ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Η «έκρηξη» κρουσμάτων στην Ινδία απειλεί τώρα και το Νεπάλ

Κορωνοϊός: Η «έκρηξη» κρουσμάτων στην Ινδία απειλεί τώρα και το Νεπάλ
AP Photo

Το Νεπάλ κατακλύζεται από ένα κύμα του κορωνοϊού καθώς η ραγδαία άνοδος των κρουσμάτων της Ινδίας εξαπλώνεται στη Νότια Ασία, ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου.

«Χρειάζεται να δράσουμε τώρα και χρειάζεται να δράσουμε γρήγορα, αν θέλουμε να έχουμε μια ελπίδα να αναχαιτίσουμε αυτή την ανθρώπινη καταστροφή. Ο ιός αυτός δεν σέβεται σύνορα και αυτά τα παραλλαγμένα στελέχη μαίνονται ανεξέλεγκτα στην Ασία», δήλωσε ο Αλεξάντερ Ματέου, ο διευθυντής για την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου.

Το Νεπάλ καταγράφει αυτή τη στιγμή 57 φορές περισσότερα κρούσματα από ό,τι πριν από έναν μήνα, με το 44% των τεστ να βγαίνουν θετικά τώρα, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το παγκόσμιο ανθρωπιστικό δίκτυο.

Οι πόλεις στο Νεπάλ που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με την Ινδία δεν θα μπορούν να αντιμετωπίσουν τον αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων που χρειάζονται περίθαλψη, ενώ μόνο το 1% του πληθυσμού της χώρας έχει εμβολιαστεί πλήρως.

«Αυτό που συμβαίνει στην Ινδία αυτή τη στιγμή είναι μια τρομακτική προεπισκόπηση του μέλλοντος στο Νεπάλ, αν δεν μπορέσουμε να αναχαιτίσουμε αυτό το πρόσφατο κύμα της COVID-19 που διεκδικεί περισσότερες ζωές ανά λεπτό», δήλωσε επίσης ο Νέτρα Πράσαντ Τιμσίνα, ο πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού στο Νεπάλ.

«Είναι πολύ οδυνηρό να βλέπεις τους ανθρώπους να μην μπορούν να αποχαιρετίσουν τους δικούς τους καθώς ο αριθμός των αποτεφρώσεων που γίνονται έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ λόγω των νέων αυτών παραλλαγμένων στελεχών της COVID-19, τα οποία πλήττουν ανθρώπους όλων των ηλικιών στο Νεπάλ», πρόσθεσε.

Στην ανακοίνωσή της η Διεθνής Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου επισημαίνει εξάλλου ότι και άλλες γειτονικές χώρες της Ινδίας βρίσκονται επίσης στην γραμμή του πυρός καθώς εξαπλώνεται το κύμα αυτό και υπογραμμίζει ότι οι μονάδες εντατικής στο Πακιστάν και το Μπανγκλαντές είναι πλήρεις ή έχουν φτάσει στα όρια των δυνατοτήτων τους.