ΚΟΣΜΟΣ

Ο ΠΟΥ εγκρίνει το εμβόλιο Sinopharm: Ιστορική επιτυχία της Κίνας - Πανηγυρίζει και η.. Ουγγαρία

AP Photo/Darko Vojinovic, file

Μπορεί να μην έπεσε πάνω στην Ευρώπη ο… κινέζικος πύραυλος, αλλά το κινέζικο εμβόλιο ήρθε στην ήπειρό μας (και τον κόσμο) για να μείνει.

Με μια απόφαση που αποτελεί καμπή στην παγκόσμια διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ενέκρινε την Παρασκευή το κινεζικό εμβόλιο της Sinopharm.

Η σημασία

Η απόφαση του ΠΟΥ έχει πολύ μεγάλη σημασία γιατί:

Α) Ανοίγει το δρόμο για την ενίσχυση του προγράμματος COVAX με εκατομμύρια επιπλέον δόσεις εμβολίων κορωνοϊού. Το COVAX είναι ένα πρόγραμμα που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ και τον ΠΟΥ, αποσκοπεί στη δωρεάν αποστολή εμβολίων στις πιο φτωχές χώρες του κόσμου. Μέχρι τώρα μέσω του COVAX έχουν αποσταλεί 54 εκατομμύρια δόσεις σε 121 χώρες.

B) Η έγκριση του Sinopharm συνιστά μια πολύ μεγάλη επιτυχία της κινέζικης τεχνολογίας, κάτι που ενισχύει συνολικά το γόητρο της χώρας ως υπερδύναμης. Είναι το πρώτο κινεζικό εμβόλιο που εγκρίνεται από τον ΠΟΥ, κάτι που αποδεικνύει ότι η Κίνα ανήκει στις ηγέτιδες χώρες του κόσμου στην επιστημονική έρευνα.

Γ) Σε ό,τι αφορά τη λεγόμενη γεωπολιτική των εμβολίων, η έγκριση του ΠΟΥ δίνει την ευκαιρία στον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζιπίνγκ να κλιμακώσει την καμπάνια δημοσίων σχέσεων της χώρας του, σε μια στιγμή που οι ΗΠΑ του Μπάιντεν επιχειρούν τη ρελάνς μέσω της άρσης των πατεντών των εμβολίων.

Δ) Στο εσωτερικό της ΕΕ, η απόφαση της ΕΕ χαιρετίστηκε από την κυβέρνηση της Ουγγαρίας ως δικαίωση της επιλογής της να χρησιμοποιήσει το κινέζικο εμβόλιο χωρίς να έχει αυτό την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA). Η Ουγγαρία και η Σερβία που χρησιμοποιούν το κινέζικο και το ρωσικό εμβόλιο, τα έχουν πάει πολύ καλύτερα στον εμβολιασμό από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

79% αποτελεσματικότητα

Μέχρι τώρα, ο ΠΟΥ είχε εγκρίνει τα εμβόλια Pfizer-BioNTech, Johnson & Johnson, Moderna, AstraZeneca, καθώς και μια εκδοχή του AstraZeneca που παρασκευάζεται στο Ινστιτούτο Serum της Ινδίας.

Το εμβόλιο Sinopharm που μπαίνει τώρα στη λίστα του ΠΟΥ, χρησιμοποιεί παραδοσιακή τεχνολογία -όχι mRNA δηλαδή.

Απαιτεί δύο δόσεις με διαφορά μεταξύ τους 3-4 εβδομάδων.

Σύμφωνα με το Associated Press, o Δρ. Alejandro Cravioto, επικεφαλής του συμβουλευτικού γραφείου του ΠΟΥ για την ανοσοποίηση, δήλωσε σχετικά με την αποτελεσματικότητα του κινέζικου εμβολίου:

«Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν αρκετά στοιχεία για την ασφάλεια και την ικανότητα του εμβολίου να αποτρέπει τη σοβαρή ασθένεια, τις συμπτωματικές περιπτώσεις και αυτές που χρήσουν νοσοκομειακής φροντίδας, έως και 79%. Οι πληροφορίες που έχουμε για άτομα άνω των 60 ετών εξακολουθούν να είναι πολύ σπάνιες. Δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι το εμβόλιο θα συμπεριφερόταν διαφορετικά σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα.»

Την επόμενη εβδομάδα ο ΠΟΥ θα αποφασίσει και για το δεύτερο κινέζικο εμβόλιο, αυτό της Sinovac.

Διπλωματία των εμβολίων

Η Κίνα αυτή τη στιγμή έχει στης διάθεση της 5 εμβόλια που έχουν αναπτυχθεί από κινέζικες εταιρίες.

Τα εμβόλια της Sinopharm και της Sinovac συνιστούν όμως τον κύριο όγκο των εξαγωγών της.

Σύμφωνα με τους New York Times, οι δύο εταιρίες παρασκευάζουν 12 εκατομμύρια δόσεις ημερησίως, λίγο πάνω δηλαδή από τα 10 εκατομμύρια δόσεις που χρειάζονται στην Κίνα το στόχο του εμβολιασμού του 40% του πληθυσμού της (που φτάνει το 1,4 δισ.) μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Ενδεικτικό για το πόσο σοβαρά παίρνει η κινέζικη ηγεσία τη διπλωματία των εμβολίων είναι ότι ενώ (σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg) έχουν χορηγηθεί στο εσωτερικό της Κίνας 308 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων, στο εξωτερικό έχουν πουληθεί 691 εκατομμύρια δόσεις σε 84 χώρες.

Παράλληλα έχει δωριστεί 16,5 εκατομμύρια δόσεις, αλλά στο πρόγραμμα COVAX η Κίνα έχει δώσει μέχρι τώρα μόλις 10 εκατομμύρια δόσεις -τα στοιχεία για τις εξαγωγές είναι της Bridge Consulting και παρατίθενται από τους New York Times.

Πανηγυρίζει η Βουδαπέστη

Η έγκριση όμως του εμβολίου Sinopharm έχει αντίκτυπο και στο εσωτερικό της Ευρώπης.

Η Ουγγρική κυβέρνηση είχε εγκρίνει μονομερώς το Sinopharm από τις 26 Απριλίου, χωρίς να περιμένει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Το Πεκίνο έχει προμηθεύσει τη Βουδαπέστη με δύο εκατομμύρια δόσεις, σύμφωνα με την ιστοσελίδα dailynewshungary.com.

Αντίστοιχη ποσότητα κινέζικων εμβολίων έχει πάρει και η Σερβία.

Ο Ούγγρος υπουργός Ανθρώπινων Πόρων, Miklós Kásler, έγραψε στο Facebook.

«Η έγκριση του Sinopharm από τον ΠΟΥ αποτελεί δικαίωση για την εμβολιαστική πολιτική της ουγγρικής κυβέρνησης. Η εμβολιαστική πολιτική της Ουγγαρίας έχει αμιγώς υγειονομικά κίνητρα. Οι πολιτικές και οικονομικές σκοπιμότητες δεν έχουν παίξει κανένα ρόλο».

Σύμφωνα με το Our World in Data, η Ουγγαρία έχει χορηγήσει μέχρι τώρα 68,43 δόσεις ανά 100 κατοίκους και η Σερβία 54,6. Ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 36,39.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης