ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν προς ΗΠΑ: Καταστροφικός ο αντίκτυπος της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Ερντογάν προς ΗΠΑ: Καταστροφικός ο αντίκτυπος της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων
Turkish Presidency via AP, File

Στην «επίθεση» περνά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας της Γενοκτονίας των Αρμενίων εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών και του Τζο Μπάιντεν, κάνοντας λόγο στην πρώτη δημόσια αντίδρασή του για «καταστροφικό αντίκτυπο» στις διμερείς σχέσεις -και ισχυριζόμενος, παράλληλα, πως ουδεμία ανθρώπινη τραγωδία υπήρξε...

«Ο Μπάιντεν χρησιμοποίησε αβάσιμες, άδικες και αναληθείς εκφράσεις. Αυτές οι δηλώσεις μας θλίβουν έτι περαιτέρω. Πιστεύουμε ότι οι δηλώσεις αυτές έγιναν κατόπιν πιέσεων. Το γεγονός αυτό δεν εξαλείφει τις καταστροφικές συνέπειες μεταξύ των δύο χωρών» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος στον απόηχο της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Αμερικανό πρόεδρο.

Αυτά τα ζητήματα κρίνονται «από ιστορικούς όχι από πολιτικούς» είπε ο Ερντογάν -τη στιγμή ακριβώς που ο ίδιος όχι μόνο αμφισβήτησε τα ιστορικά στοιχεία, αλλά έφθασε στο σημείο να ισχυρίζεται πως «στην πραγματικότητα, τίποτα δεν συνέβη αυτή την ημέρα [την 24η Απριλίου] που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ανθρώπινη τραγωδία», αλλά και ότι «εκατομμύρια Τούρκοι και Κούρδοι σφαγιάστηκαν από αρμενικές συμμορίες».

Όσο για τον τραγικό απολογισμό των φρικαλεοτήτων, κατά τον Ερντογάν ο αριθμός όσων έχασαν τη ζωή τους εκείνη την περίοδο «δεν ξεπέρασε τους 150.000».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να κοιτάξουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη και να ανακαλέσουν την απόφαση που συνιστά «λάθος βήμα», σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο.

Η «εκδοχή» Ερντογάν

«Εκατομμύρια Τούρκοι και Κούρδοι σφαγιάστηκαν από αρμενικές συμμορίες. Η 24η Απριλίου είναι η ημέρα που συνελήφθησαν οι αρχηγοί των αρμενικών συμμοριών. Στην πραγματικότητα, τίποτα δεν συνέβη αυτή την ημέρα που που θα μπορύσε να χαρακτηριστεί ανθρώπινη τραγωδία. Εγώ μιλάω με ντοκουμέντα. Δεν μιλάω όπως ο κ. Μπάιντεν. Δεν ξέρω σε τι στηρίζεται και μιλάει.

Ας έρθουν να εξετάσουν τα αρχεία. Αναρωτιέμαι αν όλα αυτά βρίσκονται στα αρχεία των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Μπορούν να τα ανοίξουν; Εμείς τα έχουμε ανοιχτά. Ορίστε, 'ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα'. Ακόμη και στις εκθέσεις των ΗΠΑ, καταγράφονται 600 χιλιάδες εκτοπισμένοι, που και αυτός ο αριθμός είναι υπερβολικός. Είναι γνωστό ότι ο αριθμός όσων έχασαν τη ζωή τους εκείνη την περίοδο δεν ξεπέρασε τους 150 χιλιάδες. Ακόμα και οι Αρμένιοι ιστορικοί το ομολογούν» υποστήριξε ο Ερντογάν.

Ο ίδιος συνέχισε, λέγοντας:

«Τα περισσότερα από τα θύματα ήταν στα μέτωπα. Η Οθωμανική Αυτοκρατορία δεν έστειλε τους Αρμένιους αλλού, αλλά τους μετεγκατέστησε στην επικράτειά της. Ένα μέρος από τους Αρμένιους που στάλθηκαν σε μέρη όπως η Συρία, ο Λίβανος και η Ιορδανία μετανάστευσαν στις ΗΠΑ με την πάροδο του χρόνου. Οι κύκλοι που υποστηρίζουν τα αρμενικά ψέματα προσπαθούν να καλύψουν την ντροπή στην δική τους Ιστορία».

«Στη χώρα μας μπορείτε να βρείτε μαζικούς τάφους Τούρκων που σφαγιάστηκαν, αλλά πουθενά δεν μπορείτε να βρείτε έναν μαζικό τάφο Αρμενίων. 350 χιλιάδες Αρμένιοι ζουν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη. Υποθέτω ότι οι άνθρωποι δεν θα επιστρέψουν εθελοντικά σε ένα μέρος όπου σφαγιάστηκαν και υπέστησαν γενοκτονία, κύριε Μπάιντεν» επέμεινε στο ίδιο μοτίβο ο Ερντογάν.

Ο ίδιος υποστήριξε ακόμη: «Ως Τουρκία, δεν θεωρούμε ανθρωπιστικό να γίνεται διαγκωνισμός με τον πόνο που υπήρξε στην Ιστορία. Εάν πρόκειται να υπάρξει ένας τέτοιος διαγκωνισμός, σας υπενθυμίζουμε ότι θα είμαστε το μόνο έθνος το οποίο θα βγει με καθαρή τη συνείδησή του. Το ήμισυ του έθνους μας έχει βιώσει τον πόνο της εξορίας. Αυτό δεν ντο λέμε εμείς, αλλά δυτικοί ιστορικοί».

«Δεν θα βρείτε ιστορίες ή αποδεικτικά στοιχεία για τους ισχυρισμούς σχετικά με 10 εκατομμύρια ανθρώπους. Μόνο οι παππούδες εξιστορούν τις οδυνηρές αναμνήσεις που έχουν στα εγγόνια τους. Ως Τουρκία δεν προσπαθήσαμε να εκμεταλλευτούμε τον δικό μας πόνο μας. Κάποιος παρερμηνεύουν την αρετή μας να θάψουμε τους πόνους μας στις καρδιές μας και να κοιτάξουμε μπροστά» ανέφερε.

«Υποστηρίζουμε ακόμη όσα λέγαμε εξ αρχής. Πρέπει να αφήσουμε τη διερεύνηση των ιστορικών γεγονότων πρέπει στους ιστορικούς, όχι στους πολιτικούς. Ακόμα δεν έχουμε λάβει απάντηση στην πρόταση για σύσταση κοινής επιτροπής για την Ιστορία. Δεσμευτήκαμε να ανοίξουμε τα δικά μας αρχεία. Αλλά ακόμα δεν υπάρχει ανταπόκριση. Το γεγονός ότι οι κατήγοροι ασκούν πολιτική αντί να ψάχνουν την αλήθεια αποκαλύπτει την πραγματικότητα σχετικά με την υπόθεση» συνέχισε.

Ιστορικό βήμα των ΗΠΑ - Αναζητείται modus vivendi με την Άγκυρα

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών προχώρησε το Σάββατο στην ιστορική αναγνώριση της Γενοκτονίας, σε μία κίνηση ύψιστου συμβολισμού, ανήμερα της επετείου από τη σύλληψη, το 1915, Αρμενίων διανοουμένων και ηγετών της κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη και τον επακόλουθο βίαιο εκτοπισμό 1,5 εκατ. Αρμενίων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Κατ' αυτό τον τρόπο, ο Τζο Μπάιντεν εκπλήρωσε την υπόσχεση που έδωσε στους Αρμένιους της Αμερικής στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας και έβαλε τέλος στην άρνηση των προκατόχων του, που απέφευγαν να αναγνωρίσουν τη Γενοκτονία, παρά το γεγονός ότι αναγνώριζαν τις φρικαλαιότητες που έλαβαν χώρα πριν από έναν και πλέον αιώνα, προκειμένου να διατηρήσουν σε ισορροπία τις σχέσεις της Ουάσινγκτον με την Άγκυρα.

Διαβάστε επίσης

Γιατί ο Μπάιντεν είπε «Κωνσταντινούπολη» και όχι «Ιστανμπούλ»

Γενοκτονία των Αρμενίων: Τι σημαίνει η αναγνώρισή της από τον Μπάιντεν

Σε αχαρτογράφητα νερά οι σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας μετά την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι ποιο θα είναι το πλαίσιο των τουρκο-αμερικανικών σχέσεων και πώς θα καταφέρει η κυβέρνηση Μπάιντεν να μην υποκύψει στον Ερντογάν, αλλά και να μην χάσει την Τουρκία, σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, ώστε να την κρατήσει μακριά από τον εναγκαλισμό της Ρωσίας και της Κίνας.

Η διατήρηση της Τουρκίας ως συμμάχου, την ίδια ώρα που εκείνη δείχνει να επιλέγει ενάν δρόμο που αποκλίνει από εκείνον που ακολουθούν οι δυτικοί συμμαχοί της αποτελεί έναν δυσεπίλυτο γρίφο.

Η εξεύρεση ενός modus vivendi με την Άγκυρα καθίσταται τώρα ακόμη πιο δύσκολη με δεδομένη την τουρκική οργή έναντι των ΗΠΑ και τα εθνικιστικά ξεσπάσματα του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του οποίου η πολιτική επιβίωση εξαρτάται από τον ηγέτη των εθνικιστών Γκρίζων Λύκων, Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Η Άγκυρα αρνείται τη χρήση του όρου γενοκτονία και υποστηρίζει ότι δεν υπήρχε βούληση εξόντωσης των Αρμενίων, κάνοντας λόγο για σφαγές εκατέρωθεν, με φόντο τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και τον λιμό που στοίχισαν τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και από τις δύο πλευρές.