Τουρκία: Ξεσηκωμός στα κοινωνικά δίκτυα για την «ποταπαγόρευση»
Ανανεώθηκε:
Σε καθολικό lockdown μπαίνει η Τουρκία από τη Μ. Πέμπτη 29 Απριλίου μέχρι τα ξημερώματα της 17ης Μαΐου, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Το αντικείμενο δημόσιας αντιπαράθεσης ωστόσο δεν είναι ο υποχρεωτικός εγκλεισμός σχεδόν τριών εβδομάδων, στη διάρκεια των οποίων μεσολαβεί και η γιορτή του Ραμαζανιού, του μπαϊράμι, αλλά αν θα επιτρέπεται κατά το lockdown η πώληση οινοπνεύματος.
Το θέμα δεν θα έπαιρνε διαστάσεις αν η ισλαμιστική κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έδινε στο παρελθόν δείγματα γραφής ότι προσπαθεί να επιβάλλει στην κοινωνία έναν τρόπο ζωής συμβατό με τις επιταγές του Ισλάμ, το οποίο φυσικά απαγορεύει την κατανάλωση αλκοόλ.
Τα κοινωνικά δίκτυα της Τουρκίας κατακλύστηκαν χτες, Μ.Τρίτη, από μηνύματα χρηστών που αναπαρήγαγαν πληροφορίες ότι κατά τη διάρκεια του καθολικού lockdown θα απαγορεύεται η πώληση οινοπνευματωδών. Το hashtag #μην_αγγίζεις_το_οινόπνευμά_μου (#alkolümedokunma) ήταν πρώτο όλη μέρα στο τουρκικό Twitter.
Την πρώτη πληροφορία ότι θα απαγορευτεί η πώληση αλκοόλ δημοσιοποίησε μέσω του Twitter ο συντάκτης του δικτύου NTV, Σερκάν Καγιά, που καλύπτει θέματα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, με ένα μήνυμα σύντομο μήνυμα:
«Θα απαγορευτεί η πώληση (οινοπνευματωδών) ποτών».
Από το σημείο εκείνο και μετά άρχισε το «πάρτι» στα κοινωνικά δίκτυα. Αλλωστε και τα Σαββατοκύριακα που εφαρμοζόταν καθολικό lockdown στο παρελθόν απαγορευόταν η πώληση του αλκοόλ, άρα κατ’ αναλογία δεν αποκλείεται να εφαρμοστεί η απαγόρευση και τώρα.
Ο πρόεδρος των πρατηριούχων που πωλούν τα οινοπνευματώδη ποτά του τουρκικού κρατικού μονοπωλίου έσπευσε να δηλώσει ότι «δεν υπάρχει οριστική απόφαση», χωρίς να είναι όμως σε θέση να αποκλείσει ένα τέτοιο μέτρο.
Όπως δήλωσε στο BBC, στη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών δεν υπήρχε κάποια αναφορά, αλλά όπως και στο παρελθόν ενδέχεται οι τοπικές αρχές να επιβάλουν την απαγόρευση.
Στη συνέχεια, η αντιπολιτευόμενη κεμαλική εφημερίδα Sozcu, επικαλούμενη ανώτερο αξιωματούχο του υπουργείου Εσωτερικών, έγραψε ότι θα απαγορεύεται η πώληση αλκοολούχων ποτών μέχρι τις 17 Μαΐου.
Στην εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, που δόθηκε στη δημοσιότητα το βράδυ της Δευτέρας, δεν υπάρχει κάποια σχετική αναφορά. Σημειώνεται ωστόσο ότι κατά τη διάρκεια των περιορισμών θα μπορούν να λειτουργούν από τις 10.00 πμ μέχρι τις 17.00 μμ τα παντοπωλεία, τα σούπερ μάρκετ, τα μανάβικα, τα κρεοπωλεία, τα καταστήματα που πωλούν ξηρούς καρπούς και τα ζαχαροπλαστεία. Καμία αναφορά για τα πρατήρια οινοπνευματωδών.
Ο υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, όταν ρωτήθηκε την επομένη, στην τηλεδιάσκεψη που είχε με τους 81 νομάρχες τις χώρας, αν τα εν λόγω καταστήματα θα λειτουργήσουν απάντησε:
«Δεν προβλέπεται στις εξαιρέσεις και θα είναι κλειστά. Δεν υπάρχει ούτε εξαίρεση, ούτε τίθεται θέμα παρερμηνείας».
Άρα σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού τα πρατήρια του κρατικού μονοπωλίου θα είναι κλειστά. Δεν έχει διευκρινιστεί ωστόσο αν θα επιτραπεί στα σούπερ μάρκετ να πωλούν αλκοολούχα ποτά. Στα κοινωνικά δίκτυα πάντως ήδη κυκλοφορούν φωτογραφίες που δείχνουν ράφια σε σούπερ μάρκετ κλειστά με ταινίες.
Όλοι τώρα αναμένουν κάποια διευκρινιστική ανακοίνωση από το υπουργείο Εσωτερικών. Δεν αποκλείεται ωστόσο η ευθύνη της σχετική απόφασης να μετατεθεί στις υγειονομικές υπηρεσίες των κατά τόπους νομαρχιών, όπως έγινε και στο παρελθόν.
Αξιωματούχος της νομαρχίας της Άγκυρας, με τον οποίο επικοινώνησε η τουρκική υπηρεσία του BBC, παρέπεμψε πάντως σε επικείμενη ανακοίνωση του υπουργείου.
Στο μεταξύ, οι Τούρκοι έχουν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα στα κοινωνικά δίκτυα, όχι κυρίως για αυτή καθαυτήν την απαγόρευση –μπορεί άλλωστε όποιος επιθυμεί να κάνει προμήθειες στο σπίτι του πριν από την έναρξη της απαγόρευσης.
Το επίδικο εν προκειμένω είναι οι φόβοι των πολιτών που είναι υπέρ των κοσμικών αρχών στο Κράτος ότι η ισλαμιστική κυβέρνηση, με άλλοθι την πανδημία, επιχειρεί να επέμβει στον τρόπο ζωής επιβάλλοντας ένα κοινωνικό πρότυπο σύμφωνο με τις θρησκευτικές επιταγές.