ΚΟΣΜΟΣ

«Φλέγεται» η Μέση Ανατολή: Με «αναμμένες τις μηχανές» το Ισραήλ για χερσαία επιχείρηση στη Γάζα

«Φλέγεται» η Μέση Ανατολή: Με «αναμμένες τις μηχανές» το Ισραήλ για χερσαία επιχείρηση στη Γάζα
Ισραηλινά τεθωρακισμένα κατευθύνονται στη μεθόριο με τη Γάζα AP Photo/Ariel Schalit

Σχέδιο πιθανής χερσαίας επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας καταρτίζεται στο Ισραήλ, ενόσω συνεχίζεται το αιματηρό σφυροκόπημα στον παλαιστινιακό θύλακα που μετρά 87 νεκρούς -τουλάχιστον 18 παιδιά ανάμεσά τους- και πάνω από 500 τραυματίες. Ισραηλινές δυνάμεις συγκεντρώνονται στη μεθόριο με τη Γάζα και ανακαλούνται έφεδροι. Την ίδια στιγμή, κλιμακώνονται επικίνδυνα οι συγκρούσεις μεταξύ Εβραίων και Αράβων σε ισραηλινές πόλεις, όπου πλανάται το φάσμα «εμφυλίου πολέμου»...

Καθώς συνεχίζεται το μπαράζ ρουκετών από τη Χαμάς στην ισραηλινή επικράτεια -και με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να έχει απορρίψει πρόταση της ισλαμιστικής οργάνωσης περί εκεχειρίας που διατυπώθηκε μέσω ρωσικού διαύλου- το Ισραήλ σφυροκοπτεί αδιάκοπα τη Γάζα και ταυτόχρονα συγκεντρώνει ισχυρές δυνάμεις στη μεθόριο -ταξιαρχίες πεζικού και τεθωρακισμένων.

Σφυροκοπείται αδιάκοπα η Λωρίδα της Γάζας (AP Photo/Hatem Moussa)
gaza1.jpg
Σφοδροί βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας (AP Photo/Khalil Hamra)
gaza2-3.jpg
Παλαιστίνιοι στέκονται στα ερείπια των κατεστραμμένων σπιτιών τους στη Γάζα (AP Photo/Khalil Hamra)

Έχουν, παράλληλα, ανακληθεί 9.000 έφεδροι, βάσει των όσων μεταδίδει στην ηλεκτρονική της πύλη η Jerusalem Post, οι οποίοι πρόκειται να επιχειρήσουν και δίπλα στις ισραηλινές δυνάμεις στα μέτωπα των συγκρούσεων που μαίνονται σε πόλεις με μεικτό πληθυσμό Εβραίων και Αράβων, όπου μαίνονται ταραχές και οδομαχίες.

Πρόκειται για τις σφοδρότερες συγκρούσεις μεταξύ Εβραίων και Αράβων στους ισραηλινούς δρόμους εδώ και χρόνια. Κατά τη διάρκεια της νύχτας όχλος ακροδεξιών βγήκε στους δρόμους «ψάχνοντας» Άραβες· σε προάστιο του Τελ Αβίβ λίντσαραν άνδρα που πίστευαν ότι ήταν Άραβας με τις εικόνες της άγριας επίθεσης να προβάλλονται σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση. Τέσσερις εκ των επιτιθέμενων συνελήφθησαν ενώ φώναζαν «θάνατος στους Άραβες».

Αστυνομία και διασώστες έφθασαν στο σημείο 15 λεπτά αργότερα παρόλο που οι εικόνες προβάλλονταν ζωντανά, ενώ το θύμα βρισκόταν πεσμένο στο δρόμο.

Εξτρεμιστές πυρπόλησαν αυτοκίνητα και καταστήματα που ανήκουν σε Άραβες, ενόσω Παλαιστίνιοι κάτοικοι του Ισραήλ συγκρούονταν με την αστυνομία. Τις τελευταίες ημέρες έχουν συλληφθεί περισσότερα από 350 άτομα μετά την έκρηξη της βίας που κινδυνεύει να λάβει χαρακτηριστικά εμφυλίου. Η ισραηλινή αστυνομία φαίνεται να βρίσκεται στα πρόθυρα να χάσει τον έλεγχο στις μεικτές πόλεις, σημειώνει ο βρετανικός Guardian.

Την ίδια στιγμή, η Λωρίδα της Γάζας δέχεται διαρκές άγριο σφυροκόπημα, με ανταποκριτή του BBC στον παλαιστινιακό θύλακα να μεταδίδει πως η περιοχή έζησε την πιο μακρά και δύσκολη νύχτα μετά τον πόλεμο του 2014. Τουλάχιστον 87 είναι οι νεκροί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς -ανάμεσά τους 18 παιδιά και οκτώ γυναίκες- και 530 οι τραυματίες, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία.

Εκατοντάδες είναι οι ισραηλινές επιδρομές στον παλαιστινιακό θύλακα από τη Δευτέρα με ζωές και περιουσίες αμάχων να χάνονται.

Τεράστιες είναι οι καταστροφές σε σπίτια και καταστήματα, ενώ πολυώροφα κτίρια που στέγαζαν γραφεία και διαμερίσματα έχουν ισοπεδωθεί...

Παράλληλα, η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) γνωστοποίησε πως χτυπήθηκε σχολείο που λειτουργεί υπό την αιγίδα της στον προσφυγικό καταυλισμό αλ-Σάτι στα δυτικά της Γάζας, με συνέπεια να σημειωθούν καταστροφές σε 29 τάξεις. Το σχολείο ήταν άδειο· ο πύραυλος δεν εξερράγη και οι καταστροφές προκλήθηκαν από θραύσματα.

Το Ισραήλ βρίσκεται παράλληλα αντιμέτωπο με άνευ προηγουμένου ομοβροντία επιθέσεων με ρουκέτες αφότου η κατάσταση ανεφλέγη τη Δευτέρα. Επτά άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους -μεταξύ τους και ο πρώτος στρατιώτης στην παρούσα φάση που δείχνει να λαμβάνει διαστάσεις γενικευμένης σύρραξης.

Θρήνος στην κηδεία Ισραηλινού στρατιώτη (AP Photo/Sebastian Scheiner)

Σειρήνες ηχούν διαρκώς στο Τελ Αβίβ, όπου έχουν ανοίξει τα καταφύγια, ενώ για πρώτη φορά ήχησε συναγερμός και στο βόρειο Ισραήλ. Σε επίδειξη ισχύος, η Χαμάς έχει εκτοξεύσει από τη Δευτέρα περισσότερες από 1.500 ρουκέτες, με το 90% να αναχαιτίζονται από το ισραηλινό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας «Σιδερένιος Θόλος».

Από πλήγμα ρουκέτας της Χαμάς σε κατοικία στο κεντρικό Ισραήλ (AP Photo/Oded Balilty)

Έπειτα από νέο μπαράζ ρουκετών στο κεντρικό και νότιο Ισραήλ το απόγευμα, εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Ιζαντίν αλ-Κασάμ, στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, ισχυρίστηκε ότι εκτοξεύτηκε στο αεροδρόμιο Ραμόν του νότιου Ισραήλ, κοντά στο θέρετρο Εϊλάτ της Ερυθράς Θάλασσας, ρουκέτα τύπου Ayyash που διαθέτει βεληνεκές άνω των 250 χιλιομέτρων. Ισραηλινός αξιωματούχος διέψευσε ότι το αεροδρόμιο στοχοποιήθηκε.

Το Ισραήλ έχει ανακατευθύνει στο αεροδρόμιο Ραμόν ορισμένες πτήσεις από το διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν στο Τελ Αβίβ λόγω της κατάστασης ασφαλείας.

Αρκετές αμερικανικές και ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες έχουν αναστείλει τις πτήσεις στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν.

Ως προς το σχέδιο χερσαίας επιχείρησης που καταρτίζεται από τις Ένοπλες Δυνάμεις, αναμένεται εντός των επόμενων ωρών να παρουσιαστεί διαδοχικά στη στρατιωτική και πολιτική ηγεσία του Ισραήλ προς ενδεχόμενη έγκριση.

Η κατάρτιση του σχεδίου ακολουθεί την απόρριψη εκ μέρους του Μπενιαμίν Νετανιάχου πρότασης για εκεχειρία εκ μέρους της Χαμάς, η οποία υποβλήθηκε διά του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, κατά τα όσα μετέδωσε το Ynetnews.

Στο διπλωματικό πεδίο, ο Τζο Μπάιντεν επικοινώνησε τηλεφωνικά σήμερα με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου χωρίς να προκύψει κάποια άμεση ένδειξη αποκλιμάκωσης.

Παράλληλα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, και ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, είχαν επικοινωνία, απευθύνοντας από κοινού έκκληση για τερματισμό των εχθροπραξιών και προστασία των αμάχων.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Κρεμλίνο αναφέρεται πως «στόχος είναι ο τερματισμός των βίαιων ενεργειών και από τις δύο πλευρές και η διασφάλιση της ασφάλειας του άμαχου πληθυσμού», ενώ παράλληλα σημειώνεται πως εκφράστηκε υποστήριξη «στην αρχή της ύπαρξης δύο κρατών στην βάση των αντίστοιχων ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των γενικά αποδεκτών κανόνων του Διεθνούς Δικαίου».

Την ίδια ώρα, ωστόσο, εν μέσω αναφορών περί αιγυπτιακής μεσολαβητικής προσπάθειας για κατάπαυση του πυρός, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Μπένι Γκαντζ, σχολίασε πως «το Ισραήλ δεν προετοιμάζεται για εκεχειρία»...