ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Η ΕΕ ξεκινά τις παραδόσεις εμβολίων στα Βαλκάνια μετά την Κίνα και τη Ρωσία

AP Photo/Eldar Emric

Οι Βρυξέλλες ξεκίνησαν τις παραδόσεις εμβολίων κατά του κορωνοϊού -που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση- στις χώρες των Βαλκανίων. Εδώ και μήνες, η Κίνα και η Ρωσία προμηθεύουν τα Βαλκάνια με τις άκρως απαραίτητες δόσεις των εμβολίων τους, Sinopharm και Sputnik V αντίστοιχα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο μήνα ανακοίνωσε ότι θα χορηγηθούν 651.000 δόσεις Pfizer σε Σερβία, Βοσνία, Βόρεια Μακεδονία, Μαυροβούνιο, Αλβανία και Κοσσυφοπέδιο σε εβδομαδιαίες δόσεις από το Μάιο έως τον Αύγουστο.

Τα εμβόλια χρηματοδοτούνται από ένα πακέτο 70 εκατομμυρίων ευρώ που εγκρίθηκε από την Κομισιόν τον περασμένο Δεκέμβριο.

Οι περισσότερες χώρες των Βαλκανίων αγωνίστηκαν προκειμένου να έχουν πρόσβαση στα εμβόλια, με εξαίρεση τη Σερβία, η οποία ξεκίνησε μια επιτυχημένη εκστρατεία εμβολιασμού κυρίως λόγω των μεγάλων παραδόσεων του εμβολίου Sinopharm της Κίνας και του ρωσικού Sputnik V.

Έκθεση της ΕΕ που δόθηκε στη δημοσιότητα την προηγούμενη εβδομάδα, κατηγόρησε το Πεκίνο και το Κρεμλίνο για εκστρατείες παραπληροφόρησης και υπονόμευσης των «δυτικών εμβολίων» που αποσκοπούν στον διχασμό της Δύσης.

«Από τον Δεκέμβριο έως τον Απρίλιο, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης των δύο χωρών προωθούσαν ψευδείς ειδήσεις στο διαδίκτυο σε πολλές γλώσσες, δραματοποιώντας τις ανησυχίες για την ασφάλεια των εμβολίων, κάνοντας αβάσιμες συσχετίσεις μεταξύ εμβολιασμών και θανάτων στην Ευρώπη και προωθώντας τα ρωσικά και κινέζικα εμβόλια ως ανώτερα» ανέφερε η έκθεση της ΕΕ.

Σύμφωνα με την έκθεση, έγινε εκμετάλλευση των προβλημάτων εφοδιασμού εμβολίων της AstraZeneca, καθώς και οι σπάνιες παρενέργειες των εμβολίων των AstraZeneca και Johnson & Johnson.

«Τόσο τα επίσημα κανάλια της Κίνας όσο και τα μέσα ενημέρωσης που τάσσονται υπέρ του Κρεμλίνου, έχουν πληθύνει το περιεχόμενο σχετικά με τις φερόμενες παρενέργειες των δυτικών εμβολίων, διαστρεβλώνοντας και δραματοποιώντας δημοσιεύματα διεθνών μέσων ενημέρωσης και τη συσχέτιση θανάτων με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech στη Νορβηγία, την Ισπανία και αλλού», ανέφερε η έκθεση.

Κίνα και Ρωσία αρνήθηκαν όλες τις κατηγορίες της ΕΕ περί παραπληροφόρησης, καθώς οι Βρυξέλες εκδίδουν τακτικές εκθέσεις για το θέμα και επιδιώκουν να συνεργαστούν με την Google, το Facebook, το Twitter και την Microsoft για τον περιορισμό της διάδοσης ψευδών ειδήσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης