ΚΟΣΜΟΣ

OHE κατά Ισραήλ: Έγκλημα πολέμου η έξωση Παλαιστινίων από τα σπίτια τους στην Ανατολική Ιερουσαλήμ

OHE κατά Ισραήλ: Έγκλημα πολέμου η έξωση Παλαιστινίων από τα σπίτια τους στην Ανατολική Ιερουσαλήμ
AP Photo/Mahmoud Illean

Ο ΟΗΕ καλεί το Ισραήλ να τερματίσει τις αναγκαστικές εξώσεις Παλαιστινίων από την Ανατολική Ιερουσαλήμ, προειδοποιώντας ότι οι ενέργειες αυτές ενδέχεται να συνιστούν «έγκλημα πολέμου».

«Ζητάμε από το Ισραήλ να τερματίσει αμέσως όλες τις αναγκαστικές εξώσεις» δήλωσε ο Ρούπερτ Κόλβιλ, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη.

Τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιούνται στην Ανατολική Ιερουσαλήμ καθημερινά διαδηλώσεις αλληλεγγύης προς τις παλαιστινιακές οικογένειες που κινδυνεύουν να εκδιωχθούν από τα σπίτια τους στη συνοικία Σέιχ Τζάρα προκειμένου να μείνουν εκεί Εβραίοι έποικοι, με αποτέλεσμα να ξεσπούν συχνά συγκρούσεις με την αστυνομία.

Τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή 15 Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν όταν ξέσπασαν επεισόδια μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και τους διαδηλωτές, σύμφωνα με την αστυνομία.

«Επιθυμούμε να υπογραμμίσουμε ότι η Ανατολική Ιερουσαλήμ εξακολουθεί να αποτελεί κατεχόμενη παλαιστινιακή περιοχή, στην οποία ισχύει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο» υπογράμμισε ο Κόλβιλ.

«Η κατοχική δύναμη [...] δεν μπορεί να κατάσχει ιδιωτική περιουσία σε μια κατεχόμενη περιοχή» προσέθεσε, διευκρινίζοντας ότι η μεταφορά αμάχων από την κατοχική δύναμη προς μια κατεχόμενη περιοχή είναι παράνομη βάσει του Διεθνούς Δικαίου και «ενδέχεται να αποτελεί έγκλημα πολέμου».

Η τρέχουσα ένταση αφορά το ζήτημα της ιδιοκτησίας της γης πάνω στην οποία έχουν ανεγερθεί πολλά σπίτια όπου ζουν τέσσερις οικογένειες Παλαιστινίων.

Το δικαστήριο της Ιερουσαλήμ τάχθηκε στις αρχές του έτους υπέρ του αιτήματος των εβραϊκών οικογενειών που επικαλούνται το δικαίωμα ιδιοκτησίας επί της γης σε αυτή τη συνοικία της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Σύμφωνα με ισραηλινό νόμο, αν οι Εβραίοι μπορούν να αποδείξουν ότι η οικογένειά τους ζούσε στην Ανατολική Ιερουσαλήμ πριν από τον πόλεμο του 1948, που ξέσπασε μετά τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ, μπορούν να ζητήσουν να τους επιστραφεί «το δικαίωμα στην ιδιοκτησία».

Ωστόσο, δεν υπάρχει αντίστοιχη νομοθεσία για τους Παλαιστίνιους που έχασαν την περιουσία τους στη διάρκεια του πολέμου.

Η απόφαση του δικαστηρίου είχε προκαλέσει την οργή των Παλαιστινίων που την αμφισβητούν και έκτοτε διαδηλώνουν και συχνά συγκρούονται με τις δυνάμεις ασφαλείας.

Ο Κόλβιλ υπογράμμισε ότι «το Ισραήλ δεν μπορεί να επιβάλει τους νόμους του σε μια κατεχόμενη περιοχή, περιλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ».

«Καλούμε το Ισραήλ να σεβαστεί την ελευθερία της έκφρασης και του συνέρχεσθαι, περιλαμβανομένων όσων διαδηλώνουν κατά των εξώσεων, και να επιδείξει τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση στη χρήση βίας» υπογράμμισε.