ΚΟΣΜΟΣ

Αντιμέτωποι ακόμη και με ποινή φυλάκισης οι Αυστραλοί που επιστρέφουν από Ινδία

Αντιμέτωποι ακόμη και με ποινή φυλάκισης οι Αυστραλοί που επιστρέφουν από Ινδία
AP Photo/Rick Rycroft

Οι Αυστραλοί πολίτες και οι κάτοικοι της χώρας που είχαν βρεθεί στην Ινδία εντός 14 ημερών από την ημερομηνία της προγραμματιζόμενης επιστροφής τους δεν θα επιτρέπεται να εισέρχονται στη χώρα από τη Δευτέρα, ενώ οι παραβάτες θα είναι αντιμέτωποι με πρόστιμα και ακόμη και φυλάκιση, ανακοίνωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

 

Η προσωρινή έκτακτη απόφαση, που εκδόθηκε αργά χθες, σηματοτοδοτεί την πρώτη φορά που η Αυστραλία ποινικοποιεί την επιστροφή των πολιτών της στη χώρα.

Η κίνηση εντάσσεται στα αυστηρά μέτρα που στόχο έχουν να σταματήσουν την είσοδο ταξιδιωτών στην Αυστραλία από την Ινδία, τη δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου που πασχίζει να αντιμετωπίζει την έξαρση των κρουσμάτων και των θανάτων λόγω της COVID-19.

Οι περιορισμοί τίθενται σε ισχύ από τις 3 Μαΐου και η παραβίαση της απαγόρευσης επισείει πρόστιμα ακόμα και πενταετή φυλάκιση, ανέφερε ο υπουργός Υγείας Γκρεγκ Χαντ σε ανακοίνωση.

«Η κυβέρνηση δεν λαμβάνει αυτές τις αποφάσεις αψήφιστα», είπε ο Χαντ. «Ωστόσο, είναι σημαντικό να προστατευτεί η ακεραιότητα της δημόσιας υγείας και του συστήματος καραντίνας της Αυστραλίας και να μειωθεί ο αριθμός των κρουσμάτων COVID-19 σε εγκαταστάσεις καραντίνας σε διαχειρίσιμο επίπεδο».

Η κυβέρνηση θα επανεξετάσει τους περιορισμούς στις 15 Μαΐου.

Ο αριθμός των νεκρών στην Ινδία λόγω του κορωνοϊού ξεπέρασε τους 200.000 αυτή την εβδομάδα και τα κρούσματα αγγίζουν τα 19 εκατ. λόγω του συνδυασμού των νέων παραλλαγμένων στελεχών του ιού με εκδηλώσεις «υπερμετάδοσης» όπως πολιτικές συγκεντρώσεις και θρησκευτικές γιορτές.

Η Νίλα Τζανακιραμανάν, Αυστραλή χειρουργός που έχει οικογένεια στην Ινδία, δήλωσε ότι η απόφαση να «ποινικοποιηθεί» η επιστροφή Αυστραλών από την Ινδία είναι δυσανάλογη και υπερβολικά τιμωρητική.

«Οι Ινδοαυστραλοί το βλέπουν αυτό ως ρατσιστική πολιτική διότι τους μεταχειρίζονται διαφορετικά σε σχέση με ανθρώπους από άλλες χώρες που έχουν αντίστοιχα κύματα μόλυνσης όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Ευρώπη. Είναι δύσκολο να μην αισθανθείς στοχοποιημένος ως εθνική ομάδα».

Την αγανάκτησή τους για την απαγόρευση εξέφρασαν και οργανώσεις υπέρ των ανθρώπινων δικαιωμάτων, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να επικεντρωθεί στη βελτίωση του συστήματος καραντίνας και όχι στην τιμωρία.

«Είναι εξωφρενική απάντηση. Οι Αυστραλοί έχουν το δικαίωμα να επιστρέψουν στη χώρα τους», ανέφερε σε ανακοίνωση η Ιλέιν Πίρσον, επικεφαλής του γραφείου του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Αυστραλία.

«Η κυβέρνηση θα έπρεπε να αναζητά τρόπους για να βάζει με ασφάλεια σε καραντίνα τους Αυστραλούς που επιστρέφουν από την Ινδία, αντί να επικεντρώνεται στις προσπάθειες για ποινή φυλάκισης και αυστηρή τιμωρία».

Περιορισμούς ανακοίνωσε ο Μπάιντεν

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποφάσισε χθες την επιβολή από την επόμενη εβδομάδα περιορισμών στους ταξιδιώτες από την Ινδία.

«Ακολουθώντας τις συστάσεις των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), η κυβέρνηση θα επιβάλλει περιορισμούς στα ταξίδια από την Ινδία», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ στις 4 Μαΐου, σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση.

Οι περιορισμοί δεν θα αφορούν πάντως τους φοιτητές που πρόκειται να παρακολουθήσουν μαθήματα στις ΗΠΑ το επόμενο φθινόπωρο. Οι Ινδοί είναι η δεύτερη πολυπληθεστέρη εθνική ομάδα ξένων φοιτητών στο αμερικανικό έδαφος.

Περιορισμούς στους ταξιδιώτες από την Ινδία έχουν ανακοινώσει και άλλες χώρες. Στη Γαλλία, κατά την άφιξή τους τίθενται σε υποχρεωτική απομόνωση 10 ημερών, ενώ το Βέλγιο αποφάσισε την Τρίτη να τους απαγορεύσει την είσοδο.

Διαβάστε επίσης:

Ινδία: Νέα φονική πυρκαγιά σε ΜΕΘ Covid-19 και καινούργιο παγκόσμιο ρεκόρ κρουσμάτων