ΚΟΣΜΟΣ

Σε ανθρωπιστικό συναγερμό η Γάζα: Κομμένο ρεύμα και νερό, ανθρώπινα απόβλητα στους δρόμους

AP Photo/Adel Hana

Η πρώτη εβδομάδα ανελέητων βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας άφησε πίσω της ένα ζοφερό σκηνικό: κατεστραμμένα καλώδια ηλεκτροδότησης, διαλυμένες σωλήνες υδροδότησης και ανθρώπινα απόβλητα να ρέουν στους γεμάτους συντρίμμια και δομικά υλικά δρόμους.

Καθώς περίπου 200 Παλαιστίνιοι έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους ενώ ολόκληρες οικογένειες παραμένουν εγκλωβισμένες κάτω από τα ερείπια, ο φόβος μιας νέας βαθιάς ανθρωπιστικής κρίσης συσσωρεύεται σε μια περιοχή όπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι ζουν εδώ και 14 χρόνια κάτω υπό την ισραηλινό-αιγυπτιακή κατοχή.

Έξι από τις δέκα γραμμές ηλεκτροδότησης της Γάζας έχουν καταρρεύσει με αποτέλεσμα κάποιες από τις περιοχές να είναι παντελώς στο σκοτάδι.

Το προσωπικό που ασχολείται με τις βλάβες αδυνατεί να αποκαταστήσει τα προβλήματα λόγω των συνεχιζόμενων επιθέσεων.

Κατά τη διάρκεια των ανελέητων επιθέσεων το Ισραήλ έχει αποκλείσει την πρόσβαση στην περιοχή, ακόμη και για το υγειονομικό προσωπικό.

Πολύτιμες προμήθειες για την τροφοδοσία των ζώων παραμένουν μέσα σε ακινητοποιημένα φορτηγά στα σύνορα με το Ισραήλ περιμένοντας άδεια για να εισέλθουν, καθώς το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών (OCHA) προειδοποιεί ότι το απόθεμα της Γάζας λιγοστεύει.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Γεωργίας προειδοποιεί ότι οι ελλείψεις στη συντήρηση της κτηνοτροφίας θα είχε ολέθριες συνέπειες για τα αποθέματα τροφίμων στη Λωρίδα της Γάζας.

Το Ισραήλ έχει εξάλλου απαγορεύσει στους ψαράδες να αποπλέουν από την ακτή της Γάζας ενώ παράλληλα βομβαρδίζει καλλιέργειες, προειδοποιεί το OCHA, όπως αναφέρει ο Guardian.

Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, ένα εργοστάσιο αφαλάτωσης θαλασσινού νερού τέθηκε εκτός λειτουργίας, αφήνοντας 250.000 πολίτες χωρίς παροχή πόσιμου νερού.

Στη βόρεια πόλη Beit Lahia «λύματα και στερεά απόβλητα συσσωρεύονται στους δρόμους, συνεχίζει η αποκαρδιωτική περιγραφή του OCHA.

Τρεις μέρες χωρίς ρεύμα

Ο Μαχμούντ Αγουάντ, 47 ετών, και η οικογένειά του, κάτοικοι αυτής της πόλης εδώ και σχεδόν τρεις ημέρες ζουν κυριολεκτικά χωρίς καθόλου ρεύμα.

«Τα σπίτια κοντά στο δικό μας έχουν βομβαρδιστεί και πολλά καλώδια κόπηκαν».

Συνήθως, ο Αγουάντ χρησιμοποιεί μια εξωτερική γεννήτρια αλλά και αυτές οι γραμμές πλέον έχουν καταστραφεί, λέει.

Οι Αρχές της Γάζας καταγγέλλουν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις χτυπούν «βασικές αρτηρίες στην πόλη, επιδεινώνοντας την ανθρωπιστική κατάσταση και δυσχεραίνοντας τη μετακίνηση των πληρωμάτων ασθενοφόρων και έκτακτης ανάγκης».

Με σπασμένους αγωγούς είναι δύσκολο να μετακινηθούν τα υδροφόρα.

Η Χαμάς, από την άλλη, η ισλαμική ομάδα που κυβερνά τη λωρίδα, έχει τοποθετήσει τους μαχητές της μέσα στην περιοχή και εκτοξεύει ρουκέτες από συνοικίες αμάχων. Καθημερινά εκτοξεύει εκατοντάδες ρουκέτες, που ξεπερνούν τις 300 μέσα σε ένα 24ωρο.

Αξιωματούχοι του Ισραήλ υποστηρίζουν ότι η ίδια η Χαμάς «πυροβολεί» ηλεκτροφόρα καλώδια στη λωρίδα με αποτέλεσμα 230.000 κάτοικοι να έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι.

Εκκλήσεις για εφόδια

Η συντονίστρια ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ Lynn Hastings κάλεσε «τις ισραηλινές αρχές και τις παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες να επιτρέψουν αμέσως στα Ηνωμένα Έθνη και στους ανθρωπιστικούς μας εταίρους να φέρουν καύσιμα, τρόφιμα και ιατρικά εφόδια».

Την Κυριακή υπήρξαν ανεπιβεβαίωτες αναφορές ότι η Αίγυπτος, η οποία ελέγχει τα νότια σύνορα με τη Γάζα, είχε ανοίξει τα σύνορά της. Σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ που είναι υπεύθυνη για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, την UNRWA, περισσότεροι από 17.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους βρίσκοντας καταφύγιο σε περίπου 40 σχολεία.

Και ο φόβος της πανδημίας

Το πρακτορείο προειδοποίησε εξάλλου και για μια δευτερεύουσα απειλή εν μέσω πανδημίας Covid, λέγοντας ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη «πώς να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος πολλοί άνθρωποι να συνωστιστούν σε έναν πολύ περιορισμένο χώρο και να διαδώσουν τον ιό».

Η Gisha, μια ισραηλινή ανθρωπιστική ομάδα, δήλωσε ότι η μειωμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος είχε επηρεάσει την παραγωγή οξυγόνου που απαιτείται για τη λειτουργία των αναπνευστήρων.

Το Ισραήλ, το οποίο έχει εμβολιάσει τους περισσότερους πολίτες του, δήλωσε ότι δεν είναι υπεύθυνο για τη χορήγηση εμβολιασμών σε όλους τους Παλαιστίνιους στα κατεχόμενα εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Δυτικής Όχθης και της Γάζας. Η Oxfam, η οποία παρέχει νερό και αποχέτευση στη Γάζα, δήλωσε ότι οι εχθροπραξίες αυτής της εβδομάδας θα οδηγούσαν σε «περαιτέρω παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, φτώχεια και δεινά, ιδίως για μια χαμένη γενιά παιδιών και νέων Παλαιστινίων».

Η Laila Barhoum, σύμβουλος της Oxfam στη Γάζα, δηλώνει: «Καθημερινά βλέπουμε τις βόμβες να πέφτουν σε σπίτια όπου ζουν οι φίλοι και η οικογένειά μας και σε κτήρια όπου εργάζονται οι συνάδελφοί μας. Αναρωτιέμαι αν θα είμαστε επόμενοι. Και καθημερινά περιμένουμε μάταια για την σαφή καταδίκη από τη διεθνή κοινότητα που δεν έρχεται ποτέ.

«Όταν τελικά ανακηρυχθεί εκεχειρία, θα ξαναβγούμε από τα ερείπια και θα αρχίσουμε να ξαναχτίζουμε, μόνο για να περιμένουμε έναν άλλο κύκλο βομβαρδισμού ο οποίος θα καταστρέψει αυτό που φτιάξαμε».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης