ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Ο πρώην πρόεδρος Αχμαντινετζάντ έθεσε εκ νέου υποψηφιότητα για τις επερχόμενες εκλογές

Ιράν: Ο πρώην πρόεδρος Αχμαντινετζάντ έθεσε εκ νέου υποψηφιότητα για τις επερχόμενες εκλογές
AP/Vahid Salemi

Επίσημα υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές του Ιράν έθεσε ο πρώην πρόεδρος της χώρας Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

Ο Αχμαντινετζάντ κατέθεσε επισήμως υποψηφιότητα την Τετάρτη και σημειώνεται πως ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών θα διεξαχθεί στις 18 Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αχμαντινετζάντ διετέλεσε πρόεδρος του Ιράν για δύο θητείες, ως το 2013, όμως δεν μπόρεσε να διεκδικήσει τρίτη συνεχόμενη καθώς το απαγορεύει το Σύνταγμα της χώρας. Ωστόσο ο ιρανικός Τύπος εκτιμά ότι δεν έχει πολλές πιθανότητες η υποψηφιότητά του αυτή τη φορά να εγκριθεί από το Συμβούλιο των Φρουρών του Συντάγματος.

«Σε περίπτωση αποκλεισμού μου, θα δηλώσω ότι δεν εγκρίνω τις εκλογές και δεν θα συμμετάσχω σε αυτές» ούτε υποστηρίζοντας κάποιον υποψήφιο ούτε πηγαίνοντας να ψηφίσω, προειδοποίησε ο Αχμαντινετζάντ, ο οποίος παρουσίασε τον εαυτό του ως «παιδί του λαού».

«Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη τη χώρα μου ζήτησαν να υποβάλω υποψηφιότητα για τις εκλογές, μάλιστα μου έδωσαν εντολή να έρθω εδώ να εγγραφώ, θέτοντας μεγάλη ευθύνη στους ώμους μου», επεσήμανε ο ίδιος αφού κατέθεσε τον φάκελο της υποψηφιότητάς του στο υπουργείο Εσωτερικών.

Επαναλαμβάνοντας, όπως το κάνει εδώ και χρόνια, ότι οι πολίτες έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στους ηγέτες της χώρας, ο Αχμαντινετζάντ εκτίμησε ότι οι εκλογές του Ιουνίου «ίσως είναι η τελευταία ευκαιρία» να σωθεί η Ισλαμική Δημοκρατία, η οποία αντιμετωπίζει «πολύ ευαίσθητες» προκλήσεις για «εσωτερικούς και διεθνείς» λόγους.

Μόλις έφτασε στο υπουργείο ο 64χρονος Αχμαντινετζάντ έγινε δεκτός με επευφημίες από το πλήθος των υποστηρικτών του που είχε συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο και φώναζε συνθήματα όπως «Αχμάντι, Αχμάντι, σε στηρίζω!».

Ο Αχμαντινετζάντ ήταν πρόεδρος του Ιράν από το 2005 ως το 2013. Το 2009 κατέστειλε βίαια ένα κίνημα διαμαρτυρίας κατά της επανεκλογής του, με τους αντιπάλους του να καταγγέλλουν μαζική νοθεία και παρατυπίες στις εκλογές.

Ο πρώην υπερσυντηρητικός και λαϊκιστής πρόεδρος είχε θέσει υποψηφιότητα και στις προεδρικές εκλογές του 2017, παρά την αντίθετη γνώμη του ανώτατου πνευματικού ηγέτη του Ιράν, του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Τότε η υποψηφιότητά του απορρίφθηκε από το Συμβούλιο των Φρουρών του Συντάγματος, όπως ήταν αναμενόμενο. Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν είχε στηρίξει την υποψηφιότητα του Αχμαντινετζάντ το 2009, όμως έκτοτε ήρθε σε ρήξη μαζί του, όταν ο τότε πρόεδρος του Ιράν είχε ζητήσει να ελέγχεται η εξουσία του.

Σε ανοικτή επιστολή του προς τον Χαμενεΐ, ο Αχμαντινετζάντ είχε ζητήσει να γίνουν "θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις" στα τρία παρακλάδια της κυβέρνησης --την εκτελεστική εξουσία, το κοινοβούλιο και το δικαστικό σύστημα-- καθώς και στις εξουσίες του ανώτατου ηγέτη.

Πρώην αξιωματικός των Φρουρών της Επανάστασης, ο οποίος προσπάθησε να εδραιωθεί ως μετριοπαθής πολιτικός επικρίνοντας το ιερατικό καθεστώς, ο Αμχαντινετζάντ βασίζεται στους πιστούς, φτωχούς Ιρανούς και την εργατική τάξη που έχουν αρχίσει να αγανακτούν από την αυξανόμενη οικονομική πίεση.

Ωστόσο η δημοτικότητά του παραμένει αμφίβολη, ενώ οι σκληροπυρηνικές πολιτικές ομάδες αναμένεται να στηρίξουν τον γνωστό ιερωμένο και επικεφαλής της δικαστικής εξουσίας Εμπραχίμ Ραϊσί, εφόσον αυτός αποφασίσει να θέσει υποψηφιότητα.

Αρκετοί συντηρητικοί υποψήφιοι, περιλαμβανομένων κάποιων διοικητών των Φρουρών της Επανάστασης, έχουν δηλώσει ότι θα αποσύρουν την υποψηφιότητά τους σε περίπτωση που εισέλθει στην κούρσα ο Ραϊσί, προκειμένου να μην διχάσουν τους ψηφοφόρους.

Οι υποψήφιοι για τις προεδρικές εκλογές στο Ιράν έχουν περιθώριο ως το Σάββατο να υποβάλουν τους φακέλους τους προς έγκριση από το 12μελές Συμβούλιο, ένα μη αιρετό σώμα, έξι μέλη του οποίου διορίζονται από τον Χαμενεΐ.