Γάλλος δικηγόρος αντέκρουσε αυτούς τους ισχυρισμούς. «Αυτή η υποτιθέμενη παρουσία ένοπλης αντίστασης δεν βασίζεται πουθενά. Αρνούμαστε κάθε αξιοπιστία στον λόγο των στρατηγών και των Ισραηλινών πολιτικών υπευθύνων», τόνισε.

Σύμφωνα πάντα με τον Ντεβέρ, οι επιθέσεις εναντίον των ΜΜΕ είναι συστηματικές στη Λωρίδα της Γάζας. Στη μήνυση που κατατέθηκε γίνεται αναφορά στην καταστροφή καμιάς εικοσαριάς γραφείων ΜΜΕ.

Ο Τζαουάντ Μεχντί, ιδιοκτήτης του πύργου Jala, ανέφερε στις 15 Μαΐου ότι ένας Ισραηλινός αξιωματικός των υπηρεσιών πληροφοριών τον είχε προειδοποιήσει, πριν από το αεροπορικό πλήγμα, ότι είχε στη διάθεσή του μία ώρα για να εκκενώσει το κτήριο.

Για τον Ντεβέρ, ο συμβολισμός αυτής της πρώτης προσφυγής που κατατέθηκε ενώπιον του ΔΠΔ είναι ισχυρός και δείχνει στους Παλαιστίνιους ότι τα εγκλήματα «που διαπράχθηκαν στη Γάζα θα κριθούν όλα στη Χάγη».

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο δεν έχει καμία υποχρέωση να δώσει συνέχεια στις προσφυγές που κατατίθενται ενώπιον της εισαγγελέως του, η οποία μπορεί να αποφασίσει ανεξάρτητα ποια προσφυγή θα οδηγηθεί ενώπιον των δικαστών του Δικαστηρίου.