ΚΟΣΜΟΣ

Ο ιθύνων νους πίσω από τις επιθέσεις του ISIS στην Ευρώπη

REUTERS/Yorick Jansens

Ο 42χρονος Χαλίντ Ζερκάνι, ο μεγαλύτερος προσηλυτιστής τζιχαντιστών στην Ευρώπη φέρεται να καθοδηγούσε τους τρομοκράτες που μετείχαν και οργάνωσαν τα χτυπήματα στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες, σύμφωνα με πληροφορίες των βελγικών αρχών.

Ο «’Αγιος Βασίλης» όπως τον αποκαλούσαν οι ακόλουθοί του, είχε στρατολογήσει και φέρεται να καθοδηγούσε και τον Νατζίμ Λαχραουί που συμμετείχε και σκοτώθηκε στις επιθέσεις στις Βρυξέλλες αλλά και τον Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ που συντόνισε τις πολύνεκρες επιθέσεις στο Παρίσι.

Ο Νατζίμ Λαχράουι, ο οποίος ανατινάχτηκε στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών την Τρίτη, φέρεται να ήταν κάτω από την επιρροή του Ζερκάνι, καθώς μεγάλωσε στο βορειοανατολικό προάστιο των Βρυξελών του Σάερμπεκ, όπου καταγράφεται πυρήνας του Ισλαμικού Κράτους στις Βρυξέλλες. Δικαστική πηγή μιλώντας στη βελγική εφημερίδα DH, είπε: «Πριν δεν υπήρχε καμία άμεση σύνδεση του δικτύου του Σάερμπεκ με τις επιθέσεις του Παρισιού. Τώρα υπάρχει μια σύνδεση και με τις επιθέσει του Παρισιού και με αυτές των Βρυξελλών». Υπενθυμίζεται ότι ο Λαχράουι ήταν ο άνθρωπος που κατασκεύασε τις βόμβες των επιθέσεων σε Παρίσι και Βρυξέλλες, ενώ αλλές πληροφορίες τον φέρουν να είχε οργανωτικό ρόλο στο μακελειό των Βρυξελλών.

Ο «Άγιος Βασίλης»

Γνωστός από τους ακολούθους του ως «Πάπα Νοέλ» ή «Άγιος Βασίλης», ο Ισλαμιστής είχε τη συνήθεια να μοιράζει χρήματα και δώρα σε νέους που στρατολογούσε για υποψήφιους μαχητές. Μέρος της εκπαίδευσής τους ήταν οι κλοπές, παρόλο που θεωρούνται αμαρτία για το Ισλάμ. Οι ακόλουθοι του ISIS υποστηρίζουν ότι έχουν εξορθολογήθει τέτοιες δραστηριότητες, καθώς στοχεύουν άπιστους. Τους έστελνε σε σιδηροδρομικούς σταθμούς προκειμένου να κλέβουν αποσκευές, όπως και να κάνουν επιδρομές σε μικρά μαγαζιά της πόλης. Τα κλοπιμαία, σύμφωνα με αξιωματικούς, τα χρησιμοποιούσε για να καλύψει τα ταξιδιωτικά έξοδα των νεοσύλλεκτων από την Ευρώπη σε στρατόπεδα της Συρίας και του Ιράκ. Ο Ζερκάνι, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Washington Post, είχε έρθει σε επαφή με 30-40 άτομα που εγκατέλειψαν το Βέλγιο για να πάνε στη Συρία.

Στόχοι στρατολόγησης του Ζερκάνι αποτελούσαν άτομα με βεβαρυμμένο ποινικό μητρώο και τους οποίους τους έβρισκε κοντά σε τζαμιά και καφετέριες στο Σάερμπεκ αλλά και στο Μόλενμπεκ, τη γειτονιά των Βρυξελλών όπου αποτέλεσε «κέντρο τζιχαντιστών». Εκεί διέμενε και ο πρόσφατα συληφθείς, Σαλά Αμπτεσλάμ που μετείχε στις πολύνεκρες επιθέσεις στο Παρίσι, τον περασμένο Νοέμβριο.

Ένας από τους μαθητές του Ζερκάνι, ο Γιόνι Μέιν, που καταζητούνταν από τις Αρχές, έφυγε για τη Συρία στις αρχές του 2013, σύμφωνα με την 68χρονη μητέρα του, επειδή φοβόταν τα αντίποινα. Μετά από μερικές εβδομάδες, ο ίδιος σύντομα ήρθε στο σπίτι. Η μητέρα του ζήτησε από τις Αρχές να σταματήσουν τον γιό της από το να επιστρέψει στη Μέση Ανατολή, και τους επισήμανε ότι φοβόταν ότι τον παρακολουθούσαν μέλη της οργάνωσης.

Ο Μέιν, έφυγε για τελευταία φορά από το Βέλγιο. Οι αστυνομία θεωρεί ότι όταν πήγε για πρώτη φορά στη Συρία, τον Ιανουάριο του 2014, ήρθε σε επαφή με τον Αμπαούντ και τον 13χρονο αδελφό του. Σύμφωνα με τα αρχεία, η πολιτεία πιστεύει ότι ο Μέιν σκοτώθηκε σε μάχη του Ισλαμικού Κράτους, τον Μάρτιο του 2014.

Ωστόσο, ο Μοχάμεντ Καρίμ Χαντάντ, του οποίου ο αδελφός είχε στρατολογηθεί για να πολεμήσει στη Συρία, είπε στους αξιωματούχους ότι ο Ζερκάνι ήταν «ένας τσαρλατάνος που χειρίζεται νέους ή παραγκωνισμένους κοινωνικά άνδρες, για λάθος λόγους και πιθανότατα για τις δικές του επιχειρήσεις».

Οι βελγικές αρχές συνέλαβαν τον Ζερκάνι τον Φεβρουάριο του 2014 με σημαντικές κατηγορίες, ανάμεσά τους και του διοργανωτή τρομοκρατικών ενεργειών. Καταδικάστηκε τον περασμένο Ιούλιο μαζί με 29 άλλους σε 12 χρόνια φυλακή, ωστόσο η κατηγορούσα αρχή ζήτησε να αυξηθεί σε 15 χρόνια η ποινή του, στη δίκη που συνεχίστηκε το Φεβρουάριο. Σύμφωνα με δημοσίευμα της βελγικής La Libre σε έρευνα της αστυνομίας στις Βρυξέλλες σε διαμέρισμα ακολούθου του Ζερκανί βρέθηκε το μαροκινό διαβατήριο του Αμπαούντ.

«Νέο Παρίσι» ετοίμαζε ο Αμπντεσλάμ

Ο Σαλά Αμπντεσλάμ, που συνελήφθη την Παρασκευή, σχεδίαζε να επαναλάβει στις Βρυξέλλες τη σφαγή του περασμένου Νοεμβρίου στο Παρίσι, με επιθέσεις ενόπλων και βομβιστών στη βελγική πρωτεύουσα, μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση VRT, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Χωρίς να αναφέρει τις πηγές της, η βελγική τηλεόραση ανέφερε ότι οι βελγικές αρχές πιστεύουν ότι ο Αμπντεσλάμ και δύο συνεργοί του –ο ένας εκ των οποίων συνελήφθη μαζί του την περασμένη Παρασκευή– σχεδίαζαν να επιτεθούν με τουφέκια και αυτόματα όπλα προκειμένου να προκαλέσουν πολλά θύματα στις Βρυξέλλες. Την ίδια στιγμή, άλλοι τζιχαντιστές θα πραγματοποιούσαν επιθέσεις αυτοκτονίας.

"Οι τρομοκράτες σχεδίαζαν το ίδιο σενάριο με του Παρισιού μόνο που εν μέρει απέτυχε" μετέδωσε το κανάλι.

Σχεδίαζαν επίθεση σε πυρηνικό εργοστάσιο

Σύμφωνα εξάλλου με δημοσιεύματα του βελγικού Τύπου, η εκδήλωση των τρομοκρατικών επιθέσεων στις Βρυξέλλες ήταν προγραμματισμένη για την ερχόμενη Δευτέρα και στόχος τους θα ήταν εργοστάσια παραγωγής πυρηνικής ενέργειας. Ωστόσο οι δράστες άλλαξαν τα σχέδιά τους μετά τη σύλληψη του Αμπντεσλάμ, ο οποίος πάντως δήλωσε άγνοια για τις επιθέσεις κατά τη σημερινή του ακρόαση.

Άνθρωπος-κλειδί στις έρευνες φέρεται να είναι ο Μοχάμεντ Μπακαλί, τον οποίο οι αρχές θεωρούν ως τον συνδετικό κρίκο μεταξύ των εμπλεκομένων τόσο στις επιθέσεις στις Βρυξέλλες, όσο και σε εκείνες του Παρισιού.

Ο 28χρονος Μπακαλί, που είναι φυλακισμένος από την ημέρα της σύλληψής του τον Νοέμβριο, φέρεται να είχε νοικιάσει δύο κρησφύγετα στο Βέλγιο όπου διέμεναν οι μακελάρηδες του Παρισιού. Ο Μπακαλί συνδέεται με το διαμέρισμα στο Auvelais, που βρίσκεται στην Ναμούρ και είχε χρησιμοποιηθεί από τους τρομοκράτες του Παρισιού. Το RTBF παρουσίασε την εκδοχή να είναι ο Μπακαλί και όχι ο Αμπντεσλάμ αυτός στον οποίο αναφέρεται ο Μπακράουι λέγοντας: «Αν συνεχίσω έτσι, θα καταλήξω σε ένα κελί δίπλα του.»

Κατά την έρευνα στο σπίτι της γυναίκας του Μπακαλί τον Νοέμβριο, η αστυνομία βρήκε μια ταινία διάρκειας 10 ωρών από κρυφή κάμερα που ήταν τοποθετημένη σε θάμνο, η οποία δείχνει το σπίτι ενός Βέλγου ανώτερου στελέχους πυρηνικού εργοστασίου της Φλάνδρας και τον ίδιο να μπαίνει και να βγαίνει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης