ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Οργή για επιστολή απόστρατων που ζητούν από τον Μακρόν να επιβάλει στρατιωτικό νόμο

Φωτογραφία αρχείου AP Photo / Rafael Yaghobzadeh

Αντιμέτωπη με μια ιδιόμορφη πολιτειακή κρίση βρίσκεται τις τελευταίες ώρες η Γαλλία, μετά και την ανοικτή επιστολή που δημοσίευσαν 25 απόστρατοι στρατηγοί των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων, διά της οποίας προειδοποιούν τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ότι η χώρα οδεύει ολοταχώς σε «εμφύλιο πόλεμο» και ως εκ τούτου κρίνεται επιβεβλημένη η επιβολή στρατιωτικού νόμου προς αποφυγή του «ισλαμιστικού κινδύνου».

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), η κυβέρνηση του Ζαν Καστέξ εμφανίζεται φανερά ενοχλημένη από την τοποθέτηση των αποστράτων ανώτατων αξιωματικών και απειλεί με σοβαρές ποινές όσους υπογράφουν τη συγκεκριμένη επιστολή.

Η ανοικτή επιστολή δημοσιεύτηκε στο δεξιών αποχρώσεων περιοδικό «Valeuers Actuelles» και μέσω αυτής οι στρατηγοί προειδοποιούν ότι «οι χαλαρές πολιτικές θα οδηγήσουν στο χάος» και ζητούν «την παρέμβαση των εν ενεργεία συντρόφων μας σε μια επικίνδυνη αποστολή για την προστασία των πολιτισμικών αξιών μας».

«Είναι μια κρίσιμη ώρα, η Γαλλία βρίσκεται σε κίνδυνο», έγραψαν οι απόστρατοι, προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε αποτυχία δράσης απέναντι στις «ορδές των προαστίων» - γίνεται αναφορά στους μετανάστες κατοίκους που ζουν σε συγκεκριμένα προάστια γαλλικών πόλεων - και σε άλλες ανώνυμες ομάδες «που περιφρονούν τη χώρα μας, θα οδηγήσει σε εμφύλιο πόλεμο και σε χιλιάδες θανάτους».

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση του Ζαν Καστέξ καθώς και κόμματα της Αριστεράς καταδίκασαν το περιεχόμενο της επιστολής, η οποία δημοσιεύτηκε ανήμερα της 60ης επετείου από το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα που είχαν ξεκινήσει στρατηγοί, αντιτιθέμενοι στην απόφαση της Γαλλίας να παράσχει στην Αλγερία την ανεξαρτησία της.

Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχει αποσαφηνιστεί πόσες από τις υπογραφές όσων εμφανίζονται στην εν λόγω επιστολή ανήκουν σε πρώην στρατηγούς ή σε εν ενεργεία στελέχη των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων.

Από την πλευρά της, η υπουργός Άμυνας, Φλοράνς Παρλί, προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι όσα στελέχη υπογράφουν την επιστολή και είναι εν ενεργεία αξιωματικοί θα τιμωρηθούν βάσει του νόμου που απαιτεί από τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων να παραμένουν πολιτικά ουδέτερα.

Ωστόσο, η κυρία Παρλί έσπευσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκάλεσε η δημοσίευση της συγκεκριμένη επιστολής, διαβεβαιώνοντας ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των Γάλλων στρατιωτών παραμένει ουδέτερη και πιστή στους κανόνες που προβλέπει το Σύνταγμα».

Ο πολιτικός αναλυτής Ζαν – Ιβ Καμύ υποβάθμισε τη σημασία της επιστολής, λέγοντας στο AFP ότι οι υπογράφοντες δεν έχουν καμία βαρύνουσα επίδραση στο γαλλικό στράτευμα.

Η «μάχη της Γαλλίας»

Σε κάθε περίπτωση η επιστολή έρχεται σε μια κρίσιμη χρονικά στιγμή για τη Γαλλία, καθώς το μεταναστευτικό, η δημόσια ασφάλεια και η εξάπλωση του ριζοσπαστικού Ισλάμ βρίσκονται πολύ ψηλά ως θέματα στην ατζέντα των υποψηφίων για την Προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας το 2022.

Αίσθηση, ωστόσο, προκαλεί το γεγονός ότι η ακροδεξιά ηγέτης του Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν, έσπευσε να δηλώσει ότι συμμερίζεται απολύτως τις ανησυχίες των Γάλλων αποστράτων, καλώντας τους να τη στηρίξουν στην προεκλογική της καμπάνια έναντι του Εμανουέλ Μακρόν.

«Σας καλώ να ενώσουμε τις δυνάμεις με φόντο την επικείμενη μάχη που είναι η μάχη της Γαλλίας», έγραψε η Λεπέν, απαντώντας στην επιστολή που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Valeurs Actuelles».

Όμως η στάση της Λέπεν προκάλεσε οργή στη Γαλλία και ειδικότερα στο σύνολο των υπολοίπων αριστερών αλλά και δεξιών κομμάτων της Εθνοσυνέλευσης, με την εφημερίδα Liberation να περιγράφει τη δήλωσή της ως «κάλεσμα σε στασιασμό».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης