ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Βρετανία: Η ινδική μετάλλαξη αλλάζει τη στρατηγική Τζόνσον

Justin Tallis/Pool Photo via AP

Αλλαγή στρατηγικής για τη βρετανική κυβέρνηση στους εμβολιασμούς, καθώς υπάρχει έντονη ανησυχία για το τριπλασιασμό των κρουσμάτων κορωνοϊού της ινδικής μετάλλαξης την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με στοίχεια του Δημόσιου Οργανισμού Υγείας της Αγγλίας.

Όπως αναφέρει σε άρθρο της η Deutsche Welle, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε την Παρασκευή στην ενημέρωση της Ντάουνιγκ Στριτ ότι η αναμονή μεταξύ των δύο δόσεων θα μειωθεί στις οκτώ εβδομάδες -από δώδεκα που ίσχυε μέχρι τώρα- στους άνω των 50 ετών και στις ευπαθείς ομάδες σε μια προσπάθεια να θωρακίσουν τους πιο ευάλωτους οργανισμούς και να προστατεύσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS).

«Αρκετά δύσκολες αποφάσεις»

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Παρασκευής, 17 άτομα έχασαν τη ζωή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ καταγράφηκαν επιπλέον 2.193 κρούσματα κορωνοϊού. Το Επιστημονικό Συμβούλιο Διαχείρισης Κρίσεων (SAGE) εκτιμά ότι η ινδική μετάλλαξη μπορεί να είναι έως και 50% πιο μεταδοτική από τη μετάλλαξη του Κεντ.

Εξ ου και ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι η νέα μετάλλαξη μπορεί να προκαλέσει «σοβαρή διαταραχή στην πρόοδο του Ηνωμένου Βασιλείου» και να ληφθούν «κάποιες αρκετά δύσκολες αποφάσεις», θέτοντας υπό αμφισβήτηση το «ξεκλείδωμα» του τέταρτου και τελευταίου βήματος για άρση των περιοριστικών μέτρων στις 21 Ιουνίου.

Μέχρι αυτή την ώρα υπάρχει αισιοδοξία ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά κατά της ινδικής μετάλλαξης, γι' αυτό το περαιτέρω άνοιγμα στις 17 Μαΐου θα γίνει κανονικά για την Αγγλία. Δύο πόλεις όμως στην Σκωτία -Γλασκόβη και Μόρεϊ- θα παραμείνουν στο υπάρχον επίπεδο περιορισμών.

Ινδικής καταγωγής το 2,5% του πληθυσμού

Τα τεστ εντείνονται σε 15 περιοχές σε όλη την Αγγλία, ανάμεσά τους και το Λονδίνο. Ήδη έχει ασκηθεί κριτική στην κυβέρνηση ότι η απόφαση να προσθέσει την Ινδία στην κόκκινη λίστα ταξιδίων στις 23 Απριλίου, ήρθε καθυστερημένα, αφού γειτονικές χώρες της Ινδίας, όπως το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν είχαν προστεθεί στις «απογορευμένες περιοχές» από τις 9 Απριλίου και μάλιστα με χαμηλότερο ποσοστό κρουσμάτων σε σχέση με την Ινδία.

Είναι γεγονός, ότι το 2,5% του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ινδικής καταγωγής και φέτος τον Φεβρουάριο 50.000 επιβάτες ταξίδεψαν από και προς την Ινδία, χωρίς να υπάρχουν ακόμα στοιχεία για το διάστημα λίγο πριν την απαγόρευση.

Με βάση αυτά τα στοιχεία ασκείται κριτική στην κυβέρνηση ότι στη λήψη αποφάσεών της δεν βάσιζεται μόνο σε επιδημιολογικά στοιχεία αλλά επηρεάζεται και από πολιτικά κίνητρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης