ΚΟΣΜΟΣ

Την έκρηξη ενός αστεριού κατέγραψε για πρώτη φορά η NASA

NASA

Διήρκεσε μόλις είκοσι λεπτά και έλαβε χώρα 1.2 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά, όμως η διαστημική υπηρεσία κατάφερε να αποτυπώσει την έκρηξη ενός ουράνιου σώματος. Το λαμπερό κύμα που εξέπεμψε έγινε αντιληπτό από το διαστημικό τηλεσκόπιο Κέπλερ.

Η διεθνής ομάδα ερευνητών ανέλυσε 50 τρισεκατομμύρια αστέρια που φωτογραφήθηκαν από το Κέπλερ, σε διάστημα τριών ετών, καθώς έψαχναν για υπερκαινοφανείς αστέρες ή αλλιώς σουπερνόβα. Ο όρος αυτός αναφέρεται σε διάφορους τύπους εκρήξεων που συμβαίνουν στο τέλος της ζωής των αστέρων, παράγοντας εξαιρετικά φωτεινά αντικείμενα αποτελούμενα από πλάσμα.

«Όλα τα βαριά στοιχεία στο σύμπαν προέρχονται από εκρήξεις σουπερνόβα. Για παράδειγμα, το ασήμι, το νικέλιο ο χαλκός στη Γη, όπως και η ύλη μας προήλθε από τις εκρήξεις γιγάντιων αστέρων», δηλώνει ο Στηβ Χόγουελ (Steve Howell) επιστήμονας που ηγείται την αποστολή του τηλεσκοπίου Κέπλερ. Και συμπληρώνει ότι «η ζωή υπάρχει χάρις τους γιγάντιους αστέρες».

Ενώ η εξερεύνηση του Κέπλερ επισήμως έληγε επισήμως το 2013, η NASA έχει σκοπό να στείλει στο διάστημα το διαστημόπλοιο Κ2, το οποίο φιλοδοξείτε να «αιχμαλωτίσει», και άλλες εικόνες από σουπερνόβα και άλλα γιγάντια γαλαξιακά συμβάντα.

James Griffiths, by CNN
Shockwave of an exploding star seen for the first time

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης