ΚΟΣΜΟΣ

Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν - Ερντογάν στη σκιά της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Φωτογραφία αρχείου από τη συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη στις 23 Ιανουαρίου 2016 AP Photo / Kayhan Ozer

Πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής η πολυαναμενόμενη τηλεφωνική συνομιλία του Τζο Μπάιντεν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη σκιά των πληροφορίων ότι ο Αμερικανός πρόεδρος σκοπεύει να αναγνωρίσει την Γενοκτονία των Αρμενίων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Από τον Λευκό Οίκο έγινε γνωστό ότι Μπάιντεν και Ερντογάν συμφώνησαν να συναντηθούν τον Ιούνιο στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, με ατζέντα διμερή και περιφερειακά ζητήματα.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, το οποίο επικαλείται τον Λευκό Οίκο, κατά τη συνομιλία τους οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στη διεύρυνση της συνεργασίας των δύο χωρών, αποτελεσματική διαχείριση των μεταξύ τους διαφωνιών, και επισήμαναν την ανάγκη για εποικοδομητικές διμερείς σχέσεις.

Πρόκειται για την πρώτη επικοινωνία του Τζο Μπάιντεν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στον Λευκό Οίκο στις 20 Ιανουαρίου.

Η τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν - Ερντογάν πραγμαποιήθηκε επίσης σε μία στιγμή που οι τουρκο-αμερικανικές σχέσεις βαδίζουν σε τεντωμένο σχοινί βαδίζουν, με φόντο την πρόθεση του Τζο Μπάιντεν να προχωρήσει και επίσημα στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων το Σάββατο (24/04), ανήμερα της θλιβερής αυτής επετείου.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών επικαλέστηκε «ανακοίνωση» που αναμένεται αύριο, Σάββατο, για τη «Γενοκτονία των Αρμενίων», δείχνοντας να επιβεβαιώνει ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν ετοιμάζεται να την αναγνωρίσει.

«Όσον αφορά τη Γενοκτονία των Αρμενίων, μπορείτε να περιμένετε μια ανακοίνωση αύριο», δήλωσε στους δημοσιογράφους η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζαλίνα Πόρτερ.

Η πρόθεση και μόνο για μια τέτοια κίνηση έχει ήδη προκαλέσει την οργή της Άγκυρας , σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία το κλίμα σε διπλωματικό επίπεδο δεν είναι και το καλύτερο δυνατό, εξαιτίας των τουρκικών «παζαριών» με την Ρωσία για το πυραυλικό σύστημα των S-400.

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, είπε σε δημοσιογράφους χθες ότι η αμερικανική προεδρία θα έχει «περισσότερα να πει» για το ζήτημα αυτό το Σάββατο και απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Ωστόσο, δημοσίευμα της Wall Street Journal και τηλεγράφημα του Reuters αναφέρουν ρητά ότι ο Αμερικανός πρόεδρος σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τον όρο «γενοκτονία», κατά τη διάρκεια ανακοίνωσης που θα γίνει ανήμερα της θλιβερής επετείου, το Σάββατο, αν και μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχει οριστικοποιηθεί η απόφαση αυτή.

Μενέντεζ: Η γενοκτονία είναι γενοκτονία...

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Μενεντέζ, εξέδωσε ανακοίνωση την Πέμπτη, η οποία είναι ενδεικτική των προθέσεων της Ουάσινγκτον σε ό,τι αφορά το ζήτημα της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Η ανακοίνωση του γερουσιαστή Μενέντεζ αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Σήμερα διατηρούμε την πίστη με όλους εκείνους που υπερασπίζονται την αδικία οπουδήποτε και παντού στον κόσμο. Τιμούμε εκείνους που έχασαν τη ζωή τους σε αυτήν τη γενοκτονία, θυμόμαστε πώς πέθαναν και χαιρόμαστε που γνωρίζουμε ότι έχουμε αλλάξει τον τρόπο που η ιστορία θα θυμάται τους θανάτους τους. Μετά από τρεις δεκαετίες που ηγήθηκα αυτού του αγώνα στο Κογκρέσο, είμαι περήφανος ότι η αμερικανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να μπορέσει επιτέλους να το πει χωρίς ευφημισμό: η γενοκτονία είναι γενοκτονία. Τόσο απλό».

Ο ίδιος προσθέτει:

«Έχοντας επιβεβαιώσει η κυβέρνηση των ΗΠΑ τα γεγονότα της γενοκτονίας των Αρμενίων θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα ότι η αλήθεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα, όχι η άγνοια και η άρνηση, διαμορφώνουν την εξωτερική μας πολιτική.

Συμμετέχω με την αρμενική κοινότητα στο Νιου Τζέρσεϋ, στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλο τον κόσμο για να τιμήσουμε τα 1,5 εκατομμύρια αθώους άνδρες, γυναίκες και παιδιά που σκοτώθηκαν, λιμοκτονήθηκαν και απελάθηκαν βίαια από την πατρίδα τους από την Οθωμανική Αυτοκρατορία πριν από 106 χρόνια. Μόνο αναγνωρίζοντας και κατανοώντας τις πιο σκοτεινές ώρες της ιστορίας μπορούμε πραγματικά να μάθουμε από αυτές και να τις χρησιμοποιήσουμε για να χτίσουμε ένα ειρηνικό μέλλον».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης