ΚΟΣΜΟΣ

Η «μάχη» της πατέντας εμβολίων: Υπέρ της διατήρησης η Γερμανία κόντρα στη θέση Μπάιντεν

Η «μάχη» της πατέντας εμβολίων: Υπέρ της διατήρησης η Γερμανία κόντρα στη θέση Μπάιντεν
AP Photo/Martin Meissner, File

Ενάντια στη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών περί άρσης της πατέντας για τα εμβόλια κατά της Covid-19 τάσσεται η Γερμανία, επιχειρηματολογώντας ότι κύριοι περιοριστικοί παράγοντες ως προς τη διάθεση είναι η ικανότητα παραγωγής και οι ποιοτικές προδιαγραφές, και όχι η πνευματική ιδιοκτησία.

«Η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας είναι πηγή καινοτομίας και έτσι πρέπει να παραμείνει στο μέλλον» αναφέρει ανακοίνωση εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης.

Η γερμανική κυβέρνηση υποστηρίζει το στόχο της παγκόσμιας διανομής εμβολίων κατά της Covid-19, επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση· εντούτοις προστίθεται ότι η βασικοί παράγοντες είναι η ενίσχυση της ικανότητας παραγωγής και η διασφάλιση της ποιότητας, όπως μεταδίδει σχετικά το πρακτορείο Reuters.

Λίγο νωρίτερα, πάντως, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, είχε αναφέρει πως το ζήτημα της άρσης της πατέντας «είναι μία συζήτηση, στην οποία είμαστε ανοιχτοί», προσθέτοντας πως «πρόκειται για ένα ερώτημα που οφείλουμε να θέσουμε στον εαυτό μας γιατί έχει σχέση με το τέλος αυτής της πανδημίας».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας, Γενς Σπαν, είχε αναφέρει πως οι χώρες όπου παράγονται τα εμβόλια οφείλουν να είναι επίσης έτοιμες να τα εξάγουν. «Θα είμαστε ευτυχείς, αν οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι τώρα επίσης έτοιμες» να το πράξουν, ανέφερε, καθώς υπήρχε τους τελευταίους μήνες σχετική άρνηση από την Ουάσινγκτον.

Την ίδια στιγμή, στο «μέτωπο» των παρασκευάστριων εταιρειών, η γερμανική BioΝΤech και η αμερικανική Pfizer, οποίες έχουν αναπτύξει από κοινού το εμβόλιο κατά της Covid-19, αντιδρούν στην άρση της πατέντας.

Ένα τέτοιο μέτρο δεν θα είχε αποτέλεσμα «βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα», αναφέρει η BioNTeck, επισημαίνοντας ότι «οι πατέντες δεν είναι ο παράγοντας που περιορίζει την παραγωγή ή τον ανεφοδιασμό με το εμβόλιό μας».

Και ο διευθύνων σύμβουλος του αμερικανικού κολοσσού της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, στρέφεται κατά της απόφασης των ΗΠΑ να στηρίξουν την άρση των πατεντών για τα εμβόλια, αναφέροντας ότι θα ήταν προτιμότερο να αυξηθεί η παραγωγή στις υπάρχουσες μονάδες.

Διαβάστε αναλυτικά

Αντιδρούν οι Pfizer και BioΝΤech στην άρση των πατεντών για το εμβόλιο Covid 19

Επιφυλάξεις και από την Ελβετία

Η κυβέρνηση της Ελβετίας εκτιμά πως η απόφαση της Ουάσινγκτον ήταν μια «σημαντική ανακοίνωση», η οποία όμως «αφήνει αναπάντητα πολλά ερωτήματα όσον αφορά τις συγκεκριμένες λύσεις που μελετώνται σε αυτό το πλαίσιο».

Η Γραμματεία Οικονομικών Υποθέσεων της Ελβετίας (SECO), η οποία είναι αρμόδια για την οικονομική πολιτική και τις εμπορικές διαπραγματεύσεις, αναφέρει ότι η Ελβετία παραμένει πεπεισμένη ότι η άρση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας στο πλαίσιο της πανδημίας δεν θα μπορούσε να εγγυηθεί τη δίκαιη, προσιτή και γρήγορη πρόσβαση σε εμβόλια, φάρμακα και διαγνωστικά προϊόντα για την Covid-19.

Προσέθεσε, όμως, ότι η Ελβετία θα εξετάσει αυτό το νέο αίτημα των ΗΠΑ και τις συνέπειές του τόσο για την ίδια τη χώρα, όσο και για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Η συζήτηση άνοιξε

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, ότι τάσσεται υπέρ της άρσης των πατεντών για τα εμβόλια προκειμένου να επιταχυνθεί η παραγωγή και η διανομή τους, διευκρινίζοντας πως η Ουάσινγκτον συμμετέχει «ενεργητικά» στις σχετικές διαπραγματεύσεις στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε επίσης σήμερα διά της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ότι είναι «έτοιμη να συζητήσει» την των πατεντών -ζήτημα που θα απασχολήσει τη Σύνοδο Κορυφής των «27» στο Πόρτο αύριο, Παρασκευή-, εκφράζοντας πάντως παράλληλα επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα ενός τέτοιου μέτρου σε ό,τι αφορά την επιτάχυνση των εμβολιασμών παγκοσμίως.

Από ευρωπαϊκής πλευράς, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν -σε αντίθεση με τη γερμανική στάση και ενώ ο ίδιος μέχρι τώρα ήταν επιφυλακτικός- δήλωσε ότι τάσσεται «εντελώς υπέρ της άρσης των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας» για τα εμβόλια κατά της Covid-19.

«Ναι, οφείλουμε προφανώς να ενεργήσουμε έτσι ώστε αυτό το εμβόλιο να γίνει ένα παγκόσμιο δημόσιο αγαθό» υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος κατά τα εγκαίνια ενός μεγάλου εμβολιαστικού κέντρου στο Παρίσι.

Υπέρ της άρσης της πατέντας τάχθηκε και ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατόπιν της επίσημης θέσης που έλαβαν οι ΗΠΑ, λέγοντας ότι «αναμφίβολα, η Ρωσία θα υποστηρίξει μία τέτοια προσέγγιση».

Διαβάστε επίσης

Υπέρ της άρσης της πατέντας στα εμβόλια για τον κορωνοϊό τάσσεται ο Μπάιντεν

Φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ είναι «έτοιμη να συζητήσει» άρση της πατέντας για τα εμβόλια

Πατέντες εμβολίων κορωνοϊού: Στηρίζει την κατάργηση ο Βλαντιμίρ Πούτιν