ΚΟΣΜΟΣ

Ενίσχυση αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ θα προτείνει το Πεντάγωνο

Ενίσχυση αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ θα προτείνει το Πεντάγωνο
REUTERS/Department of Defense/Navy Petty Officer 1st Class Tim D. Godbee/Handout via Reuters

Προτάσεις για ενίσχυση της υποστήριξης του αμερικανικού στρατού στις ιρακινές δυνάμεις θα προτείνει τις προσεχείς εβδομάδες στον Μπαράκ Ομπάμα το Πεντάγωνο όπως ανέφερε ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας στρατηγός Τζο Ντάνφορντ.

υπουργός Άμυνας και εγώ θεωρούμε ότι θα υπάρξει μια αύξηση των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, αλλά δεν έχει ληφθεί ουδεμία απόφαση" ως προς αυτό, τόνισε ο Ντάνφορντ.

Όπως υπογράμμισε, οι εισηγήσεις αφορούν κυρίως στον προσδιορισμό των μέσων και των τρόπων που μπορούν να χρησιμοποιούν για διευκόλυνση της ανακατάληψης της Μοσούλης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας, από τις ιρακινές δυνάμεις.

Αξιωματούχοι του Πενταγώνου έχουν ήδη αναφέρει ότι η Ουάσινγκτον επιθυμεί να επιταχύνει την εκπαίδευση των ιρακινών στρατευμάτων ή να τους προσφέρει επιμελητειακή υποστήριξη κατά τη διάρκεια της επιχείρησης.

Έχει επίσης αναφερθεί η πιθανότητα να τους προσφερθούν κινητές γέφυρες για να τους βοηθήσουν να περάσουν ποτάμια.

Το Πεντάγωνο εξάλλου αποκάλυψε αυτή την εβδομάδα την παρουσία στο βόρειο Ιράκ μιας συστοιχίας 4 πυροβόλων 155 χιλιοστών και περίπου 200 Πεζοναυτών, με τον στρατηγό Ντάνφορντ να τονίζει πως τα πυροβόλα αυτά χρησιμοποιήθηκαν αυτή την εβδομάδα για να υποστηριχθεί η προέλαση ιρακινών στρατευμάτων στην περιοχή.

Επισήμως, το Πεντάγωνο έχει αναπτύξει 3.870 στρατιωτικούς στο Ιράκ, ωστόσο ο πραγματικός αριθμός των Αμερικανών που δρουν στο ιρακινό έδαφος είναι πολύ μεγαλύτερος—περίπου 5.000 σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, τα οποία ο Ντάνφορντ δεν διέψευσε.

Επιπρόσθετα, ο στρατηγός Ντάνφορντ, όπως και ο υπουργός Άμυνας Κάρτερ, επέμειναν ότι η μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους δεν θα κριθεί μόνο στα πεδία των μαχών του Ιράκ και της Συρίας.