ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Βρετανία: Νέο βήμα χαλάρωσης του lockdown όμως η ινδική μετάλλαξη καραδοκεί

AP Photo/Jon Super, File

Το «φράγμα» των 20 εκατομμυρίων εμβολιασθέντων κατά του κορωνοϊού ξεπέρασε σήμερα, Κυριακή, η Βρετανία, παραμονή του δεύτερου σημαντικού σταθμού στον «οδικό χάρτη» προς την επιστροφή στην κανονικότητα.

Το «ορόσημο» του εμβολιασμού σχεδόν του 40% του ενήλικου πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου επισκιάζεται, όμως, από τις τοπικές επιδημικές εστίες της ινδικής μετάλλαξης που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την πλήρη «απελευθέρωση».

Για τη βρετανική κυβέρνηση, ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού είναι ένα εμβληματικό μέτρο της στρατηγικής της για έξοδο από την υγειονομική κρίση έπειτα από πολλούς μήνες καραντίνας στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη χώρα με τις περισσότερες ανθρώπινες απώλειες στην Ευρώπη, σχεδόν 128.000 θανάτους.

Μετά το άνοιγμα των εξωτερικών χώρων και των καταστημάτων με μη απαραίτητα είδη τον Απρίλιο, η Βρετανία ετοιμάζεται αύριο, Δευτέρα, να ανοίξει ξανά τις αίθουσες των παμπ και των εστιατορίων, τους πολιτιστικούς χώρους, τα ξενοδοχεία και στάδια χωρητικότητας έως 10.000 θεατών το πολύ.

Ωστόσο, αυτή η εικόνα επισκιάζεται από εξάρσεις της ινδικής μετάλλαξης στα βορειοδυτικά της Αγγλίας και στο Λονδίνο, οι οποίες μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο, σύμφωνα με την κυβέρνηση, την τελική φάση της χαλάρωσης των μέτρων που έχει προγραμματιστεί για τις 21 Ιουνίου με την άρση σχεδόν όλων των περιορισμών.

Για να αναχαιτιστεί η εξάπλωσή της, το διάστημα μεταξύ των δύο δόσεων του εμβολίου μειώθηκε σε οκτώ εβδομάδες, αντί για τρεις μήνες σήμερα, για τα άτομα άνω των 50 ετών και τα πιο ευάλωτα.

Αναλυτικά, έως σήμερα 20.103.658 άνθρωποι έχουν λάβει δύο δόσεις εμβολίου από την έναρξη της εκστρατείας εμβολιασμού στις αρχές Δεκεμβρίου, μίας από τις πιο προηγμένες παγκοσμίως, και 36.573.354 έχουν κάνει μία δόση του εμβολίου.

Ο στόχος είναι να χορηγηθεί μία πρώτη δόση σε όλους τους ενήλικες έως τα τέλη Ιουλίου.

«Η λήψη μιας δεύτερης δόσης είναι βασική για να διασφαλιστεί ότι έχετε μια βέλτιστη δυνατή προστασία από αυτόν τον θανατηφόρο ιό» δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ.

Σύμφωνα με μελέτη της υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (PHE), την οποία επικαλείται η κυβέρνηση Τζόνσον, ο εμβολιασμός απέτρεψε 11.700 θανάτους και 33.000 νοσηλείες στην Αγγλία έως τα τέλη Απριλίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης