Κορωνοϊός - Βρετανία: Αύξηση του εκτιμώμενου δείκτη μεταδοτικότητας R
Ανανεώθηκε:
Αύξηση παρουσιάζει ο δείκτης μεταδοτικότητας R του κορωνοϊού στην Βρετανία σύμφωνα με ανακοίνωση που έκανε την Παρασκευή το υπουργείο Υγείας.
Πιο αναλυτικά, στην ανακοίνωση αναφέρεται πως ο δείκτης εκτιμάται μεταξύ του 0,8 και 1,1.
Μία τιμή του δείκτη μεταξύ του 0,8 και του 1,1 σημαίνει ότι κατά μέσο όρο, κάθε δέκα άνθρωποι που μολύνονται, θα μολύνουν μεταξύ 8 και 11 άλλους ανθρώπους.
Η τιμή του αναφερόμενου δείκτη, ήταν μεταξύ 0,8 και 1,0 την προηγούμενη εβδομάδα.
Μία τιμή του δείκτη μεγαλύτερη της μονάδας υποδεικνύει μία ραγδαία αύξηση της πανδημίας, παρά το γεγονός ότι οι επιστήμονες της κυβέρνησης δηλώνουν ότι παρακολουθούν στενά τα στατιστικά στοιχεία, η σημασία των οποίων, υποβαθμίζεται όταν η επικράτηση των μολύνσεων είναι χαμηλή, όπως συμβαίνει την περίοδο αυτή στην Αγγλία.
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι το ημερήσιο ποσοστό των μολύνσεων καταγράφηκε αυτή την εβδομάδα, μεταξύ του -4% και του -1% έναντι ποσοστού μεταξύ του -5% και του -1% την προηγούμενη εβδομάδα.
Αξίζει να σημειωθέι ότι μέσα στον Απρίλιο, είχε εκφραστεί η ελπίδα και για επανέναρξη των διεθνών ταξιδιών τον Μάιο, μετά το άνοιγμα μεγάλου μέρους των δραστηριοτήτων στις 12 Απριλίου.
Ο Τζόνσον είχε διαβεβαιώσει ότι «πολύ πριν» τις 17 Μαΐου η κυβέρνησή του θα καθορίσει «τι είναι λογικό» να γίνει με τα ταξίδια.
«Ελπίζουμε ότι μπορούμε να προχωρήσουμε μετά τις 17 Μαΐου» είπε αναφερόμενος στα διεθνή ταξίδια, προσθέτοντας: «Όμως δεν θέλω να υποτιμήσω τις δυσκολίες σε ορισμένες χώρες προορισμού γιατί δεν θέλουμε να επανεισάγουμε τον ιό στη χώρα».
«Θα επιβεβαιώσουμε εκ των προτέρων αν τα μη απολύτως αναγκαία διεθνή ταξίδια μπορούν να ξαναρχίσουν στις 17 Μαΐου ή αν θα χρειαστεί να περιμένουμε περισσότερο» δήλωσε. Παραδέχτηκε ότι τα πιστοποιητικά εμβολιασμού θα διευκολύνουν τις μετακινήσεις και είπε ότι η Βρετανία θα συνεργαστεί με άλλες χώρες για την αμοιβαία αναγνώρισή τους.
Αφού ξαναρχίσουν τα διεθνή ταξίδια, η Βρετανία σχεδιάζει να κατηγοριοποιεί τις χώρες «χρωματίζοντάς» τις κόκκινες, πορτοκαλί ή πράσινες, ανάλογα με τον βαθμό κινδύνου που θεωρεί ότι υφίσταται στην καθεμία. Είναι όμως ακόμη πολύ νωρίς για να πει από τώρα ποιες θα είναι οι «πράσινες» χώρες, που σημαίνει ότι για να τις επισκεφθεί κανείς θα χρειάζεται μόνο να υποβληθεί σε διαγνωστικό τεστ πριν και μετά το ταξίδι.
Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης αφήνουν να εννοηθεί ότι στη λίστα των «πράσινων» χωρών θα βρίσκονται μεταξύ άλλων η Πορτογαλία, η Μάλτα, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και οι ΗΠΑ.
Όσοι επιθυμούν να επισκεφθούν χώρες που θα χαρακτηριστούν «πορτοκαλί» θα πρέπει να μπαίνουν κατόπιν σε αυτοαπομόνωση, ενώ για τις «κόκκινες» χώρες θα απαιτείται καραντίνα.
Οι αεροπορικές εταιρείες, όπως οι EasyJet, Ryanair και British Airways, αλλά και τα πρακτορεία Τουρισμού όπως το TUI, ελπίζουν ότι θα αποφύγουν ένα δεύτερο «χαμένο» καλοκαίρι. Ο Τζόνσον είπε ότι είναι «κρίσιμης» σημασίας να πετάξουν ξανά οι εταιρείες, τονίζοντας ότι θα ενημερωθούν όσο το δυνατόν νωρίτερα για το πότε μπορούν να ξαναρχίσουν τα ταξίδια.