ΚΟΣΜΟΣ

Κριτική Φάιμαν στη Μέρκελ για τη στάση της στο προσφυγικό

Κριτική Φάιμαν στη Μέρκελ για τη στάση της στο προσφυγικό
Βέρνερ Φάιμαν και Άγκελα Μέρκελ (φωτογραφία αρχείου) REUTERS/Hannibal Hanschke/Files

Αυστηρή κριτική στην πολιτική που ακολουθεί η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ στην προσφυγική κρίση που «δοκιμάζει» την Ευρώπη άσκησε ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν.

Όπως τόνισε σε συνέντευξή του στην Presse am Sonntag, όταν ένα ή δύο εκατομμύρια άνθρωποι θέλουν να διέλθουν από την Αυστρία, η Γερμανία με τη διεκπεραίωση που κάνει στα σύνορά της, μπορεί σχετικά εύκολα να προκαλέσει συμφόρηση στην Αυστρία, που θα γίνει ενδιάμεση ζώνη, κάτι που είναι άδικο και της προκαλεί ζημία.

Παρά την καλή προσωπική τους σχέση, σε πολιτικό επίπεδο η σχέση των δύο καγκελαρίων είναι πολύ τεταμένη, επισημαίνει ο Φάιμαν και προσθέτει πως το πλεονέκτημα που έχει η Μέρκελ, να καθιστά την Αυστρία ενδιάμεση ζώνη και να τη χρησιμοποιεί κατά τρόπο ώστε να διατηρείται η επίδραση μαγνήτη για τους πρόσφυγες, αποτελεί λάθος σε ευρωπαϊκό επίπεδο, διότι θέτει τις βαλκανικές χώρες και άλλες –όπως για παράδειγμα την Ιταλία, ως εναλλακτική διαδρομή– υπό πίεση.

Ερωτηθείς τι θα επιθυμούσε από τη Γερμανίδα ομόλογό του, ο Βέρνερ Φάιμαν απαντά πως θα ήθελε εκείνη να δηλώσει με σαφήνεια πως οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να προσπαθούν να διεισδύουν σε διάφορα σύνορα και να χρησιμοποιούν παράνομες διαδρομές, όπως επίσης να δηλώσει πόσους πρόσφυγες θέλει να υποδεχθεί η χώρα της με νόμιμη είσοδο.

Επιπλέον, ο Αυστριακός καγκελάριος σημειώνει στη συνέντευξή του σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο πως, πρέπει να καταγγελθεί και η αποτυχία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς, αυτή αποφασίζει για τη Σένγκεν και παραμελεί την προστασία των εξωτερικών συνόρων.

Αναφερόμενος στην Frontex, σημειώνει πως θα έπρεπε να λειτουργεί προ πολλού, τονίζοντας πως πιστεύει ότι θα χρειαστεί μια ενδιάμεση λύση με μερικές χώρες που θα αναλάβουν την υλοποίησή της, ενώ στο πλαίσιο μίας αποστολής της ΕΕ η Αυστρία –όπως υπογραμμίζει– θα διέθετε αμέσως στρατιώτες.

Ο Φάιμαν επισημαίνει ακόμα πως μέσω Αυστρίας διήλθαν μέσα στο 2015 ένα εκατομμύριο άνθρωποι, η ίδια δεν έκλεισε τους δρόμους, υποδέχθηκε 90.000 ανθρώπους την προηγούμενη χρονιά και θα υποδεχθεί άλλους τόσους μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, που αντιστοιχούν σε 1,5% του πληθυσμού της, ωστόσο διαπιστώνεται πως μία επιδιωκόμενη ευρωπαϊκή λύση δεν μπορεί να λειτουργήσει με αυτό τον τρόπο.

Όσον αφορά τη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία, ο Αυστριακός καγκελάριος ανέφερε πως, παρά τις επιφυλάξεις των επικριτών της Τουρκίας, στους οποίους, ως προς μερικά ζητήματα –ελευθερία γνώμης, Κουρδικό– συγκαταλέγεται και ο ίδιος, την υποστηρίζει, διότι οι επανεισδοχές μπορούν να οργανωθούν καλύτερα με την Τουρκία από ό,τι χωρίς αυτήν και διότι η Τουρκία θα πάρει πίσω αυτούς που έρχονται παράνομα.

Διαβάστε ακόμη:

Πως ερμηνεύεται η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό

Προσφυγικό: 1500 επιπλέον αστυνομικούς ζητά η Frontex

Μέρκελ: Πρέπει να βοηθηθεί η Ελλάδα στο προσφυγικό