ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Αντίθετη στην τουρκική πρόταση δύο κρατών στην Κύπρο

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και η Γερμανία εκφράζει την αντίθεσή της στην τουρκική θέση περί δύο κρατών στην Κύπρο. Η πρόταση για λύση δύο κρατών στην Κύπρο είναι «ασυμβίβαστη με τις παραμέτρους του ΟΗΕ για δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα», δηλώνει το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών και επισημαίνει ότι μέτρο για το Βερολίνο εξακολουθούν να αποτελούν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. 

Παράλληλα, χαιρετίζει την πρόθεση του Γενικού Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες να απευθύνει σύντομα πρόσκληση για νέες συνομιλίες και χαρακτηρίζει «απογοητευτικό» το χθεσινό αποτέλεσμα, αν και, όπως αναφέρει, «λαμβάνοντας υπόψη τα αιτήματα που είχαν υποβληθεί εκ των προτέρων, μπορούσε επίσης να προβλέψει κανείς ότι οι συνομιλίες θα ήταν εξαιρετικά δύσκολες».

Κυπριακό: Ναυάγιο στις συζητήσεις – Νέο ραντεβού ανακοίνωσε ο Γκουτέρες

Κυπριακό: Η εμμονή της Τουρκίας σε δύο κράτη «τορπίλισε» την Πενταμερή

Κυπριακό - Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Μήνυμα για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία μετά το ναυάγιο στη Γενεύη

«Είναι αρχικά θετικό το γεγονός ότι οι συνομιλίες της Γενεύης πραγματοποιήθηκαν. Αυτό, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών, δεν ήταν αυτονόητο. Λαμβάνοντας υπόψη τα αιτήματα που είχαν υποβληθεί εκ των προτέρων, μπορούσε επίσης να προβλέψει κανείς ότι οι συνομιλίες θα ήταν εξαιρετικά δύσκολες. Το χθεσινό αποτέλεσμα είναι ωστόσο απογοητευτικό», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και πρόσθεσε:

«Εξακολουθούμε να στηρίζουμε απεριόριστα τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών. Χαιρετίζουμε ιδιαίτερα, το γεγονός ότι ο Γενικός Γραμματέας Γκουτέρες συνεχίζει να αισθάνεται αφοσιωμένος στη διαδικασία των συνομιλιών και ότι σκοπεύει να απευθύνει εκ νέου πρόσκληση σε άτυπες συζητήσεις με τη μορφή 5 + 1 τις επόμενες εβδομάδες. Λαμβάνοντας υπόψη αυτό, είναι τώρα ακόμη πιο σημαντικό όλες οι πλευρές, όχι μόνο να δηλώσουν την πολιτική βούλησή τους για συμβιβασμό, αλλά και να τη μετατρέψουν σε δράση προκειμένου να καταστεί δυνατή η επανάληψη των διαπραγματεύσεων».

Ο ίδιος εκπρόσωπος κατέληξε μάλιστα τονίζοντας ότι «μέτρο για εμάς αποτελούν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και σε αυτό παραμένουμε απαράλλακτα. Η πρόταση για λύση δύο κρατών είναι ασυμβίβαστη με τις παραμέτρους του ΟΗΕ για μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα».

Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Η Γερμανία είναι η δεύτερη χώρα από τους ισχυρά δρώντες στη διεθνή κοινότητα που εκφράζει την αντίθεσή της στην τουρκική θέση περί δύο κρατών στην Κύπρο.

Είχε προηγηθεί την Μ. Πέμπτη, λίγο μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων στην Πενταμερή Διάσκεψη της Γενεύης, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Απαντώντας σε ερώτηση της ΕΡΤ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε τις δύο πλευρές να αξιοποιήσουν τον χρόνο που έχουν στη διάθεση τους μέχρι την πραγματοποίηση των επόμενων συνομιλιών, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα προσέλθουν με ανοιχτό πνεύμα και διάθεση συμβιβασμού.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για την επανεκκίνηση των πολιτικών συνομιλιών για την Κύπρο. Ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν πλήρως την δέσμευση και τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα για την επίτευξη μιας ολοκληρωμένης διευθέτησης υπό την κυπριακή ηγεσία για την επανένωση του νησιού στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, η οποία θα ωφελήσει όλους τους Κύπριους και την ευρύτερη περιοχή» επισήμανε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Ενθαρρύνουμε και τις δύο πλευρές να χρησιμοποιήσουν την περίοδο μεταξύ του τερματισμού των σημερινών συνομιλιών και των επόμενων ανεπίσημων συνομιλιών που διοργανώνονται από τον ΟΗΕ ως ένα χρονικό διάστημα για να αναλογιστούν. Ελπίζουμε ότι και οι δύο πλευρές θα επιδείξουν ανοιχτό, ευέλικτο και συμβιβαστικό πνεύμα που είναι απαραίτητο για να βρεθεί κοινό έδαφος» προσέθεσε.

Το Κυπριακό παραμένει σε βαθύ τέλμα, όπως κατέστη εμφανές στην Άτυπη Πενταμερή Διάσκεψη της Γενεύης, με την τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά να εμμένουν σε πρόταση λύσης δύο κρατών «τορπιλίζοντας» τη διαδικασία. Ο Νίκος Αναστασιάδης από την πλευρά του διαμηνύει πως δεν θα υπάρξει καμία ανοχή σε απόπειρα δημιουργίας νέων τετελεσμένων από την Άγκυρα.

Κατά τις εργασίες της Πενταμερούς, η Τουρκία και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, κατέθεσαν και εγγράφως πρόταση λύσης στη βάση δύο κρατών -για πρώτη φορά μετά το 1977, όποτε ξεκίνησαν οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού μετά την τουρκική εισβολή στη Μεγαλόνησο.

Παρά την επιβεβαίωση του αδιεξόδου κατά τις διαβουλεύσεις, θετικό πάντως είναι το γεγονός ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, παραπέμπει σε νέα Πενταμερή, πιθανώς και εντός του καλοκαιριού, αναγνωρίζοντας μεν ότι κοινό έδαφος αυτή τη στιγμή δεν υφίσταται -«όμως δεν θα τα παρατήσουμε».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης